Berta Sándor

Nyílt és fedett online nyomozásokat is folytatnak az amerikai hatóságok

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) és a Berkeley Egyetem kutatói újabb dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, amelyek a CIA és az FBI módszereibe engednek betekintést.

Az EFF és az egyetem a Freedom of Information Act törvény alapján szerezték meg az információkat, amelyek segítségével mindenki képet kaphat a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkájáról. Az első anyag a CIA tevékenységét vizsgálja. A szervezet a 2005-ben létrehozott Open Source Centert használja arra a célra, hogy célzottan információkat szerezzen bizonyos személyekről a nyilvános internetes forrásokból, többek között a blogokból, a chatekből, a fórumokból és a szociális hálózatokból. Az így összegyűjtött hírmorzsákból létrehozott adatbázishoz és az abban tárolt elemzésekhez, videókhoz, fordításokhoz és sajtóanyagokhoz összesen 15 000 amerikai kormányalkalmazott férhet hozzá. A legrégebbi információ az 1990-es évek közepéről származik.

Egy másik 2007-ből származó jelentés szerint az FBI több e-mailben is komolyan érdeklődött az Arizonai Egyetem Dark Web nevű programja iránt, amelynek célja minden az online terrorizmussal összefüggő tartalom szisztematikus összegyűjtése és kielemzése. A hivatal különösen amiatt dicsérte a programot, mert lehetővé teszi az internetes kommunikációs fórumok hatékony átvizsgálását és a világháló elrejtett szegleteinek megtalálását. A Dark Webben résztvevők emellett olyan alkalmazásokon is dolgoznak, amelyek alkalmasak az elrejtett vagy titkosított online információk védelmének feloldására.

Az EFF már idén márciusban kiderítette, hogy az FBI és más hivatalok munkatársai gyakran titokban keresik fel információszerzés céljából a Facebookot, a MySpace-t, a Flickrt, a LinkedInt vagy éppen a Twittert. Az amerikai igazságügyi minisztérium tanulmánya szerint a fedett nyomozók sokkal jobban végezhetik a dolgukat, mint a kollégáik, hiszen kapcsolatba léphetnek gyanúsítottakkal, informátorokkal, hozzáférhetnek titkos információkhoz és egyúttal teljes körű áttekintést kaphatnak az emberek szociális kapcsolatairól. A szigorú szabályok és a jogi akadályok azonban komoly problémát jelentenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #6
    Ha fel lépsz a netre már tudják hogy mikor milyen oldalt néztél, és meddig tartózkodtál ott...
  • redfish #5
    Tegye fel a kezét, akinek most valami újat mondtak!...
    A hazai Hatóságok is szorgalmasan gyűjtögetik az infókat a közösségi oldalakon.
    Ha valaki olyan hülye, hogy kiteszi magát a netre, az megérdemli, hogy adatbázisokban tárolják...
  • willcox #4
    A szerencsétlen természetesen a cikkíróra vonatkozik.
  • willcox #3
    Az egy dolog, hogy magyarul sem tud rendesen, de angolról sem tud rendesen fordítani: "egyúttal teljes körű áttekintést kaphatnak az emberek szociális kapcsolatairól" - miféle szociális kapcsolat, te szerencsétlen? Vegyél már elő egy szótárt és ne csak az első jelentését írd le! Közösségi kapcsolat talán, nem? Hányszor kell még elmondani?
  • Kambo #2
    ezek valóban azt hiszik, hogy a potenciális bűnözőket és terrorista csoportokat az interneten keresztül és azon belül is a facebook , twitter, myspace és egyéb közösségi oldalakon fogják megtalálni és elkapni ???!!!
  • Amergin #1
    "online terrorizmussal összefüggő tartalom..." né mán! Mit robbantanak fel az interneten? Szórend, jónapot! Inkább így:
    "terrorizmussal összefüggő online tartalom..." Itt nyilván a konkvisztádorok iraki, afganisztáni, pakisztáni, stb.. népírtására gondolnak, a nyomorult szerencsétlen ellenállók és "civil" családtagjaik elleni merényletekre. Mert a "civilek" 98%-ban utálják a megszállókat, abban biztos lehet mindenki.