ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Egyre népszerűbb az e-book a gyerekek körében

A gyerekek izgalmasnak találják az e-book olvasókat, és talán ez visszacsábíthatja őket az olvasás öröméhez.

Az amerikai iskoláskorú gyerekek olvasását propagáló szervezet felmérése szerint a 9 és 17 éves kor közötti gyermekek 60 százaléka érdeklődik a digitális olvasó felületet kínáló eszközök iránt. Ugyanebben a korosztályban a gyermekek egyharmada szerint az olvasás nagyobb élmény, ha az adott könyv elérhető ilyen olvasófelületen is. De vannak könyvek, melynek szerzői inkább a hagyományos megjelenési formát preferálják, mint például az Amerikában a felmérést készítő szervezet által megjelentett Harry Potter sorozat, amelynek írója, J. K. Rowling is ragaszkodik a bevált, papír alapú megjelenéshez.

Az elektronikus piac 2007 óta, az Amazon Kindle megjelenése óta töretlenül fejlődik. A kiadók szerint jelenleg 5 és 10 százalék közé tehető az e-könyvek piaci részesedése. Az új kutatás az első, amely vizsgálta a technikai újítással szembeni ellenérzéseket is. Az eredmények szerint csupán a szülők 6 százaléka rendelkezik hasonló termékkel, míg 76 százalékuk egyáltalán nem tervezi e-book olvasó beszerzését. "Nem vagyok meglepve, hogy az e-book olvasókkal szemben tapasztalható efféle ellenérzés, mivel még alakulóban van a piac" - mondta Judy Newman, a kutatást végző Scholastic Könyv Klub elnöke, aki hozzátette, hogy feltehetőleg az eszközök magas ára sem segíti az olvasás e formájának terjedését.

Az idei kutatás rámutat a már sokszor tapasztalt jelenségre, miszerint az olvasás élmény faktora csökken, ahogy a gyerekek felnőnek. 6 és 8 éves kor közötti gyerekek több mint fele az olvasás nyújtotta öröm miatt olvas. Ez az arány a 15 és 17 éves kor között 25 százalékra csökken. Newman szerint a technológia fejlődés alkalmazása egyszerre probléma, de maga a potenciális megoldás is. Newman szerint a digitális média miatt sok gyerek pártolt el az olvasástól. Ugyanakkor borzasztó fontos, hogy a könyvkiadók meg tudják őrizni a gyermekek érdeklődését, és fenn tudják tartani a vélekedést, miszerint olvasni öröm. A technológia, mint kínálkozó lehetőség rendelkezésre áll, talán a gyerekek lelkesedését kihasználva visszacsábíthatók a gyerekek a könyvekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #6
    Néhány generáció és végre arra használjuk a papírt amire való - fűteni.
  • paraszgyerek #5
    Olvasásra az e-book az egyik legjobb dolog - azóta falom a könyveket. Kár hogy itthon még mindig olyan pofátlanul drágák az olvasók.
  • KicsiNika #4
    A barátom vett egy kindlet, és biztatott, hogy én is. Nem bántam meg. Nagyságrendekkel könnyebb erről olvasni, mint monitorról. Csak annyiban különbözik, hogy ez egy kütyü, nem pedig papír és néha fel kell tölteni.
  • Ferrer #3
    Szvsz ez a fekete-fehér ebook technológija egyelőre nagyon gagyesz.
  • lenox01 #2
    Akkor talan mostmar utanna is nezhetnel annak hogy a keszulekek amikrol a cikk reszben szol, hogyan mukodnek. Mi is az az e-ink. Talan ha ilyenrol olvasol es nem egy CRT/LCD kijelzorol (monitorok, telefonok, iPad)akkor nem eg ki a fel agyad. :)
  • Rotyoka #1
    haladni kell a korral, bár nekem ki szokott égni a fél agyam ha monitorról vagy kijelzőről olvasok nagyobb szöveget