Alex

BUSlink USB Hard Drive


Sokunk szállít nagyobb adatmennyiségeket CD írás vagy programcsere céljából, ezért nagyon megörültem, amikor megláttam ezt a winchestert. Ugyan minden vinyó hordozható ;>, de azért mégiscsak jobb egy direkt erre kitalált eszközt használni. A merevlemez különlegessége az USB portos kapcsolódás, tehát csak simán be kell dugni a gépbe és megy - akár menet közben is! Ez régen csak a profi rendszereknél használt "hot swap" révén volt lehetséges, de most már a mezei felhasználó is élvezheti ennek előnyeit.


A tesztelt termék ára még eléggé riasztó: a BUSlinknél (www.buslink.com) 189 dollár (kb. 48000 Ft). A vinyót elsősorban notebookokba szánták, 2.5"-es külső házban van IDE->USB híddal. Három lehetséges kapacitásban vásárolható meg: 3.2 GB (tesztelt változat), 6.0 GB és 10.0 GB. A csomagolásban egy USB kábel, a tápegység, driverlemez és egy két oldalas tájékoztató van. A meghajtó mérete relatíve kicsi, kb. 2/3-a egy külső Zip drive-énak. Az elején két LED jelző van az áram és a működés jelzésére. Hátul van az USB és az AC áramdugasz egy kicsi ON/OFF kapcsoló mellett. Az aluminíum és plasztik kialakítás eléggé szilárd, felülete érdes, kissé emlekeztethet egy miniatűr Catepillar gépre.

A merevlemez specifikációi:

Kapacitás: 3.2 Gb
Átlagos elérési idő: 13ms
Adatátviteli sebesség maximum 8 Mb/másodperc
Fordulatszám: 5400 RPM
USB csatlakozó felület
Méretek: 3" x 2" x 1.5" (1" = 2,54 cm)
Tömeg: 1 kg
Áramellátás: 120V, AC adapter mellékelve
USB csatoló kábel mellékelve
BUSLink telepítőszoftver
Mac: OS 8.5
PC: Windows 95B, Windows 98, 2000
Egy év garancia

A Windows 98 Second Edition-t használó tesztgépen nagyon egyszerű volt a telepítés. A mellékelt floppy diszken lévő telepítőprogram installálta az USB->IDE drivert és a merevlemezt a rebootolás nélküli bedugás után egyből érzékelte a rendszer. A My Computer alatt megjelent egy új eltávolítható drive ikon, és duplaklikkre egy prompt, ami felajánlotta a formázást. A driveműveletek alatt halk csiripelő hangot adott ki, mely nem volt hangosabb egy tipikus merevlemeznél.

A sebessége jelentősen alacsonyabb volt az IDE merevlemezeknél. Ugyan normál merevlemez, de sebessége - az USB csatoló miatt - csupán maximum 1.5 Mb/másodperc lehet. Ez kissé meglepő, mivel a hasonló Iomega USB 100 Zip Drive némileg gyorsabb volt a szintetikus és a valós tesztek alatt is, habár az eltérés nem jelentős. Az USB Zip drivehoz hasonlóan, az USB merevlemez is jól teljesített a CPU kihasználási teszten.






*az összehasonlítás végett

Összességében a BUSlink USB drive felbecsülhetetlen érték, kapacitása 12-szerese az Iomega 250 Mb USB Zip meghajtónak azonos áron. A termék nagyon ajánlott laptopos felhasználóknak és azoknak, akiknek nincs felesleges IDE csatolójuk, de további tárolóhelyet keresnek. Az USB 2.0 jövő évi megjelenésével - mely 480 Mbps átviteli sebességű lesz - az átviteli sebesség is többszörösére fog emelkedni.

Pozitívumok:
   • Egyszerű plug and play installáció
   • 3.2 Gb hordozható tárolóhely

Negatívumok:
   • 35 Watt energiafelhasználás
   • Gyér (kétlapos) tájékoztató és semmi egyéb extra

Installáció: 10/10
Teljesítmény: 8/10
Ár: 9/10

Értékelés: 9

Tesztgép: Celeron 466, 192 Mb PC100 SDRAM, Asus P2B, IBM DTTA-350840 8.4 GB, IBM DJNA-351520 15.2, Maxtor DiamondMax 6800 27.2 GB merevlemezek, Windows 98 SE, Intel 82371AB/EB PCI Bus Master IDE driver (a Windows 98 CD-ről); az összehasonlítás végett Iomega USB Zip 100 és egy hasonló Zip Drive sebességét mértük le

Forrás: CoolComputing

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)