Felföldi Beáta

Hogy olvasunk a leggyorsabban?

Vajon nincs jobb a jó öreg könyveknél? A Nielsen Norman Group által végzett elemzés végeredménye, hogy a kinyomtatott szöveget gyorsabban olvassuk végig, mint az iPadon, a Kindle-ön vagy egy PC-n megjelenő irományt.

A kutatás azt vizsgálta, hogy valóban az elektronikus könyvek jelentik-e a jövőt és ezen új felületeken ugyanúgy lehet-e élvezni az olvasást, mint a megszokott könyveket lapozgatva. A könyvolvasók másfajta kijelzőt használnak mint az asztali gépek monitorjai, un. e-inket, emellett egy tabletet tartva könnyebben kényelembe helyezhetjük magunkat. A kísérlet során - a papír és a PC mellett - egy első generációs iPadot és az Amazon Kindle 2 e-book olvasóját vizsgálták.

A teszten összesen 32-en vettek részt, akik szabadidejükben egyébként is szeretnek olvasni. Az alanyok egyenként mind a négy vizsgált felületen egy rövid történettel találkozhattak Hemingway-től és átlagosan valamivel több, mint 17 perc szükségeltetett nekik egy iromány végigolvasásához. A kutatók egy összefoglaló kérdéssorral ellenőrizték le, hogy a résztvevők komolyan veszik-e a felmérést és valóban megértették a szöveget.


A teszt azt az eredményt hozta, hogy a leggyorsabban a nyomtatott formátumú oldalakat olvassuk végig. A felmérés szerint az iPadon 6,2 százalékkal, míg a Kindle readeren 10,7 százalékkal olvasunk lassabban, mint egy könyvet használva. Azonban a két eszköz között ilyen tekintetben nem volt akkora lényegbeli különbég, hogy vásárlásnál ez befolyásolja a döntésünket. A Nielsen nem csak a sebességet vizsgálta, de kíváncsi volt az emberek elégedettségére is. Az olvasók 1-től 7-ig tartó skálán az iPadot 5.8-ra, a Kindle-t 5.7-re értékelték. A könyvből való olvasás élménye szinte megegyezett és 5.6-os eredményt kapott. Azonban hatalmas különbség mutatkozott a PC-s olvasásnál, amit átlagosan alig 3.6-ra osztályoztak.

A kísérlettel arra a tényre is fény derült, hogy a könyvből való olvasás sokkal jobban megnyugtat minket, mintha egy elektronikus eszközt alkalmaznánk, aminek oka, hogy ezek a szerkezetek az emberek többségét a munkára emlékeztetik. Ennek tudatában egyáltalán nem biztos, hogy valóban az elektronikus könyveké a jövő, hiszen a mai rohanó világban - ahol egyébként sincs időnk relaxálni - ezek az apróságok is számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Justil #49
    mondjuk ha jól sejtem tőlünk nyugatabbra ilyesmit azért nem tesznek meg...
  • Justil #48
    ha a szelektívbe dobom, akkor is felesleges az egész.

    de a gond nem is ez, hanem hogy egy csomó helyen jön a kukás autó, és a szelektívet szépen egybeborítja. ennyit erről.
  • andersh #47
    hát ne a kukába dobd hanem a szelektívbe
  • Justil #46
    amúgy, az is eszembe jutott, hogy mennyivel jobb lenne, ha a sok szóróanyagot elektronikus formában küldenék a személyes e-olvasómra, így is törölném, meg most is kihajítom, csak úgy max egy kis sávszél menne kárba, így meg megy a kukába egy csomó papír :(
  • endrev #45
    Az hogy mi mire emlékeztet, gyorsan változik...
  • andersh #44
    tény h a filmnek időkorlátja van, de akkor legyen sorozat :D
  • joebacsi #43
    Ha megvan a szöveg digitálisan, ráhúzol egy új stílusfájlt és olyan cirkalmas betűtípusban, egyedileg tördelve tudod olvasni, ahogyan csak szeretnéd :)
  • joebacsi #42
    Belső gondolatokat nehezebben közölsz filmen, másrészt néha az se hátrány, ha használod a képzelőerődet és nincs minden pixelpontosan az arcodba nyomva.
    Könyvben hosszabb lehet a cselekmény, jobban lehet részletezni, körülírni, nem kell a másfél-két órás limithez alkalmazkodni, stb, stb.

    Mindkettő műfajnak van előnye, hátránya és ebből következően létjogosultsága.
  • joebacsi #41
    Azért kíváncsi lennék, hogy egy ilyen megoldás hogyan szerepelt volna a tesztben.
    Igaz erre kell egy kis idő, míg átáll az ember agya.
  • andersh #40
    míg a könyvben el kell olvasni a helyszín leírását, öltözéket, emberek kinézetét, hangját, stb, addig filmben ezek átjönnek realtime :D