Gyurkity Péter

Mindent elborítanak az okostelefonok

Az okostelefonok szegmensén belül jól kitűnik az iPhone és az Android előrenyomulása, ez azonban a jelek szerint a globális mobilpiacon is alapvető változásokat okozhat a közeljövőben.

Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy több piackutató cég e két szereplő helyzetének gyors és nagyarányú javulását, pozícióik erősödését könyvelte el az okostelefonok piacán (különösen az észak-amerikai régióban), most azonban a Gartner által közölt globális adatok arra mutatnak rá, hogy ez az erősödés a mobiltelefonok ennél sokkal nagyobb és szélesebb területére is kihat.

A puszta adatok közlése helyett inkább vegyük sorra, mire is következtethetünk azokból. Először is, nagyon úgy tűnik, hogy lassan már mindenki okostelefonokat használ, illetve ilyen készüléket szeretne beszerezni belátható időn belül. Erre utal a fent említett folyamat, valamint az, hogy a kizárólag okostelefonokra koncentráló Research In Motion (RIM) első alkalommal került be az öt legnagyobb mobiltelefon-gyártó körébe. A cég ezúttal a negyedik helyet kaparintotta meg a globális listán, egészen pontosan 3,4 százalékos részesedést felmutatva, miközben egy évvel ezelőtt még 2,7 százalékon álltak. Ezzel számos nagy nevet megelőztek, amelyek hagyományos készülékek forgalmazásával sem tudták tartani a lépést.

Az Apple csaknem megduplázta 2009 eleji eredményét, ezúttal 2,7 százalékot érve el a globális piacon, ami pedig operációs rendszerük, az iPhone OS, teljesítményét illeti, itt másfélszeres javulást regisztrálhattak (a mobil operációs rendszerek listáján egyedül az Apple üdvöskéje, valamint az Android tudott javítani egy évvel korábbi eredményén, a többiek mind visszaesést mutattak, ami már önmagában is jelzésértékű). Az Android platformra építő készülékek különösen Észak-Amerikában hódítottak, ahol több mint hétszeres növekedést tudtak felmutatni. Az Apple esetében ez sokkal jobban eloszlik, a cég kétszer több telefont szállított le, ez azonban nyugat-európai, valamint kínai és dél-koreai fejleményeknek egyaránt köszönhető volt.

2010 első negyedévében az okostelefonok területén 2006 óta a legnagyobb növekedést mutatták ki az egy éves periódust alapul vevő adatok tekintetében, itt pedig a fenti két szereplő további erősödésére számíthatunk, az Apple esetében az új iPhone változatok, a Google-nél pedig az Android 2.2 révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djhambi #110
    "Az a baj hogy te megint ahoz nyúlsz amit tanultál. Már megint mások gondolatait veszed elő."

    Nem értem, hol a baj? Így fejlődünk, tanulással. Különben mindenkinek újra fel kéne tálnia a tüzet.

    "De leginkább az életérzés adja meg az értékét szerintem."

    Az érzés nem más, mint kémiai vegyületek, hormonok ármlása a neuronok közzöt. Semmi természetfeletti.

    "Ha 50 év múlva elfelejtik az neki valószinűleg már teljesen mindegy életében egy valóban tehetséges ember elől vette el a helyet."

    Önzőség az, ha az életünkben akarunk jól élni, mert az ember alkalmazkodóképes, és a sikerhez is ugyanúgy tud alkalmazkodni. (Mérték lottó ötös nyertesek boldogságszintjét, és 3 hónapalatt beállt eredeti állapotba. Az állandó boldogsághoz állandóan jó dolognak kell történnie veled.) Él és eltűnik. Inkább a maradandó alkotása hiányzik az életből, hogy igen, itt jártam. Ez az, ami számít, nem az adott perc. Az eltűnik. Hiába vagy állandóan részeg, egyik np úgy 65 évesen, sajgó májjal felébredsz, és megpróblsz visszaemlékezni: mit is csaináltam húszévesen? Semmire sem emlékszem. Ez olyan, mintha sokszoros tempóval öregedtél vonla meg. Elpocsékolt idő.

    "Ha ilyen egyszerű volna amilyennek te hiszed semmi értelme nem lenne."

    És ki mondta azt, hogy az életnek kell lenni értelmének? Az egyházi méltóságok? Darwin? Coelho? Madách és Vörömarty?

    "Az élet kaotikus és szabálytalan."

    A világ megismerhető. Sohasem fogjuk tudni teljesen megismerni, mert az emberiség élete véges, de a világ megismerhető.

