Gyurkity Péter

Senki nem erőlteti az USB 3.0 terjedését

Az Apple - pontosabban maga Steve Jobs, a vállalat első embere - jelenleg úgy véli, hogy az USB harmadik generációjára egyelőre csekély igény lelhető fel a piacon, így a technológia széleskörű elterjedését sem kell siettetni. Állítását némileg alátámasztják az alaplapgyártók szegmensében mutatkozó körülmények, bár jövőre már beindulhat a növekedés. Továbbra sem lehet azonban tudni, hogy a nagy nevek támogatásának hiányában az árakat, valamint a támogatott termékek katalógusát illetően mikor érünk el fontos mérföldkőhöz.

2008 vége felé - vagyis immár két éve - mi is beszámoltunk az USB 3.0 szabvány elkészültéről, amely elsősorban sebességbeli növekedést kínált a széles körben elterjedt elődhöz képest. A SuperSpeed USB nevet kapott harmadik generáció az akkori tervek szerint minden asztali és mobil számítógépben szerepet kaphatott volna, mégpedig minél előbb - ez azonban a mai napig nem következett be. Igaz, már a fejlesztés során sem ideálisan alakult a platform sorsa, hiszen az egymással szövetkező gyártók, mint például az AMD és az nVidia, komolyan összevesztek a vezérlő technológiát birtokló Intellel, amiért az nem volt hajlandó átadni bizonyos részleteket. Még saját szabvány elkészülése is felmerült, erről azonban lemondtak, miután az ellentétek csillapodni látszottak.

Már akkor tudhattuk, hogy a szabvány 4,8 Gbps-os átviteli sebességet tesz lehetővé, ami nyilván nagyon jól jönne a különböző külső tárolók esetében, legyen szó Flash-kulcsokról, avagy külső merevlemezekről. Ez persze az elméleti felső határ, amit az első termékek nem használhattak ki, attól ugyanis messze elmaradtak, mégis kedvező jövőképet kínált azoknak, akik az USB 2.0 frissítésére vágytak már jó ideje. Ami a várható terjedési ütemet illeti, ezzel kapcsolatban már tavaly sem voltak túlságosan rózsás véleménnyel egyes piackutató cégek, elég ha csak az IDC 2009-es jóslatára gondolunk, amelyben fokozatos, visszafogott előretörésről beszéltek, amely igazából csak 2012-től indulna be, és egy évre rá mintegy 25 százalékos piaci részesedésben manifesztálódna, az éves ütem pedig 6 százalék körül alakulna.

Ezúttal maga Steve Jobs szólalt meg a kérdésben, amikor is egy Apple-vásárló levelére válaszolva kifejtette, hogy a harmadik szabvány iránt csekély igény mutatkozik, annak elterjedése így számukra sem igazán fontos. A cégvezető elsősorban arra hivatkozik, hogy az olyan nagy gyártók, mint például az Intel sem építik még be a vezérlőket saját chipkészleteikbe, sőt ez még jövőre sem várható, így nagyjából 1,5-2 év múlva számíthatunk arra, hogy komolyabb ütemben terjed majd a technológia - ez eléggé egybecseng az IDC korábbi véleményével. Ezzel mintegy 3 évvel elmaradnak majd azon PC-k mögött, amelyek elsőként támogatták a szabványt, bár a jelek szerint ez nem igazán zavarja az almás cég vezetését.


Ezzel kapcsolatban többen meg is említik, hogy az új technológiákat számos esetben hasonlóképpen fogadta a vállalat, és ezekből nem is érte komoly hátrány őket. Elég ha csak a Blu-ray lejátszók beépítésére gondolunk, amely a Mac számítógépek esetében a mai napig nem történt meg. A Secure Digital (SD) csatlakozók is csak nemrég kerültek be a konfigurációkba, dacára annak, hogy hosszú évek óta egyre többen veszik igénybe azokat az asztali és mobil összeállításokban. Nagyon úgy néz ki, hogy az USB 3.0 sem jár másként, ez pedig több éves halasztást jelenthet.

Amennyiben végigtekintünk a tajvani alaplapgyártókon, azt láthatjuk, hogy több nagyobb név is megkezdte a vezérlők beépítését, ám az USB Implementers Forum (USB-IF) engedélyeinek hiányában ezen vezérlők egyelőre a NEC gyártósoraiból érkeznek. Ez utóbbi cég termékeit használják fel a legtöbben, hiszen sem az Intel, sem pedig az AMD nem szállítja saját chipkészleteit USB 3.0 támogatással, így a várható vásárlói igényekre építő alaplapgyártók kénytelenek külső megoldáshoz folyamodni. Ezen vezérlők jelenleg darabonként 4-5 dollárt kóstálnak, ami még mindig meglehetősen drágának számít, és mivel a legtöbb cég számos egyéb komponens esetében is árnövekedéssel kénytelen számolni - miközben a kereslet csak nem akar komolyabban fellendülni -, el is halasztják a harmadik generáció alkalmazását.

