Gyurkity Péter

Már az Android a legnépszerűbb mobil OS

A friss tengerentúli adatok szerint a fogyasztók körében már most vezet az Android, legalábbis ami a végfelhasználóknak szánt okostelefonokat illeti. A Blackberry visszavágást ígér, az Apple lemaradóban.

Az NPD Group szokás szerint elkészítette legújabb felmérését, ennek adatai pedig egyértelműen mutatják, hogy az USA-ban kialakult az a helyzet, amelyet hónapok óta várni lehetett. Az Android a második negyedév során is komoly, bár lassuló erősödést mutatott fel, ennek eredményeként pedig megelőzte riválisait, és a végfelhasználók által vásárolt okostelefonok között át is vette a vezetést.

A Google mobil operációs rendszere április és június között az okostelefonok 33 százalékán volt megtalálható, míg a RIM 28 százalékot, az Apple pedig 22 százalékot ért el. Ezzel a Blackberry 2007 óta először szorult le az első helyről, míg az iOS az iPhone 4 és némi erősödés ellenére sem tudott igazán beleszólni a vetélytársak versenyébe. Ezzel kapcsolatban azonban a kutatócég megjegyzi, hogy a Blackberry 6 már magával hozza az Android esetében is kiugróban népszerű részletek némelyikét, így például multitouch kijelzők, valamint a WebKit-platform támogatását, ám ezen készülékekről hiányoznak az igazán nagy méretű érintőképernyők, amelyek egyértelműen komoly előnyként jelentek meg az Android készülékek esetében.

Ami a legnépszerűbb Android okostelefonok listáját illeti, itt vezet a Motorola Droid, míg az első öt további helyezettjeit kivétel nélkül a HTC szállította (Droid Incredible, EVO 4G, Hero, illetve Droid Eris). A szolgáltatók esetében a Verizon áll az első helyen, ők minden harmadik okostelefont magukénak mondhatják, őket pedig az AT&T (25%), a Sprint (12%), valamint a T-Mobile amerikai részlege (11%) követi. A Verizon többek között az úgynevezett BOGO (Buy One, Get One) akcióval is bebiztosította győzelmét, ezt az ajánlatot nyilván sokan kihasználták.

Az okostelefonok növekvő jelentőségét jól jelzi, hogy bár éves viszonylatban eddig kevesebb mobil talált gazdára, ám ezek között egyre javul ezen drágább, több funkciót támogató megoldások aránya. A jövő tehát az okostelefonoké, így egyáltalán nem mindegy, miként szerepelnek a gyártók és az operációs rendszerek ezen a téren.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #42
    Jo az autos link, latszik hogy mar az autoknak is csak par tucat valtozat letezik, a tobbi csak az adott alapmodell kiegeszitese, mondjuk eltero burkolati elemekkel. (pl. mas eleje van a kocsinak) Az apple es a hp munkaallomasait is egyforman a kinai foxconn allitja elo, gyerekmunkaval, ami sajnos a minosegen is meglatszik. Cserebe legalabb cserelhetoek az alkatreszek a ket gepcsalad kozott. (itt az sg-n is volt anno olyan teszt, hogy fodarabokat cserelgettek 1-1 hp es apple gep kozott es ment)

    Az apple elad egy megtervezett stilust es mukodest, ami egy zart rendszert jelent. Az apple vasarlok ilyet szeretnenek hasznalni (lasd rolex orak). A google ingyen odaad egy szoftvert, amit mindenki ugy barkacsol ahogy tud, cserebe eleg nyilt es tud mindenfelet (lasd: casio orak). Egyebkent az orak eseten is mindketto mutatja az idok, de mig a rolex elegans, addig a casio sokmindent tud. Van akinek az elsore van akinek a masodikra van szuksege.

    Az android pedig egyertelmuen nepszerubb lesz mint az apple megoldasa, mert tobb gyarto tamogatja (tobb mint 1), ezert hasonlo helyzet alakulhat ki mint a pc-s piacon, ahol az apple lehetne akarmilyen jo, de az emberek tobbsege akkor is windows-t hasznal. A google-nak ez a pozicio boven megfelel, tehat nem akarnak feltetlen a legjobbak lenni, csak a legelterjedtebbek. (a t modell sem volt a legjobb, csak abbol volt egy idoben a legtobb a vilagon)
  • levente68 #41
    Ott a pont.
    -----------




    Amúgy, mikor lesz az köztudott, hogy a multitask nem halála egyik eszköznek sem, főleg, ha egy ingyenes kis segédprogram segítségével könnyedén testreszabhatjuk a működését, így egyáltalán nem zabál fel semmit és ez évek óta létezik?

    Jó lenne, ha nem csak akkor, mikor iValaki megmondja...

    Lopott Apple, loptak tőle, eddig igaz, csakhogy ki az, aki szemérmetlenül saját erényként könyveli el a lopott dolgokat? Mert ez eddig nem volt szokás. A copy-paste remekül működött mindig és minden készülékben, semmilyen tökélyre fejlesztés nem kellett, már a Nokia 7650 óta, emlékszik arra még valaki? Mert az igazi mérföldkő volt...
  • Thaison #40
    Azért az nem egy elhanyagolható dolog hogy az android-ot sokféle készülékre kell megcsinálni és így is ilyen jó, az iOS esetében meg egy készülékre kell fejleszteni. Az android iszonyatosan nagy tempóban fejlődik, és hogyha a készülékek minőségre is így fognak fejlődni akkor igen csak jó cuccokat tarthatunk majd a kezünkben...
  • acdc #39
    Minden apple termektol viszhangzik a sajto kigyalad meg ilyenek de en soha semmit nem tapasztaltam kop kop.Nem mondom,hogy nem letezik a hiba nem zorog a haraszt......

