Berta Sándor

A Blu-ray soha nem lesz olyan népszerű, mint a DVD

Piackutatók szerint bár a Blu-ray lejátszók érdekesek lesznek a felhasználók számára, de az új adathordozók soha nem érik majd el a DVD-k népszerűségét. A konkurencia az online filmnézés.

Jim Bottoms, a Futuresource Consulting nevű piackutató vállalat cégfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójának vélekedése szerint a Blu-ray szabványnak számos konkurenssel kell majd megküzdenie, elég csak a HDTV-adásokra, a műholdas televíziózásra és a video-on-demand, illetve más online videoletöltési szolgáltatásokra gondolni. "Az elérhető nagy kínálat ellenére sem hisszük, hogy a Blu-ray annyira meghatározó platform lesz a piacon, mint volt a DVD. Ebből adódik, hogy a Blu-ray lejátszók soha nem fognak úgy elterjedni, mint a DVD-lejátszók" - szögezte le a szakember.

Ennek ellenére Bottoms szerint a Blu-ray a közeljövőben megerősödhet és nem a HD minőségű és felbontású alternatív tartalmak jelentik majd a szögeket a Blu-ray koporsójába. A technológiát a következő években nem kerülhetik majd meg egyszerűen a konzolgyártók, de éppúgy számítani lehet az olcsóbb lejátszók megjelenésére és elterjedésére is.

"Álláspontunk az, hogy a különböző platformok egymás mellett is létezhetnek. Ez a felhasználók számára teljes rugalmasságot biztosítana és így akkor és ott élvezhetné a szórakoztató tartalmakat, amikor akarja. Bizonyos művek esetében ragaszkodnak az emberek a fizikai adattárolókhoz és azok extráihoz. Más esetekben viszont megelégednek az online kölcsönzési lehetőségekkel. A fiatalabb felhasználók és a diákok inkább az utóbbi szolgáltatásokat választanák, míg elsősorban az idősebbek inkább az adathordozókat részesítik előnyben" - mondta Bottoms.

Richard Cooper, a Screen Digest videoelemzője úgy vélte: az semmit sem jelent, hogy a Microsoft egyelőre nem épít Blu-ray lejátszót az Xboxokba. Ennek oka, hogy a HD-DVD mindig is egyszerűbb és olcsóbb alternatívát jelentett. Ez a döntés ugyan először hátrányos volt a Blu-ray konzorcium és a technológia számára, de végeredményben jelentéktelen lesz. Sőt, ha egyre jobban elterjed a Blu-ray,a folyamat még a visszájára is fordulhat. akkor egy Blu-ray kiegészítővel az Xbox a lakások központi szórakoztatóipari eszközévé válhat.

"A következő hónapokban nagy sikere lehet a Blu-ray készülékeknek. A gyorsan csökkenő árak miatt a DVD-gyűjteménnyel rendelkező emberek a DVD-lejátszóikat le fogják cserélni Blu-ray hardverekre, hogy mindkét technológia előnyeit élvezhessék. A lemezeknél már más a helyzet, a legtöbben továbbra is hagyományos felbontású filmeket vásárolnak, mert úgy vélik, hogy a HD felbontású változatok nem érik meg azt a plusz felárat.< Várhatóan akkor fogjuk a Blu-ray meghajtókat az Xboxban látni, hogy ha az idei év végén vagy a jövő év elején elfogadják a Blu-ray 3D-szabványt" - tette hozzá Bottoms.

Ez a felvetés azért is érdekes, mert a Nintendo Wii következő változata már támogatni fogja a Blu-ray technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #59
    majd ha lesz hozzá hangulatom, válaszolok
  • hol9672 #58
    Miért nem népszerü a bluréj - a lehető legprózaibb ok miatt - mani!

    Maxell BD-RE Blu-Ray 50GB 2x Normál Tokban : 4 547 Ft/db

    Maxell BD-R Blu-Ray 25GB 4x Normál Tokban : 840 Ft/db

    HP DVD+R 16x : 42 Ft/db

    Memorex DVD+R 8x DL : 188 Ft/db
  • narumon #57
    Nah és ilyenkor számolj, hogy az azonos költségek mellett mennyivel kell drágábbnak lennie egy olyan lemeznek amiből 500-at adnak el szemben mondjuk 40.000 eladott darabbal.
  • narumon #56
    Hogy hogy nem adnak el 15 ezret?

    "300 blu-raynél nagyobb darabszámot csak komoly filmeknél lehet megfigyelni, 500 példány rekordnak számít, ezt nálunk csak a Mamma mia haladta meg. A dvd-k rekordeladásai azért 30-55 ezer között mozognak."
    http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2009/10/12/a_blu-ray_nem_luxus/
  • narumon #55
    Nem figyeltél oda van írva, hogy én mint importőr cég. (A te olvasatodban a forgalmazó, nem mint pista kft). És természetesen minden úgy áll ahogy írtam, mert a magyar forgalmazónak 25% ÁFÁ-val kell eladnia, tehát te 25% áfával növelt áron vett kiadványt veszel meg, aminek minden egyes mozzanataira 25% ÁFÁ-val növelt ár az érvényes.
  • narumon #54
    Húha kicsit "nehéz eset" vagy. Próbálom leegyszerűsíteni. Egy Br lemezből itthon most jelenleg jó esetben 500-800db megy el. Ha van egy mondjuk 2M forint költségem akkor azt 800 lemezzel számolva, 2500Ft/db. Tehát ennyit rá kell tennem ahhoz hogy nullán legyek. (Nem nyereség hanem 0). Mig ugyanez a szám mondjuk egy dvdnél amiből már itthon is eladnak azért átlag 8.000db-ot már csak 250Ft. Érted?
  • Mike at home #53
    pár megjegyzésem lenne:

    - nem kell 2x áfát fizetni, általában ott kell, ahol megveszed, ergo ha UK-ban veszed, akkor is az itthoni áfát kéne fizetned, de ezzel vagy foglalkozik az UK cég, vagy nem, itthon senki nem ellenőrzi mit rendeltél postán, EU-n belülről
    - nem forgalmazhatsz UK-ban forgalomba hozott filmeket, mert nincs hozzá jogod, ha másnak rendeled az is forgalombahozatal, ergo cégként másoknak sem rendelhetsz küllföldről. magánszemélyként azt teszel amit akarsz
  • Mike at home #52
    az extraprofit nem tisztességtelen haszon

    nem adnak el itthon egyetlen lemezből sem 15000-t
    a szinkron sokszor megvan
    ha nincs, jó eséllyel el tudod adni tv csatornáknak is, moziban is vetíted, stb
  • Mike at home #51
    ha érvelésed helytálló lenne, akkor nem adnék a dvd-ket ennyiért mint most
    nem a szemét 200-300-as kategóriára gondolok, hanem az igényes kiadásokra
    azok sem 6-7 hanem jellemzően 3-4 eFt-ba kerülnek, és nem nem azért mert 2x anynian veszik

    persze ha mondjuk pl. az FHE-nél dolgozol, akkor te látod jobban és én tévedtem
  • narumon #50
    Egy hirtelen példa: Rettenthetetlen 14.99 font, ez nettóban 4000Ft, itthon xpressnél szinkronosan 6790 ami nettóban 5432 Ft az árkülönbözet 1432 Ft amiben szinkron költsége és nyomás is benne van. Szerintem ez nem a tisztességes haszon kategória.