Gyurkity Péter

Brutális okostelefonok jöhetnek

Optimista előrejelzés kapcsán kerültek képbe a jövő okostelefonjai, amelyek eszerint teraflopos teljesítmény vonultathatnak majd fel, miközben minden egyéb szegmensben is további erősödés várható.

Jack Dongarra, a Tennessee Egyetem kutatóközpontjának igazgatója nemrég egy interjúban ismertette jövőképét, amelynek alapgondolata a mostanában többször megkérdőjelezett Moore-törvény továbbélése. Dacára az egyre szaporodó kételyeknek, negatív jóslatoknak, valamint a most már gyakrabban jelentkező gyártástechnológiai gondoknak, a szakember nem lát különösebb törésvonalat a közeljövőben ezen a téren.

Az eredeti Moore-törvény ugyebár a chiptechnológia terén elért teljesítmény megduplázását írja elő minden második évre. Számos kutató egyetért azonban abban, hogy ez a szilíciumra alapozott technológia esetében már nem lesz sokáig tartható, valamilyen új anyagot kell találni, amely megfelelő módon helyettesítheti a hetvenes és nyolcvanas évek forradalmát (is) lehetővé tévő építőelemet, és biztosíthatja a további fejlődést. Dongarra viszont úgy véli, hogy ezen a téren mégsem lesznek nagy gondok, ennek eredményeként pedig az okostelefonok esetében a teraflopos tartományt is elérhetőnek tartja, amely ma még leginkább a szuperszámítógépek birodalmába tartozik.

Példaként említi, hogy 15 évvel ezelőtt kizárólag a szuperszámítógépek tudtak elérni olyan teljesítményt, amely ma már akár a netbookokban is megtalálható. Ennek megfelelően 2020-ra a Top500 listára felférő monstrumok mindegyike a petaflopos tartományban lesz megtalálható, a mobiltelefonok teljesítménye teraflopban lesz mérhető, a laptopok pedig ennél tízszer nagyobb sebességet érhetnek el. Kutatók dolgoznak majd azon, hogy megalkossák az első exaflopos erőművet, illetve, hogy kidolgozzák a zettaflopos utódok elméleti alapjait. A hordozható konzolok és egyéb kütyük terén mások hasonló kijelentéseket tettek, így például az Imagination Technologies egyik szakértője szerint alig néhány év alatt elérhetik a PS3 jelenlegi teljesítményét (kérdés, hogy a megfelelő kijelző hiányában ez mit szolgál majd ki).

A fejlődés üteme eszerint az elkövetkező 10 évben mindenképpen tartható lesz, az viszont nagy dilemma, hogy a szoftveres oldalon ezt mi követi majd. A szoftverfejlesztők valószínűleg megtalálják majd az indokot ezen specifikációk szükségességéhez, bár az is lehet, hogy erre a számítási felhők elterjedési miatt nem is lesz akkora igény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thaison #21
    Ezt ugye te sem gondoltad komolyan? Lehet hogy jó telefon de azért van egy határ...! Apple ide vagy oda, ezt a telefonjukat most elég rendesen elcseszték az antenna miatt...szánalmas hogy nem képesek kicserélni,hanem adnak hozzá egy új tokot. Még mobil*rena.n is írták hogy rossz a helyzet mert tényleg elmegy a térerő ha rosszul fogod,szóval tényleg hardver-es hibáról van szó.
  • TomecK #20
    Na már megint te. Tegnap már oltottalak egy másik cikknél. Kérlek ha más nemmegy csak h ez milyen szar és milyen jó az a nyálfón 4, hagyd már ezt. Azért mert neked van egy Iphone 4 -ed azért nem az lesz a legtutibb készülék a világon. Hidd el van komolyabb okostelefon is nem csak az, az már más kérdés, hogy a te agyi szintednek tényleg ÁJFÓN való. Én meg még gondolkodtam egy Iphone vételnén de azok után, hogy látom milyen embereknek van kicsit elmegy a gusztusom tőle. (Tisztelet a kivételnek !)
  • lapaleves #19
    én emlékszem erre, valami metakütyü volt a kódneve. valami ilyesmit tervezek épp egy 12" notiból egy dokkolóval (pontosabban x200 ultabase, hogy még közelebb legyünk az eredeti koncepthez és gyártóhoz). oké, telefonnak nagy, de azon kívül okés arra, amit felsoroltál. annyi, hogy ha elmegyek vele akkor a mobilinterneten nem elérhető web meg mail szerverként, mert nincs publikus címe. de ha lenne, akkor dyndns-sel még az is műxene. erre most csinálnom kell egy másodlagos eszközt, ami otthon marad és átveszi a szervizeket valami failover-cluster-szerűen.

    ja, amióta a videókat hardveresen gyorsítja a vga simán elvagyok az 1,2 ghz két magos procival.
  • farxis #18
    jöhetnek de az iphone 4-et évek alat sem érhetik utol annyira jó!!
  • kpbendi #17
    Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a Moore törvénnyel ellentétes hatású Blinn törvénnyel, ami meg azt mondja ki, hogy a gépek gyorsaságával párhuzamosan nő a felhasználói igény növekedése, így a gépek kihasználtsága állandó.
    Pl. 3D renderelésnél ez úgy néz ki, hogy ha 95-ben valaki előállt volna olyan kéréssel, hogy párezer fotoreal szőrös figura rohangásszon egy fűvel vastagon borított mezőn, akkor pofán röhögték volna, ma meg megkérdezik, hogy mennyi legyen közülük a csíkos. Ma ha azzal jönnél, hogy ugyanezt szeretnéd IMAX 3D-ben lehetőleg holnapra, akkor elküldenének a sunyiba, pár év múlva valszeg nem lesz gond. Azaz a 3D renderelés esetében az 1 framere szánt renderidő nagyjából állandó (pár óra) és a nagyobb számítási teljesítményt komplexebb látványokra fordítják.
    Hasonló jelenség látható az otthoni számítástechnikában is. Pár éve még a 320x200 videó cd-ről lejátsszása volt a csúcs, ma meg 1080p HD-t tudsz valós időben streamelni.
  • Merces #16
    ....brutálissan utálom az ilyen brutális jelzőket mer brutálissan béna, ha valakit agyonvernek egy rud tesco pástétommal na az brutális
  • FoodLFG #15
    ja thx, csakhogy én nem hasonlítanám Newton törvényét ehhez. De te tudod...
    Pl Newton törvénye egészen biztosra vehető, ez viszont nem.
    Ha Newton törvénye törvény, akkor ez biztos, hogy nem az.
  • Gerygrey #14
    Newton törvénye sem azért törvény, mert megparancsolta az almának hogy essen le :) A "törvény" kifejezés nem csak előírást, hanem törvényszerűséget, megfigyelt folyamatot, trendet is jelenthet. Ha hülye vagy, inkább ne okoskodj, mert csak magadat égeted...
  • FoodLFG #13
    Bullshit. Ki mondta, hogy hülye volt. Hülye az, aki használja ezt a "törvényt". :)
  • narumon #12
    Azért a Moore törvényt fikázni is okos emberekre vall. Tiszta hülye volt a pasi, hogy több mint 50 éve megmondta a tutit, és ez azóta is áll. Azt meg, hogy miért ez a neve azt már tényleg gáz fikázni de TÉNYLEG ez a neve. Ugyebár még angolul is Moore's Law. Nah mindegy kezdem megszokni hogy az internetgeneráció mindent fikáz amit csak tud.