Berta Sándor

CES: kihúzható billentyűzetes Samsung tábla PC

A dél-koreai gyártó által bemutatott készülékből csupán két mozdulattal elővarázsolható a hátoldalba elrejtett teljes értékű billentyűzete, és ezáltal laptoppá alakítható át.

A 25,4 x 15,24 x 1,27 cm méretű és 907 gramm súlyú Samsung Slider PC 7 gyakorlatilag a számos mobiltelefonnál megfigyelhető mechanizmust ötvözte a nagy méretű érintőképernyővel, valamint az Intel Oak-Trail platformjával. A termék az 1,5 GHz órajelű Intel Atom Z670-es processzorára és az integrált Intel grafikus magra épül, ezt egészíti ki a 32 vagy 64 gigabájt tárolókapacitású SSD-meghajtó, 2 gigabájt DDR2-es RAM, valamint az 1366 x 768 képpont maximális felbontású 10,1 colos HD LCD érintőképernyő.

Ezen kívül nem hiányozhat a WLAN-, az UMTS- és a WiMAX-modul, az integrált hangszóró, egy USB és egy HDMI-port, továbbá egy Micro SD memóriakártya-bővítőhely sem. További kiegészítők a beépített 1,3 megapixeles webkamera, az integrált GPS-egység, a digitális iránytű, valamint a gyorsulásmérő szenzor. Az akkumulátor 3 cellás, maximális üzemideje 8 óra.


A készülék operációs rendszere Windows 7 Home Premium és ehhez a Samsung még kifejlesztette a Touch Launcher nevű szoftvercsomagot, amely egy zene és videólejátszót, egy képmegjelenítőt, egy jegyzettömböt, egy időjárás-figyelő programot és egy órát tartalmaz. Emellett elérhető lesz a Microsoft Bing Map, valamint a Samsung App Manager és a Windows Product Scoutnak köszönhetően számos más szoftver is. A Samsung AllShare funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználók rákereshessenek az eszközön található audio-, video- és képfájlokra, s azokat megoszthassák a Digital Living Network Alliance (DLNA) kompatibilis más Samsung termékekkel, például televíziókkal, videokamerákkal és okostelefonokkal.

A Samsung egyértelműen azoknak ajánlja az új modellt, akik szívesen szeretnének egy tábla PC-t vásárolni, hogy azon játszhassák le a kedvenc filmjeiket és zeneszámaikat, de akár játék és munka célokra is használhassák a készüléket. Emellett szintén fontos tervezési szempont volt, hogy azoknak is vonzó legyen az eszköz, akik ódzkodnak az érintőkijelzőktől és szívesebben használnak billentyűzetet. A Samsung Slider PC 7 várhatóan márciusban kerül a boltok polcaira, bevezető ára egyelőre nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #30
    Madarat tolláról...
    Azért olvasd el szerintem még1x azt a 1.5 soros hsz-t, meg hogy ebből mit hozott ki. Vagy nem 100-as, vagy k.rva jó anyagot kapott, mert az egérmozi elutasításából 3 mondat alatt elért a plázában flancoló rupótlan senkiig, aki a 20 éves CHF hitelre vett lakásában IKEA bútorra rakva nézi a másfél méteres plazmán full HDben a bariköztöt. Meg ahogy ezt a 3 gondolatot tartalmazó mondatot szétosztotta 50 sorra, abból is lehetne írni egy pszichológiai kisdoktorit.
  • henrikk001 #29
    Pedig az utolsó soroddal csak te trollkodsz, ő pedig nagyon korrekten fogalmazta meg az igényességről alkotott véleményét. :) Én is szívesen nézek (sajnos csak 42 colos) plazmatévén filmeket, de ha tehetném (jelenleg nincs notim, vagy táblagépem), akkor a hosszabb utazások alkalmával sem vonnám meg magamtól a mozgóképek által nyújtott örömöt.
  • kukacos #28
    ... csak amikor ez már plusz két kiló a laptop mellett, akkor egyszerűbb egy közös megoldás, nem? A rajzolgatást ez se oldja meg (mármint hogy egy megbeszélés végén a firkálmányaink sokszorozva legyenek).