Ez a helyzet az év végére, illetve 2011 elejére változhat meg némiképpen, addigra ugyanis a legtöbb tajvani gyártó is megkapja a szükséges engedélyeket. Azok birtokában pedig már egyéb változatokat is rászerelhetnek az alaplapokra, nem lesznek mindenképpen az NEC-re utalva, ezzel pedig megindulhat a komolyabb árverseny közöttük. Ettől persze néhányan nagyon is tartanak, utalva arra, hogy a kisebb gyártóknak esélyük sem lesz tartani a lépést, nekünk vásárlóknak azonban nagyon is kedvező fejlemény lesz, hiszen egyre több ilyen terméket vehetünk majd a kezünkbe, alacsonyabb árak mellett.

Befutottak az első olcsó USB 3.0 Flash-kulcsok is, mégpedig a Super Talent jóvoltából, amely Express Duo néven dobja piacra megoldásait. Ezen tárolók több mint kétszeres sebességbeli növekedést ígérnek a meglévő változatokhoz képest (ez 67 MB/s körül lesz), miközben megtartják a teljes kompatibilitást az elődökkel, így az USB 2.0 csatlakozók sem jelenthetnek gondot. A novemberben az üzletekbe kerülő 8 GB-os változat 14, a 16 GB-os példányok pedig 29 dollárba kerülnek majd, ami nagyon is kedvező ár.

Természetesen a Seagate is igyekszik kihasználni az új szabványban rejlő előnyöket, ám ők nem a kisebb, hanem a némileg nagyobb tárolók esetében teszik ezt. Legújabb külső merevlemezeik, a GoFlex család tagjaiként jelennek meg, a 3 TB-os kapacitást kínáló FreeAgent ugyanis már az új USB 3.0 csatlakozókat is támogatja, a második generáció, valamint a FireWire 800 megőrzése mellett. Az NTFS fájlrendszerrel érkező tároló Windows és Mac operációs rendszer alatt működik (utóbbi esetében gondoskodnak a megfelelő szoftveres meghajtóról), és bár a 250 dolláros kereskedelmi ár némileg borsosnak tűnhet, ez nyilván sokak számára jelent majd ígéretes alternatívát, már csak a méretek miatt is.

Láthatjuk tehát, hogy míg az alaplapok esetében sokszor hiányzik az új szabvány támogatása, szép lassan csordogálnak a kereslet fellendülését erősítő megoldások. Az biztosnak tűnik, hogy az Apple esetében még legalább 1 évet várni kell az USB 3.0 megfelelő alkalmazására, ám arra nem vehetünk mérget, hogy a többi nagy név is ugyanígy mellőzi majd jövőre a platformot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #75
    "Szerintem jól felismerhető, hogy mikor beszéltem általánosítva, és mikor beszéltem rólad, a többi talán az egód játéka lehet, nem látom okát annak, hogy bújtassam az esetleges véleményemet rólad."
    Én sem látom okát hogy miért kell a beszélgetésünkből egyik pillanatrol a másikra többesszám első személyre váltani, és irni egy monologot olyan emberekről akik itt sincsenek... vagy miért éreztede fontosnak hogy ezt megoszd velem? Oka csak volt, azt pedig tudjuk... szóval burkolt vélemény, de okosan nyomod azt elismerem :)
  • Tikal #74
    Igen, ezért kell több forrásból tájékozodni, és kiprobálni a telefonokat. Valóban, abbban a cikkben egyértelműen kiderüol hogy iPhone tulaj az író.. épp ezért kell fenntartással fogadni... de a többi oldalból azét már össze lehet rakni a képet...
  • Tikal #73
    Gondoltam hogy ezt fogod írni :) Persze hogy nem rám gondoltál, ezt mondod, de azért a 63as hozzászolásodban csak leirtad amit leirtál, ha pedig nem rám vonatkozik akkor minek irtad le? Csak úgy? :) Ugyan már....

    Akkor most én is leírom... huu, de unom már azokat az arcokat akiknek mindegy hogy miről van szó, ha apple akkor az már szar.. persze ez nem ráéd vonatkozik, csak úgy leírtam :)
  • Madve #72
    Nem kerestem lehúzó összehasonlító videókat, hanem egy cikket linkeltem be neked, hogy hogy vezeti félre az embereket egy olyan adott oldal, amiben megbíznak. Abban a cikkben egyértelműen kiderül, hogy az író iphone tulajdonos, és nem használt még nokiát, amúgy meg szerintem van abban a cikkben egy kis mesterkéltség is, hogy mindenáron az iphone jöjjön ki győztesen.
  • Madve #71
    Válasz a 69. hsz-omban.
  • Madve #70
    "egy szóval nem mondtam hogy jobb az iphone vegyél azt :D egyfolytában te hozod fel.."

    Ezt én sem állítottam rólad. Mellékesen meg tudom, hogy az iphone mellett szoktál kiállni, mint ahogy most is 3 általam említett telefonból csak kettő maradt vitában, és abból az egyik szidtad, tehát iphone maradt melletted.

