HENT hírlevél

Még mindig vonzó a fizikai formátum

Egy brit felmérés ellentmondani látszik annak az elképzelésnek, amely standard formátumnak tartja a digitális tartalomszolgáltatást. A kutatás szerint ugyanis a fogyasztók többsége olyan hozzáadott értéket társít a fizikai hordozókhoz, amelyet a digitális fájlokhoz már nem kapcsolnak hozzá.

A HP megbízásából készült közvélemény-kutatás eredményei szerint a digitális tartalmak alulértékelése jelentheti az egyik okot arra vonatkozóan, miért olyan népszerű és nagy arányú az illegális letöltés az internetező közösség keretein belül. A kutatásról beszámoló Silicon Republic közlése szerint a 16 és 60 év közötti internezők jelentős része fér hozzá valamilyen formátumú digitális tartalomhoz, de ez nem jelenti azt, hogy a digitális és analóg formátumok közötti váltás valóban lezajlott volna.

A válaszadók 68 százaléka ugyanis továbbra is a papíralapú fotókat preferálja a digitális képekkel szemben, 64 százaléka szeretné a zenéket CD, 75 százaléka pedig a filmeket DVD vagy Blu-Ray lemezen birtokolni a kizárólagos elektronikus hozzáférés helyett. A kutatók szerint ez az adat rávilágíthat a pszichológiai motivációkra a kalózkodás mögött. Meglátásuk szerint ugyanis mindez arra utal, hogy a fogyasztók nem társítják ugyanazokat az értékeket a digitális fájlokhoz, mint amit a fizikai hordozókhoz kapcsolnak. Vagyis, részben ez lehet az oka annak, hogy míg a BitTorrentről vagy más fájlcserélő honlapon történő letöltést nem, addig a CD vagy DVD lopást igenis illegálisnak tekintik.

Ez a fajta alulértékelés a kutatás más kérdései során is alátámasztást nyert. A válaszadók ugyanis rendre alacsonyabb összeget jelöltek meg digitális médiagyűjteményük, mint könyv, CD és DVD kollekciójuk értékére vonatkozóan. A kutatás szerint a digitális hordozók részleges elutasítása a legnagyobb médiafogyasztó 16-34 éves korcsoportban is, továbbá az e-könyvek piacán is kimutatható. Ez utóbbira vonatkozóan 95 százalék nyilatkozott úgy, hogy papíralapú könyvet választana a digitális kiadás helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZsL #14
    BlackRose állításai igazak, de óvatlanságról tanúskodók.

    Egyértelmű, hogy a felhőformátumé a jövő, és a folyamatos online-állapotban létező embereké. Ma még sztereószemüveggel és fülessel használjuk a telefont, a Net-et és az épp elért zenei vagy filmanyagot, de a génmanipulációs jövőben már embrió-korunkban elkezd kifejlődni az a speciális agyterületünk, amelynek révén biotechnikailag pallérozott „telepátiára” leszünk képesek, ezért azt az ismerősünket, vagy funkciót érhetjük el, amelyikre épp gondolunk. Lesz egy szervezetünk szerves részeként kialakuló össznépi „világlélek”, anélkül, hogy különféle ketyeréket kellene magunkkal hordani, vagy lakásunkban tartani.

    Csakhogy ehhez kell még egy kis idő, amit úgy 50 évre saccolok. Ha minden jól megy. Addig azonban az egyre fejlettebb, vagyis bonyolultabb és minden külső behatásra egyre inkább érzékeny elektronikus rendszereink miatt egyre kiszolgáltatottabbak leszünk. Egy globális áramszünet esetén, pl. a megszaladó naptevékenység, vagy egy kisbolygó becsapódása miatt, azonnal megsemmisülne a civilizációnk, és a fizikai adathordozók nélkül nem is tudnánk újraindítani. Ennek fokozódó veszélyét érzik zsigereikben az öregek, és ezért nem bíznak a teljes mértékig virtuálissá váló adattárolásban.