    "Őszintén szólva nem szeretnék olyan világképben élni mint amilyennek te gondolod a világot."

    Én sem szeretnék, de nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy ez a valóság. :)

    "Bármennyire is furcsának tűnik neked egy embert igazán úgy tudzs felmérni ha vele élesz megismered kiismered személyesen sokat találkozol vele."

    Ezzel egyetértek. De bizonyos tulajdonságairól árulkodnak a hozzászólások, csak szemfülesnek kell lenni. (Kivéve, ha minden hozzászólása hazugság, mert az félrevezet, tehát a pakliban benne van a színészkedés és hazudozás is egy vagy kapuval elválasztva.)

    "Sajnos neked megártott a sok fórumozás és az internet egy kicsit már beszűkülten szemléled ezen keresztül a világot."

    Az előbb mondtad, hogy nem állapíthatod meg rólam, hogy milyen beszűkült vagyok. :) Egyébként materialista.

    "De azért azt tudod magadról remélem, hogy akkor fasiszta vagy mint a ház?
    Roppant únszimpatikus, hogy te úgy gondolod magadról, hogy az írásaikból meg tudod állapítani az emberek értékét."

    Igen. Csatolunk a #100-hoz, hogy kifacsaroda valóságot és nekiállsz vádaskodni. Semmi olyat nem írtam le, hogy bárinek az "értékét" a hozzászólásai alapján akarnám meghatározni. Sőt, valahol még azt is írtam, hogy egy kiragadott tulajdonság alapján nem lehet "ítélkezni" sem. Csak azt írtam, ha iratnak veled egy intelligenciatesztet, az megmutatja az IQ-dat. Ha azt írod hozzászólásba őszintén, hogy a jobbikra szavazol, akkor lehet tudni, hogy jobbikos vagy. Ha a beceneved kata29, akkor lány vagy, és ha kiállsz az atomerőművek ellen, akkor fizikát nem tanult természetvédő. Ha nem írsz írásjeleket, akkor azt jelenti, hogy nincs rá igényed, hogy kitedd őket, és meg is erősítetted, hogy túl sok időt venne el a vesszők kirakása, ezért inkább lemondasz erről az igényedről. Tehát igénytelenül írsz.

    "Akkor ezekszerint te nem, hogy csak jó emberismerő vagy hanem maga az atyaúristen mindenesetre arra én következtetek a hozzászólásaidból, hogy önbizalmad az aztán van bőven."

    Hibás tényből hibás állítást mondasz ki. :) Magammal szemben is szkeptikus vagyok. Ez a legfontosabb a természettudományos gondolkodásban, és ez hiányzik a politikusokból, és ezért állítanak kapitális gyökérségeket.

    "De ez egy nagyon jó példa arra, hogy miért nem állja meg a helyét amit mondasz."

    Hibás állításból hibás következtetés. És a többi ugyanúgy hibás, idézhetném az egész bekezdést, de nem lenne sok értelme.

    "A kevés kivételbe pedig én totál beletartozom mivel mint látod nagyívben szarok a véleményetekre és azt írom amit valóban gondolok."

    Feljebb írtam, hogy mindig ott van a "vagy hazudozó". Persze hazudni úgy van értelme, hogy van célod vele, de a fórumon igazából senkinek sem származik elnye a hazugságokból. (Kivéve a másikon aratott retorikai győzelem. Ez esetben az illető kicsinyes és nincs meg benne a kellő szkepszis magával szemben. Egy kicsit magánk is hazudik.) Aki pedig úgy hazudik, hogy nincs célja, az a megrögzött hazudozó.

    "mindenki úgy próbál viselkedni, hogy a közösség befogadja"

    Nekem az a tapasztaltom, hogy nem így van. a Tudomány menüpont fórumait majd egy éve figyelem, és kb. az állandó hozzászólók minden permutációját láttam már vitatkozni. Kivéve philcsy-t meg bvalek22-t, hiszen mindketten fizikusok, és csak a saját szakterületükön nyilvánulnak meg. Ez csak azt bizonyítja, hogy a természettudomány (science) egységes.
  • Line #109
    De azért azt tudod magadról remélem, hogy akkor fasiszta vagy mint a ház?
    Roppant únszimpatikus, hogy te úgy gondolod magadról, hogy az írásaikból meg tudod állapítani az emberek értékét.

    Akkor ezekszerint te nem, hogy csak jó emberismerő vagy hanem maga az atyaúristen mindenesetre arra én következtetek a hozzászólásaidból, hogy önbizalmad az aztán van bőven.

