Gyurkity Péter

Lassan terjed majd az USB 3.0

A legújabb USB-technológia a piac csaknem egynegyedét hódítja majd meg 2013-ra, ám az elemzők szerint ez megfelelő ütemként értékelhető, hiszen nincs szükség mindenhol a nagyobb átviteli sebességre.

Az USB 3.0, más néven SuperSpeed bemutatkozásáról, majd pedig az első ilyen interfész elkészüléséről mi is beszámoltunk. Innentől kezdve már csak az a kérdés, hogy az új technológia milyen gyorsan jelenik meg az egyes gyártók termékeiben, legyen szó hagyományos személyi számítógépekről, avagy hordozható eszközökről. Az elemzők szerint mindenképpen sikerre számíthatunk, egyedül ennek várható méretét nem tudni.

Az In-Stat piackutató cég most közzétett előrejelzése szerint idén valamivel kevesebb olyan termék jelenik meg a piacon, amely valamilyen formában többek között az USB-technológiára és ezen csatlakozókra támaszkodik. Ezt követően azonban jövőre megindul a fellendülés, amelyet többek között az új szabvány erősít majd. Az elterjedés üteme mindazonáltal némiképp visszafogott lesz, hiszen nincs mindenhol szükség a mintegy tízszeresére ugró átviteli sebességre, 2013-ra, vagyis négy év múlva azonban így is a piac nagyjából 25 százalékát kaparintja majd meg az új technológia.

Az USB 3.0 szabványt támogató termékek piaca évente mintegy 6 százalékkal bővül majd, ez az ütem többnyire kiegyensúlyozott lesz az elkövetkező évek során. A legtöbb fogyasztói elektronikai termék idővel a SuperSpeed platformra vált, ez pedig a mobiltelefonok szegmensében is változásokat eredményez. Bár a mini-USB nem tudott igazán átütő eredményeket elérni ezen a téren, most a micro-USB csatlakozóktól azt várják, hogy 2013-ra uralják majd a mobiltelefonos piacot.

Kiemelik, hogy az USB-család elhódította a minden idők legnépszerűbb interfészének kijáró titulust - csak tavaly több mint 3 milliárd ilyen eszközt szállítottak le világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • [HUN]FaTaL #23
  Ha lenne minden notebookon és alaplapon esata..
 • turul16 #22
  Halkan megjegyeznem, hogy kulso vonyokat eSATA -n is lehetne csatlakoztatni.
 • SW0RD FISH #21
  Hát szerintem 1-2 évig az alaplapokon lévő usb 3.0 vezérlők sem fogják támogatni a teljes sebességet. Majd a gyártók rádobnak valami olcsó vezérlőt ami ponthogy támogatja a 3.0-át és majd lehet reklámozni hogy az ő termékük tudja. Emlékeim szerint ugyanez volt a 2.0 megjelenésekor is. Akkor lesz majd a szép idő amikor a mikrokontrollerekbe is beépítik.
 • KillerBee #20
  Egy kicsit kibővítve a #14-et egy dolog az USB 2.0 szabványban (mely tartalmazza a jelszinteket, órajeleket stb.) megadott maximális sávszélesség és egy másik dolog az egyes megvalósított interfészek tényleges sávszélessége, amely függ a felhasznált áramkörtől (ez lehet nagyon gagyi is). Aztán egy harmadik dolog a tároló maximális folyamatos adatírási és -olvasási sebessége, ami lehet kisebb és nagyobb is az USB 2.0-nál.
 • Dj Saby #19
  Abszolút nem baj a 3.0-ás USB, mondjuk néha nem haladnak a korral a fejlesztők. Húgomnak van egy vmi noname MP4 lejátszója, kamerát tudtak rá rakni, de 2.0-ás USB-re nem tellett... mikor elkezdett ilyen 700-900k-val felmenni rá a cucc, azt hittem lehidalok... :O Mondjuk a 3.0-ának akkor lenne a legnagyobb sikere, ha laptopon ott figyelne már, és kiadnák a külső videókártyákat vele. Így rengeteg gamer venne laptopot.
 • who am I 7 #18
  Nem azt mondtam, hogy annyival tudna olvasni...Nyílván sokkal többel ugye..de gondolom az usbket még anno, nem GIGABÁJTOS tárolokra hegyezték ki..szvsz.Aztán, a 3.0 hátha segítene rajta picit..
 • grobs #17
  "Nem a zsemle kicsi, a pofátok nagy."
  Az USB 2.0 sebessége nem rossz, és ma sem használják ki a gyártók. Persze szükség lehet USB 3.0-ra bizonyos helyeken, de ettől az ipari hulladék gyártó USB portja nem lesz jobb, és az eszközök sem táltosodnak meg. Ahol egy cd másolása percekig tart, ott az új szabvány nem segít. Ma normális USB porton normális pendrive még USB-ről USB-re is 20MB/s fölött másol. Akinél ez nem így van az hiába várja az új szabványt.
 • Sir Quno Jedi #16
  Köhhh... ÉS szerinted 20-30MB/sec-cel tudna csak olvasni az a szerencsétlen HDD?!?!?
 • who am I 7 #15
  Miért, egy Ebook, megy 30Mb/sec-et, nem?
 • Sir Quno Jedi #14
  Ne keverjük már össze-vissza az USB2.0 elméleti átviteli sebességét, meg a különböző adathordozókból kihozható sávszélességeket.

  Azért mert egy lassú, hulladék pendriver-ra, vagy valami harmadvonalbeli mp3 lejátszóra csigaként folyik fel az adat, attól még nem lesz szükégtelen az USB3.0! Egy jó külső HDD-hez ma is firewire, vagy E-SATA kell, ha nem akarunk megőszülni! KELL az az USB3.0, akár egy falat kenyér, mintahogy a GBLAN is évek óta szükséges, ha az ember nem szeretne élve megaszalódni a gépe előtt...

  A gond csak az, hogy amíg nem lesz vele minden kompatibilis, addig nem sokat ér. Ez pedig azt jelenti, hogy midenből vehetünk majd újat (pendrive, fényképezőgép, mp3 lejátszó, PSP, külső HDD ház, Istentudjami), különben ugyanúgy USB2.0-át fogunk használni az USB3.0-ás kimeneteinken.