Berta Sándor

Svájc - 1200 év archívumaiban lehet keresni

Közösen hozott létre egy történeti keresési platformot a Zürichi Műszaki Főiskola, valamint négy svájci kanton.

A mostantól elérhető archivesonline.org honlap létrehozásában részt vett Zürich, Zug, Bázel és Thurgau kanton. A szakemberek célja egy olyan közös keresési platform kialakítása volt, amelyben egyrészt bárki kutathat személyek és események után, másrészt amelyet bármikor bővíteni lehet akár más svájci vagy éppen külföldi internetes archívumokkal is. Az elképzelés 2006-ból származik és egyedülálló kezdeményezés Svájc 1200 éves történetének feldolgozására különböző hivataloktól, vállalatoktól és magánszemélyektől származó dokumentumok, valamint a Bázel által felajánlott több mint 35 000 történelmi kép segítségével.

Aki eddig kíváncsi volt egy személyre vagy egy eseményre, az kénytelen volt a kantonok könyvtárait és adatbázisait egymás után átkutatni. Mindez azonban a múlté, hiszen az archivesonline.org-nak köszönhetően az összes nyilvántartás egy felületen érhető el. A kutatás nem csak a svájciak szempontjából válik egyszerűbbé, hanem a külföldi állampolgároknak is. Ha például egy magyar felhasználó arra kíváncsi, hogy éltek-e rokonai az alpesi országban, az korábban elveszett a bürokrácia útvesztőjében és alighanem megunta a hosszadalmas kutatómunkát. Mindez azonban most jóval egyszerűbb lett.

A szakemberek egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely egyszerű és amely kifejezetten arra épít, hogy szinte minden nagyobb archívumnak van már egy online adatbázisa. A központi portál keresőszoftvere ezeket a nyilvántartásokat kutatja át a megadott címszavak után. Az információkat folyamatosan frissítik, így a találatok is a mindig aktuális állapotokat tükrözik. Az elérhető adatok mennyisége is folyamatosan nő, mivel a platformmal kapcsolatban lévő adatbázisok köre rendkívül egyszerű módon bővíthető. A szerzői jogi szabályozás megváltoztatása után várhatóan rövid időn belül növekedni fog a gyűjteménybe bekerülő dokumentumok és fotók száma. A Zürichi Műszaki Főiskola tervbe vette, hogy a következő 3-5 éven belül a világhálón is elérhetővé teszi az archívumába tartozó eredeti dokumentumai 15 százalékát.

Az archivesonline.org előnye, hogy azt nem csak a történészek és más kutatók, hanem akár az átlagos felhasználók is használhatják. A kezdeményezést óriási nemzetközi érdeklődés övezi, ezt támasztja alá, hogy az augusztusi zürichi megbeszéléseken több tucat svájci és külföldi archívum képviselői jelennek majd meg. Ősztől pedig további svájci kantonok, helyi és a szomszédos országokban található nagyobb városok is csatlakoznak a programhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!