    Vannak nagyobb tudasu keszulekek alairom sot szidtam is oket anno mikor nem volt sms es tarsai.
    Ar ertek aranyban sem a legjobb ez is teny.Nalam az anyagminosege tetszik es a szoftverek.Sokszor leejtettem legutobb kb 1.5 meterrol aszfaltra szerencses vagyok ugylatszik.Mindig talalok valami jo appot most peldaul felraktam egy olyat ingyenes amivel eloben lehet hallgatni egy csomo orszagban azon belul varosokban a rendorsegi ,mento,tuzolto cb radio adasait (lehet hulyeseg de legalabb gyakorlom a nyelvet)

    Androidnak orulok (nekem is volt galaxi s) csak elezodik a harc, de meg ido kell szerintem.19 frimware jott ki addig a telomra 2.1 es 2.2-re 5 de egy sem volt az igazi (ez lehet csak a samsung hibaja nem maga az androide) es a keszulek bal oldalan feletebb bosszanto recseges ropogasok jottek elo.Akarhanyszor a kezembe vettem hallatszott.Errol nem szol a sajto?
    Lehet,hogy android 3 es valami jo kis anyagminosegu fem netalan,es boseges minosegi szoftver ellatottsag eseten ujra visszaterek ra nem azert mert elegedettlen lennek az iphoneval csak van 3 fontos szamom es meglesz a helye.
  • narumon #38
    "Jótanács: mielõtt bármit is vásárolunk (most nemcsak Apple-re gondolok), nézzünk utána az interneten, h melyik éri meg, nézzünk róla teszteket. Így kiválaszthatjuk a legnagyobb ár/érték arányt."

    Végre egy teljesen normális hozzászólás. Ezzel maradéktalanul egyetértek!

    "Egyik ismerõsömnek van HTC Desire telója. Tetszik neki, minden igényét kielégíti. Azt mondta, h ha az iPhone olcsóbb lenne, mint a Desire, akkor sem cserélné le rá."

    Én viszont forgattam egy Desire-t én pl akkor sem cserélném rá az iphonet ha 30-40e forinttal olcsóbb lenne (már ha egy előfizetéses telefonnál egyáltalán beszélhetünk ilyenről), pusztán azért mert szerintem az iphone kb egy nagyságrenddel jobban kidolgozott telefon, nekem ennyi különbséget megérne. (attól most tekintsünk el, hogy az iphonet 30e forinttért vettem előfizetéssel ami szerintem egy nagyon nagyon jó ár)
  • matyi120 #37
    Emlékeztetlek, h az iPhone 4-tõl meg fél hónapig visszhangzott a sajtó az antenna miatt.
  • acdc #36
    Off de tanulsagos
  • matyi120 #35
    Hát igen. Sanyicks, az átlagember nem tudja, h fejik vagy sem. Ha nem tud róla, akkor nem is fáj neki.

    Néha gondolkodni kéne, h meik a jobb alternatíva. Szó sincs nálam Apple ellenségeskedésrõl, de azért az mégis igaz, h az Apple termékei drágábbak, mint a többi hasonló tudású cucc. (átlag 10-15 ezerrel)

    Jótanács: mielõtt bármit is vásárolunk (most nemcsak Apple-re gondolok), nézzünk utána az interneten, h melyik éri meg, nézzünk róla teszteket. Így kiválaszthatjuk a legnagyobb ár/érték arányt.

    Akinek ez sem elég, akkor van még egy sztori. Egyik ismerõsömnek van HTC Desire telója. Tetszik neki, minden igényét kielégíti. Azt mondta, h ha az iPhone olcsóbb lenne, mint a Desire, akkor sem cserélné le rá. Az még haggyán, h az iPhone-ra sokan panaszkodnak, Jailbreakkel törik fel õket, teszik kártyafüggetlenné. Megszerzik a telefon root jogát, és azzal bohóckodnak. Ez az Androidos oldalon is megvan, mert MO.-n még mindíg nincs elérhetõ ingyenes Google Market szolgáltatás. Az ember meg nem tehet mást, mint feltörni a telefonját, és internetrõl tenni rá (amúgy nagyrészük ingyenes) progikat.
  • acdc #34
    "Gyakran többet is tudnak az almás gyártó telefonjánál"

    Ennyi erovel a kia a legjobb kocsi (amugy tenleg jok) mert az 1.5-os 115 Le az audi(meg sok tobbi marka vw sok csak 60-75-90LE stb....) meg 1.6-os 105 Le
    Es sokkal olcsobb es tagasabb.
    De ettol fuggetlenul ha van penzem audit veszem ha nincs akkor a legjobb ar ertekut.Mindenhol a logo szamit.Mit tud egy rolex es mit egy komolyabb casio.

    Amugy meg az iphone 4 nem dragabb mint a tobbi
    htc hd2 450£ es mar regi darab (es ugye kell memoria kartya hozza)
    Iphone 4 15gb 499£
    Samsung galaxi S 16gb 499£
  • sanyicks #33
    Egyáltalán nem. Az átlagember pont hogy a menő cuccot veszi meg, mert az sem tudja a paramétereknél hogy mit jelentenek. Aki ért hozzá az veszi a legjobb ár/teljesítményűt, vagy az olcsóbbat.