    Gondolhatnánk könnyelműen, hogy egy ilyen katasztrófának kicsi az esélye. Ám nem nulla! Szerencsére intellektusunk fejlődésével egyre előrelátóbbak vagyunk. Galileit még meghurcolták állításai miatt, miszerint a Napon foltok lehetnek, és az égből kövek hullhatnak, de ma már nem csak kalandfilmekkel készítjük fel egymást a nem nulla valószínűségű ártalmakra, hanem tudományos kutató eszközökkel is az elhárításukra. És ha még egy lépést teszünk az óvatosság terén, akkor gondolnunk kell annak lehetőségére, hogy olyan esemény is bekövetkezhet, amire senki sem gondol, vagyis jobb, ha nem bízzuk el magunkat, és nem bízzuk rá magunkat egy nagyon is sérülékeny technikára.
  • bippo #13
    Nem feltétlenül primitív. Mindkettőnek van létjogosultsága.
    Csak míg a tartalmi értéken felül a fizikai hordozónak van eszmei értéke is, a digitálisnak nem sok. Ha téged csak a zenei/szövegi tartalom érdekel, akkor Neked találták ki a digitális terjesztést, de vannak - szerencsére nem csak az öregek (nem vének!) - akiknek még jelent valamit egy könyv, egy bakelit-lemez, egy CD vagy DVD lemez tokban, stb.
  • BlackRose #12
    Ez azért van igy mert a világ 70%-a már vén ember :) a net generációnak a fizikai formátum már felesleges baromság, de a régebbi generációk nem tudják még valójában elképzeni, hogy valami létezik úgy is ha nem érzékelhető fizikailag :) szerintem elképesztően primitív a mai világban elmenni megvenni, hazahozni (vagy akár postán megrendelni) eg Blu-ray disket, betenni egy mechanikus vacakba és nézni amikor mindezt ilyen felesleges lépések nékül sokkal olcsobban, komotosabban megtehetjük fizikai hordozó nélkül. És nézhetem a filmet a TV-n a netbookon a mobilon...

    Ami a könyveket illeti, van ebook reader... és nekem eszem ágában sincs többet fizikai könyvet venni, kopik, piszkolódik, helyet foglal a szobában nincs real-time search :) és még számtalan más hátránya van az ebook-hoz képest...
  • andersh #11
    a könyvet lehet több féle testpozícióban olvasni, gép előtt meg ülni kell és több óra után baromi fárasztó.

    64% aki jobban szereti a CD-t az nem tudja hogy van BitTorrent és mp3 lejátszó.
  • chuky123 #10
    "de ez nem jelenti azt, és analóg formátumok közötti váltás valóban lezajlott volna" Pedig az már régen lezajlott. Bakelitet és magnókazettát már nem nagyon lehet kapni. Papiralapú fotokat is digitális fényképezővel csinálják utána meg kinyomtatják. Ebbe nem sok analog technika van.
  • nextman #9
    Ez is csak egy újabb idétlenség. Persze, hogy senki nem tulajdonít pénzbeli értéket annak, amit ingyen töltött le. Ellenben ha pénzért tölti le (pl. itunes), pontosan annyi értéket tulajdonít neki, amennyiért letölti.

  • Garfield #8
    Mondjuk nem igazán értem, hogy a kiadók miért nem képesek megérteni az ilyesfajta kettősséget, és ennek megfelelően reagálni a piacra? Miért nem lehet a mostani DVD/BluRay-árak pl. 50-75%-án kiadni az ugyanolyan felbontású, digitális változatot is (amin ilyen árak mellett valószínűleg elég pofátlan árrésük lenne)? Aki pedig mondjuk hozzám hasonlóan CD-borítót akar fogdosni, az meg megveszi a jelenlegi áron.
  • Tetsuo #7
    En azt is. :)
  • hdo #6
    Értem, tehát nem értékelem a kizárólag digitális adatot, mert nem megfogható, és ezért szemérmetlen mód töltök. De ha pl. DVD lenne a bolt polcán, azt már mindjárt nem kezdeném lerámolni ... valami van benne.
  • Gerygrey #5
    Brit tudósok :)