Berta Sándor

A Sandisk örül a Cloud Computing megjelenésének

A világ legnagyobb memóriakártya-gyártója nem lát fenyegetést a számítási felhő technológiában, éppen ellenkezőleg. Eli Harari, a konszern első embere úgy vélte: a Cloud Computing jelentős mértékben ösztönözheti a gazdasági növekedést.

Mint ismeretes a számítási felhő technológián alapuló szolgáltatásoknál az adatokat nem a helyi PC-ken tárolják és dolgozzák fel, hanem szerverfarmokon. Ilyen létesítményeket működtet többek között a Google és a Microsoft. "A filmeket és a zenéket főleg a számítási felhőből lehet majd elérni" - vélte Eli Harari. A Sandisk abból indul ki, hogy biztonsági másolatok a jövőben inkább a mobil készülékekről, például az okostelefonokról és a tábla-PC-kről fognak készülni. A mobil hálózatok kiépítése megteremti annak a feltételét, hogy a nagy adatmennyiségeket az eddiginél gyorsabban lehessen letölteni, valamint egyúttal ezzel párhuzamosan jelentős mértékben nő a mobil eszközök teljesítménye is.

Ez utóbbi természetesen hatással van arra is, hogy folyamatosan nő az igény a memóriakártyákra, amelyek jelenleg a mobiltelefonokban, a videokamerákban és a hordozható játékkonzolokban alkalmazhatók. A Sandisk napjainkban a legnagyobb memóriakártya-gyártó és a piac vezető szereplője, részesedése eléri a 37 százalékot, míg a forgalma az elmúlt évben 3,6 milliárd dollár volt. A Toshiba piaci részesedése csupán 14 százalék, míg a harmadik helyen a Kingston található. A Top 5-be befér még a Samsung és a Sony is.


Eli Harari

"Az Apple a legnagyobb vásárlónk, Steve Jobs ugyanis meg van győződve a flashtechnika előnyeiről" - szögezte le Harari. Nem véletlen tehát, hogy a Sandisk és a többi gyártó sorsa erőteljesen függ az Apple termékeitől és piaci stratégiájától. Aggodalomra persze semmi okuk, hiszen az iSuppli előrejelzései szerint 2011-re 1,7 milliárd gigabájtra fog nőni az eladott nand-flashmemóriák össz tárolókapacitása. Szintén növekszik az érdeklődés a Solid State Drive (SSD) meghajtók iránt. "Ezek a termékek 3 éven belül elég olcsóak lesznek a tömegpiacra és képesek lesznek versenyezni a mechanikus merevlemezekkel. Már most is számos mobil számítógépbe építenek SSD-t, igaz ennek meg is van a felára" - jegyezte meg a Sandisk első embere.

A vállalat arra számít, hogy egyre több területen, elsősorban a beltéri egységekben és az autókban jelennek majd meg a flashmemóriák. Egyes gyártók már tesztelték a Sandisk 64 gigabájtos SSD-it. Eközben a cég - a Toshibával közösen - már a jövőbeli technológiákat és az SSD-t leváltó utódszabványt kutatja, amely pedig a 3D flashmemória lehet. Harari elmondta, hogy ennél a technológiánál az egyes adattároló rétegeket úgy helyezik el egymáson, mint a felhőkarcoló emeleteit. Mivel minden rétegben lehet információkat tárolni, ezért ez a megoldás a mostaniaknál jóval költségkímélőbb és helytakarékosabb.

A Sandisk vezetője végül leszögezte: a flashmemória-piac még nagyon fiatal, de ők nagyon jó helyzetben vannak. Két évvel ezelőtt nem fogadták el a Samsung 6 milliárd dolláros vételi ajánlatát, mivel azt túl alacsonynak találták. Az idő őket igazolta, hiszen a vállalat piaci értékét ma már 8,2 milliárd dollárra becsülik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Vicces, de nem emlitik, hogy az apple helyett a google kezdte az egeszet. Amikor a youtube-ot elkezdtek atallitani flash-re akkorra mar a legtobb keresesi index regen ssd-n volt. Az android is foleg a flash alapu hattertarakat szereti, a kisebb netbook-okrol es az osszes mobiltelefonrol nem is beszelve. Szoval a sandisk orulhet a cloud computing-nak, de foleg azert mert a legtobb felhoben ssd-vel helyettesitik a lemezeket, hogy megszunjon a fejmozgatasi ido problemaja. A problema: egy ember egyszerre tobbnyire csak 1 file-t hasznal, de ha ugyanazon a felhon van egyszerre 1000 user, akkor azok tobbnyire 1000 eltero file-t akarnak elerni, amitol egy lemez feje az ido jo reszeben csak oda vissza keres, iras/olvasas helyett. Az ssd-k eseten ilyen ido nincs, tehat teljesen mindegy a flash-nek, hogy 1 helyen vagy 1000 helyen irjak/olvassak, csak az adatatviteli kapacitas a limit.

    ps: Hiba a cikkben: Az ssd a mozgoalkatresz nelkuli lemezeket jeleni, ezek lehetnek kezzel csomozott ferrit gyuruk (apollo), eprom-ok (c64) vagy flash chipek is. Ez a megoldas nem megy sehova, mert nem egy adott technologia neve, hanem egy gyujtonev a mozgoalkatresz nelkuli hattertarakra, szoval nem fogjak levaltani.
  • willcox #1
    "Nem véletlen tehát, hogy a Sandisk és a többi gyártó sorsa, erőteljesen függ az Apple termékeitől és piaci stratégiájától." - Nem kell vessző! Helyesen:
    Nem véletlen tehát, hogy a Sandisk és a többi gyártó sorsa erőteljesen függ az Apple termékeitől és piaci stratégiájától.