    Persze, minden megoldható olcsóbban is. A kérdés mindig az, elég gazdag vagy-e ahhoz, hogy a nyert kis kényelem kifizetődjön. Jó teszt pl., hogy a megspórolt idő alatt keresel-e annyit, amennyibe a kütyü kerül. Ha igen, hosszú távon megéri.
  • Zolorado #27
    Használj lefűzhető mappát és ilyen lefűzhető műanyag tasakot, aminek nem jut eszembe a neve... én is olyanban hordom a cikkeket, spektrumokat. És 2 nagyságrenddel olcsóbb.
  • Komolytalan #26
    Neki minőségi problémái voltak az IKEA-val (szerinte gagyi). Egyébként ha a helyben gyártott bútor 25%al drágább, cserébe klasszisokkal szarabb minőségű, akkor én nem leszek hazafi. Mert ha legalább ugyanazt a minőséget tudná. De az a nagy büdös helyzet, hogy dupla ár alatt semmi sincs, ami IKEA minőségét akár csak megközelíti.
    Mondok példát: vettünk nappaliba szekrénysort, és az alsó fiókok nemcsak teleszkópos sínen futnak (tehát teljesen kihúzhatóak), hanem csillapítottan lehet őket betolni/lökni, vagyis ha megküldöd lábbal nem csattan, hanem lelassul a végére, és az utolsó pár centiről minimális sebességgel behúzza (akkor is így működik persze ha rendesen betolod). Ráadásul mindezt tudja évek múltán is. Szóval úgy működik, mint egy felső kategóriás autó ajtaja. Na ilyen sín pl magyar bútorban konkrétan nincs, IKEA ár duplája alatt.
    Mindemellett persze a tömör fa 10x5cm-es darabokból van összeragasztagatva, de ennyi pénzért inkább a fiók belseje legyen kis darabokból összerakva, minthogy működésében legyen elavult fos.

    Tudom "kicsit" off az IKEA téma, de valamivel ki akartam ugratni a #10-es trollt, amivel utána könnyen meg tudom fogni. Nem ugrott, okos troll, csak 1x böfög cikkenként.
  • kukacos #25
    Nézd, a legtöbb embernek valóban tényleg semmi szüksége tabletre. Mivel nekem a táskám alját rendszerint jegyzettel és képletekkel teleírt papírlapok, elkoszolódott, összefirkált és kinyomtatott tudományos cikkek borítják, amiket unok magammal cipelni, én az az eset vagyok, hogy tudnék használni egy ilyet. Ennyi. Így én örülök a tabletes trendnek, neked meg nem muszáj megvenni.

    Egyébként egy érintőfóliát rárakni egy monitorra nem nagy cucc. Inkább az a fura, hogy miért nem érintőképernyős már régóta minden laptop, vagy miért nem rendelhető opcióként mindegyikhez.

    Az androidos buliról nem tudok nyilatkozni, én rendes oprendszert szeretnék már látni a telefonomon, Linuxot legalább, csak amíg az ilyenek rohadt drágák, nagyok és lemerülnek, tökéletes a gagyi symbianom is.
  • Tetsuo #24
    Szerintem tobb dologban is tevedsz. Az igenyesseg nem a penztol fugg. A radiot (ill. tv-t) minkenki kikapcsolhatja es letolthet maganak jo minosegu jazzt, ha akar.. nem ertem, miert baj az, ha egy szegeny embernek vannak technikai v kultur-igenyei? :S Meggyozodesem, hogy Magyarorszagon rengeteg gazdag ember muveletlen sot, nem olvas egyaltalan irodalmat, nem erdekli a muveszet, a technika is addig, amig lehet vele villogni. Magyarorszagon ez nagyobb aranyban van igy, mint mondjuk a fejlett "nyugaton".