    De ez egy nagyon jó példa arra, hogy miért nem állja meg a helyét amit mondasz. Mert itt az jön le nekem, hogy oltári önbizalmad van. Hangsúlyozom nem ismerlek szal lehet nem így van de lehet az életbe meg nem mersz odamenni egy bomba csajhoz vagy hogy tulajdonképpen nincs is neked annyi önbizalmad. Szóval itt össze is omlott amit mondtál. De omlasztok rajta még egy kicsit. Egy internetes fórum olyan hely ahol mindenki igyekszik kihozni magából a legjobbat kevés kivételtől eltekintve mindenki úgy próbál viselkedni, hogy a közösség befogadja. Innentől meg megint oda jukadunk ki, hogy a sötétben tapogatózol és tul. képpen alapvetően meghatározza az embereket itt a fogalmazási képesség. Vagy te úgy gondolod itt mindenki őszinte? Hát elmondom neked hogy egyáltalán nem az.
    A kevés kivételbe pedig én totál beletartozom mivel mint látod nagyívben szarok a véleményetekre és azt írom amit valóban gondolok.
  • Line #108
    A másik, hogy az ember és ami neked pont nem tettszik egy érzelmi lény. Ebbe az is beletartozik, hogy teljesen msáképp viselkedhet élőben mint egy fórumon. Te csak azt hiszed hogy az általad említett dolgokat meg tudod állapítani meg fel tudod mérni de ez valójában nagyon nem így van. Főleg egy olyan embernél nem tudod ezt felmérni aki nem klaviatúrával az ölében született. Bármennyire is furcsának tűnik neked egy embert igazán úgy tudzs felmérni ha vele élesz megismered kiismered személyesen sokat találkozol vele. De tudod, még akkor sem biztos. Mivel az ember néha saját magán is meglepődik.
    Sajnos neked megártott a sok fórumozás és az internet egy kicsit már beszűkülten szemléled ezen keresztül a világot.
  • Line #107
    AZ a baj, hogy te mindenre rá akarsz húzni egy tanult szabályt. Pedig az élet egyáltalán nem ilyen egyszerű. Ha ilyen egyszerű volna amilyennek te hiszed semmi értelme nem lenne. Az élet kaotikus és szabálytalan. Hiába tanulod végig az egész életedet bármikor történhet olyan amiről neked elképz7elésed sincs és amiről nem is tudsz. Épp ez benne a csodálatos. Őszintén szólva nem szeretnék olyan világképben élni mint amilyennek te gondolod a világot.
  • Line #106
    "Akkor lesz több, ha az emberek elhiszik, hogy ettől lesz több. Különben nem lenne több. Ez az emberek hibája, nem azé, akinek fenn vannak iwiw-en azok az ismersök."

    Ezzel a mondandóddal szerintem semmit sem cáfoltál. Nem azt mondtam hogy az a faszfej aki iwiwre rakja magát pont azokat az embereket tartottam faszfejnek akikről te is irsz.
  • Line #105
    Ha 50 év múlva elfelejtik az neki valószinűleg már teljesen mindegy életében egy valóban tehetséges ember elől vette el a helyet.
  • Line #104
    Nem hiszek abban hogy egy ember értékét a mai tudomány eszközeivel le lehet mérni. Az emberi lény még annál is ezerszer bonyolultabb mint amiket itt felsoroltál. De leginkább az életérzés adja meg az értékét szerintem.
    Az a baj hogy te megint ahoz nyúlsz amit tanultál. Már megint mások gondolatait veszed elő. Az emberi agy bonyolult és a mai tudomány számára a nagy része rejtély. Remélem legalább ezt elismered.
  • djhambi #103
    "De mégjobban utálom ha szimpátia alapján csinálnak valakiből "művészt"."

    A művészet ötödik kritériuma. Az alkotás legyen időtálló, az, aki csak szimpátia alapján művész most, az 50 év múlva a feledés homályába vész.

    "Vagy, hogy valaki attól legyen több, hogy mennyi és milyen ismerősei vannak az iwiwen vagy, hogy egyáltalán fennt van e."

    Akkor lesz több, ha az emberek elhiszik, hogy ettől lesz több. Különben nem lenne több. Ez az emberek hibája, nem azé, akinek fenn vannak iwiw-en azok az ismersök.

    "Azt se szeretem ha valakit a helyesírása alapján próbálnak megítélni lehet az attól még nálad vgagy nálam ezerszer különb, hogy nem ír helyesen vagy esetleg nem komminikál olyan sikeresen."