    én csak az n8ról beszéltem hogy az milyen gyengus lett, pedig sokat vártak tőle... és pont te vagy az aki probálja bizonygatni hogy de, mégis milyen jo a symbian :)

    A symbian nem csak egy aktuális telefonon fut mint az IOS. Ez alól a 3-as verzió sem kivétel. Tehát az adott telefon nem egy a rajta futó rendszerrel. Tehát amikor a symbianról beszélek az nem törvényszerűen n8. a többit meg már leírtam.

    "Rámutatnál hogy mégis hol probálom neked bizonygatni, akár erőszakosan is hogy mégis milyen csucs telefon az iphone?"

    Tudtommal nem írtam ilyet kifejezetten veled kapcsolatban...

    "persze most többesszám első személyben beszéltél végig, de tudjuk, rám, gondoltál, ha meg nem akkor nem is értem minek hoztad fel ezt"

    Szerintem jól felismerhető, hogy mikor beszéltem általánosítva, és mikor beszéltem rólad, a többi talán az egód játéka lehet, nem látom okát annak, hogy bújtassam az esetleges véleményemet rólad.

    "Egyébként meg leszarom hogy mit neveznek okostelefonnak... teljesen mindegy... nekem olyan telefon kell amin meg tudom azokat a dolgokat tenni amiket ma egy androidos, iOS telefon tud, ennyi. 5 éve nem volt egy nagy élmény netezni egy telefonon, ma már az..."

    Ezt inkább úgy mondanám, hogy képes legyen az adott telefon a tulajdonosának az összes igényét fedezni, ami lehetséges manapság, platformtól függetlenül. És akkor máris nem annyira behatárolt...
  • Madve #69
    Kifejezetten nincsenek olyan oldalak, ahol olvasgatok mindig, mivel tág az érdeklődési köröm, az idő, amit ilyesmire tudok szánni az igen csekély. Az oldalakat én is ismerem amiket említettél, de nem követem őket rendszeresen. Én inkább mindig az aktuálisan engem foglalkoztató dolgokról próbálok meg minél több infót megtalálni, mielőtt döntésre jutok. Ebben benne vannak a szakoldalak, és az átlag felhasználók véleményei is, többek között a youtube is. Youtube-ot azért említettem elsők között, mivel a nyáron kezdtem el telefont keresni magamnak, és amikor többek között az n8 is felkeltette az érdeklődésemet, akkor még jóformán a youtube-on lehetett róla használható információkat találni a prototípusokról amiket felvillantottak egy két kiállításon...

    De ha cikkeket akarsz, akkor tessék:
    engadget
    Techradar

    Én ahogy látom mint már lejjebb is említettem a symbian kinézetét(UI) húzzák le, és nem magát a rendszert(OS), de az változtatható...

    Ez meg csak egy válasz a gizmodo összehasonlítására.
    Ebből is látszik, hogy ezek az oldalak sem feltétlenül objektívek, érdemes mindenről több helyről tájékozódni. + nem árt, ha olyan nyúl hozzá egy adott készülékhez, aki ért is hozzá.

  • Madve #68
    Is is, symbian és linux alatt mindkét féleképp megy. Ha akarod, ha nem, ebben az irányban halad az összes telefon.
  • Tikal #67
    az 50-es hozzászolásodbol indult az egész.. ahol azt állítod csak azok huzzák le a symbian akik nem probálták még a 3.0át.. pedig nem.. az általam emlitett három nagy site mind lehuzta, és ők már ismerik a 3.0, hiszen azt tesztetlték... te lehuzo összehasonlito videokat keresgéltél, én tech siteokat és review-kat, lehetőleg elismert oldalakról.. én csak azért lepődtem meg hogy a youtube-ot hoztad fel, mert oda sok önjelölt telefon tesztelő tesz fel videokat, ezért is kértem konkrét linket...
  • Tikal #66
    hehe.. neked fobiád van :) egy szóval nem mondtam hogy jobb az iphone vegyél azt :D egyfolytában te hozod fel..most meg oda próálsz kilyukadni hogy ÉN bizonygatom neked hogy az iphone milyen jóóó... én csak az n8ról beszéltem hogy az milyen gyengus lett, pedig sokat vártak tőle... és pont te vagy az aki probálja bizonygatni hogy de, mégis milyen jo a symbian :)

    Rámutatnál hogy mégis hol probálom neked bizonygatni, akár erőszakosan is hogy mégis milyen csucs telefon az iphone? Többször el is mondtam, vegyen mindenki olyat ami kielégiti az igényeit... ( persze most többesszám első személyben beszéltél végig, de tudjuk, rám, gondoltál, ha meg nem akkor nem is értem minek hoztad fel ezt )


    Egyébként meg leszarom hogy mit neveznek okostelefonnak... teljesen mindegy... nekem olyan telefon kell amin meg tudom azokat a dolgokat tenni amiket ma egy androidos, iOS telefon tud, ennyi. 5 éve nem volt egy nagy élmény netezni egy telefonon, ma már az...