    Egy igazi inyenc is torekszik arra, hogy a leheto legjobb minosegben jatsza le a kedvencet, de teny, hogy sokan a technika birtoklasat fontosabbnak tartjak, mint magat a tartalmat.

    A nagy tv azert is jo -ha mar mindenkeppen kell :)- mert messzebbrol nezheted, igy a szemed fokusza is tavolabbra esik, ami kellemes a szemnek. Ergo a kis kepernyokon azert rossz filmet nezni, megha baromi nagy felbontasuak is, mert kozelre kell fokuszalni. (Ami a lencsemozgato izmoknak nem eppen relaxalas.)

    Abban egyetertunk, hogy tulzott fogyasztas zajlik ami mestersegesen van gerjesztve agymoso mediumok altal, csupan a tobb profit miatt es novekedesen alapul szinte minden jovostrategiank, ami valoszinuleg komoly katasztrofahoz vezet.

    #21- Az erintokepernyo nem ad komfortos gepelest, mert nem erzed a billentyuket.
    Sok dologra jo lehet ez a tipusu bevitel, de nekem nincs ra szuksegem ill magara a tabla-PC-re nincs es ugy gondolom, a legtobb embernek sincs igazan.
    Konyvet olvasni sem jo LCD-n..

    #16 Az IKEA legnagyobb baja, hogy nem helyben gyartjak a butorokat.


  • Zolorado #23
    Szerintem meg mindenki menjen vissza az erdőkbe, másszunk vissza a fákra! Sőt, a legjobb az lenne, ha az óceánba másznánk vissza...

    Ez a táblaPC is az androidos "okos" telefonok tipikus esete. 2 hete körül volt itt a za cikk, miszerint az informatika fejlődése nem az igényeket követi, hanem a profitot, és igényt keltenek rá, a sok hülye meg megveszi, mert úúúúúúú, kell nekem.

    Az androidos "okos" telefonokról meg kiderült (már fél éve, és nincs javítva azóta sem), hogy néha véletlenszerűen nem a címzettnek küldik az SMS-t, hanem másnak, és azt jelzik, hogy jó helyre ment. És pl az én "buta" 3-éves telefonomon is lehet emilezni, f#szbúkolni, zenét nézni, és filmet hallgatni, könyvet olvasni, hasznos (és haszontalan) alkalmazásokat rátelepíteni, fényképezni, videózni, sört nyitni. És SMS-t is küldeni.
    A kijelző erős napfényben persze olvashatatlan, hacsak nem nyomom fel maximumra a fényerőt, a hangminőség olyan mint a '60-as években, és még a hívásvárakoztatás sem működik, csak bepittyeg a foglalt jel... ezek felhasználói igények lennének.

    Na ez kicsit talán offnak hangzott, de nem az, ugyanaz az eset. Lenyomják a torkunkon, mi meg megvesszük, de minek?
  • kukacos #22
    De képleteket rajzolgatni, egyszerű rajzokat firkálgatni nem tudsz billentyűről. Pl. el akarsz magyarázni valami bonyolultabb dolgot egy kollégának, amihez diagramokat kell rajzolgatni, nyilakat, kapcsolatokat. Mai napig a papírt veszem elő, ha szükség van ilyesmire. Egy tableten meg elvileg még automatikusan másolat is készül róla, amit a megbeszélésmegoszthattok.

    Más kérdés persze, hogy gyakorlatban mennyire jó rajzolásra egy ilyen tablet...
  • RecoPhile #21
    Őszintén szóval még sosem volt tablet/touchescreen-es gép, de azt merem állítani, hogy hosszútávon és kényelem szempontból könnyebb használni egy billentyűzetet, mint egy touchescreen-es gépet. :) Bár biztosan lehet azon is gépelni, de hogy milyen kényelmesen az egy másik kérdés. :)