    Egyetértek, csak a helyesírása lapján megítélni az illetőt olyan, mint csak a bőrszíne vagy csak a vallása vagy csak a kémia érettségije alapján megítélni. Viszont Vörösmartyt idézve: "Szólj, s ki vagy, megmondom. [...] Nékem üres fecsegőt fest az üres fecsegés."

    "sikeresen el tudják játszani, hogy ők milyen fasza emberek és ennek úgy gondolom alapfeltétele a kommunikáció és a jó szinészi képesség"

    Pontosan ezért kell utánanézni ezeknek az embereknek, szkeptikusan állni a szövegükhöz, keresni a csalást, ferdítést, manipulációt. Érvekkel, tényekkel cáfolni próbálni. (Nem falszifikálható állításoknak alapból nem hinni.)

    "Te a munkában és a teljesítményben hiszel inkább én meg abban, hogy sajnos nem vagyunk egyenlőek és vannak kivételes képességű és értékű emberek és nem pont a fórumba való beirkálásuk alapján fogod meglátni, hogy melyik ilyen ember."

    Sajnos a mai világ olyan, hogy minnél becsületesebb az ember, annál több munkát kell befektetnie a magasabb életszínvonalba. Ez a világ és a becsületes emberek baja. Az emberek sokféle tulajdonságból épülnek fel. A fórumhozzászólásból csak azokra a tulajdonságokra lehet következtetni, amiket a hozzászólások elárulnak. A matematikai képességek leméréséhez matek feladatsort kell adni, a sportteljesítméynhez sportgyakorlatokat, de vannak intelligencia tesztek is, a művészi jártasságot a művekben lehet lemérni, persze a művészi jártasság több részből is áll, alapvető képességekből és tanult elemekből. Ezt a kettőt csak együtt lehet mérni. Hiába lenne valaki jó matematikai adottságú, ha sosem járt iskolába és nem ismeri a számokat, sosem lesz matematikus. A fórumhozzászólások alapján lehet mérni valakinek az intelligenciáját, tájékozottságát, igényességét, világnézetét, kommunikációs képességét, önbizalmát és még egyéb tulajdonságait, hozzászólástól függően. De persze a bőrszínét, érzelmi intelligenciáját vagy a spotteljesítményét nem.
  • Line #102
    Másik kérdés valóban nagyon nem vagyok olvasott és ez az amit látsz. De ettől még nekem is lehet véleményem bele láthatok különböző dolgokba ami a világba zajlik. Más kérdés, hogy nem tudom olyan szinten megfogalmazni mint te.
    Néhány helyen úgy érzem elbeszéltünk egymás mellett. Biztos sok dologba igazad van de jópár dologba meg nem. Te a munkában és a teljesítményben hiszel inkább én meg abban, hogy sajnos nem vagyunk egyenlőek és vannak kivételes képességű és értékű emberek és nem pont a fórumba való beirkálásuk alapján fogod meglátni, hogy melyik ilyen ember.
  • Line #101
    Most tul. képpen miről is vitatkoztunk tul. képpen?

    Engem pont az idegesít, hogy rengeteg olyan ember van megbecsült helyen akinek amugy nem kéne ott lenni. Amit a legjobban rühellek az a szimpátia alapján való kivételezés és bratyizás. De mégjobban utálom ha szimpátia alapján csinálnak valakiből "művészt". Vagy szimpátia alapján kap esélyt rá hogy az általad felállított mércék alapján azzá váljon.

    Azt is utálom, hogy az embereket nyilván kell tartani különböző közösségi portálokon. Vagy, hogy valaki attól legyen több, hogy mennyi és milyen ismerősei vannak az iwiwen vagy, hogy egyáltalán fennt van e.
    Azt se szeretem ha valakit a helyesírása alapján próbálnak megítélni lehet az attól még nálad vgagy nálam ezerszer különb, hogy nem ír helyesen vagy esetleg nem komminikál olyan sikeresen.
    Sőt az a baj, hogy a mai világban meg nem is feltétlen a mai világban azok jutnak leginkább előrébb akik sikeresen el tudják játszani, hogy ők milyen fasza emberek és ennek úgy gondolom alapfeltétele a kommunikáció és a jó szinészi képesség. Ezért van egy csomó rossz ember olyan helyen ahol nem kéne, hogy ott legyen.

    Az szerintem nagyonis részletkérdés hogy én művész vagyok e vagy sem ezek mellett a problémák mellett.