Spencer

Virágzik a flashmemória piac

Mindennapi életünk digitalizálódásának egyik legkoraibb és legjelentősebb haszonélvezői a hordozható flashmemória termékek gyártásával foglalkozó cégek, hiszen manapság már rengeteg olyan számítástechnikai és fogyasztói elektronikus eszköz van forgalomban, mely ilyen memóriákat használ adattárolásra.

A SanDiskhez és a Lexar Mediához hasonló gyártók eladásai különösen a tavalyi esztendő második negyedévét követően ugrottak meg, ami nem is csoda, hiszen az azóta eltelt időkben számos, flashmemóriát fogadó digitális fényképezőgép, kamera, illetve mobiltelefon újdonság jelent meg a piacon.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a kedvező eladási mutatók ellenére a flashmemória gyártóknak a közeljövőben rendkívül kemény konkurenciaharcra kell majd számítaniuk, ugyanis mostanság lényegében egymás után tűnnek fel a piacon a több GB-os adattároló kapacitással rendelkező és nem utolsó sorban kedvező árú miniatűr merevlemezek. Az elmúlt hetekben többek közt a Hitachi, a Cornice és a Toshiba jelentett be ilyen mini winchestereket, a Samsung és az Apple Computer pedig már be is mutatta ezen termékekre épülő legújabb hordozható digitális zenelejátszóit. Sőt, a Samsung kínálatában már egy mini merevlemezes hordozható videolejátszó berendezés is fellelhető.

Joseph Unsworth, a Gartner piackutató cég elemzője szerint a flashmemória gyártók adattároló kapacitás tekintetében megpróbálnak lépést tartani a mini merevlemezek gyártóival, így a jelenleg is már több milliárd dolláros flashmemória piac várhatóan tovább fog növekedni. Mario Morales, az IDC piackutató cég vezető elemzője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a flashmemóriák kelendősége elsősorban annak köszönhető, hogy az emberek a digitális fényképezőgépeket lényegében úgy viszik mint a cukrot, de manapság már az sem ritka, hogy egy-egy új mobiltelefon mellé a gyártók kisebb-nagyobb kapacitású memóriakártyákat csomagolnak. Az IDC előrejelzései szerint egyébként az integrált digitális fényképezőgépes mobiltelefonok piaca idén nem kevesebb mint 27 százalékkal fog növekedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IrkaBirka #2
    konkurencia harc? szerintem meg mennek felfele az árak
  • Mice #1
    "konkurenciaharcra kell majd számítaniuk tűnnek fel miniatűr merevlemezek"

    hát ha majd ezeket is csak feldugom az usb-re, jöhet!