Gyurkity Péter

Elég lesz az 50 GB a Blu-ray fejlesztői szerint

A formátumért felelős Blu-ray Association illetékesei szerint a kétrétegű, 50 GB-os lemezek még évekig elegendőek lesznek a nagy felbontású tartalmak terjesztéséhez, így nincs szükség az ennél nagyobb változatokra.

A napokban az amerikai Home Media Magazine készített interjút a Pioneer tervezésért és kommunikációért felelős alelnökével, aki egyben tagja a Blu-ray Association promócióért felelős bizottságának is. A szakember elmondta, hogy nem látnak sok értelmet a szabvány által ígért kapacitást meghaladó, sokrétegű lemezek kifejlesztésében és használatában, ezekre ugyanis a HD-filmek esetében nem lesz szükség.

Évekkel ezelőtt, már 2006 és 2007 táján is olvashattunk több vállalat (így például a TDK és a Sharp) fejlesztéseiről, amelyek a szabványban foglalt 50 GB-os kapacitást jóval meghaladó méretet ígértek. Itt szóba került a 100, illetve a 200 GB-os speciális Blu-ray korongok elkészítése, amelyek azonban nyilván nem lennének kompatibilisek a meglévő, illetve korábban megjelent asztali és PC-be integrált lejátszókkal. Éppen ez, vagyis a kompatibilitás hiánya jelenti a legnagyobb gondot a fejlesztések hirdetőinek, ám a Blu-ray Association nem csinál nagy ügyet ebből, szerintük ugyanis a kétrétegű, 50 GB-os lemezek bőven elegendők lesznek a nagy felbontású filmekhez az elkövetkező években.

Nem véletlen, hogy egyik vállalat sem dobta még piacra két-három évvel ezelőtt megígért fejlesztéseit, ezeknél ugyanis a hatalmas költségek eleve lehetetlenné teszik ezt - elég csak a sokrétegű lemezek olvasásához szükséges speciális lézerre gondolni. A kompatibilitás hiánya pedig további súlyos kiadásokra kényszerítené a felhasználókat, ami tovább szűkítené a vásárlásra hajlandók körét, arról nem is beszélve, hogy egyre nagyobb szeletet harapnak ki a globális tortából a digitális letöltések és a hordozható USB-meghajtók, amelyek idővel az optikai adathordozók létjogosultságát is megkérdőjelezhetik.

A BDA tagja példaként a kétrétegű DVD-lemezeket, valamint a 240 perces VHS-kazettákat hozta fel példaként, amelyek beolvasása megoldhatatlan feladatot jelent a lejátszók egy részének - szerintük mindenki jobban jár, ha a gyártók a szabványban foglalt kapacitáshoz illeszkednek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zro #31
    Nem azért nem kell nagyobb, mert egyáltalán nincs rá szüksége senkinek, hanem jelenleg nem termelne elég profitot. Ezért most azt mondják nem lesz, vegye meg most mindenki ezt, később pedig... :)
  • torcipepe #30
    a szabvány azt is rögzíti, hogy milyen felbontásban és kódolással van rátéve a film a lemezre. ezáltal a 25Gb-os egyrétegű lemezre 130perc fér, sok filmnek már ez is elég.
    240 perces videókazinál sem kellett nagyobb, mert elhanyagolhatóan kevés 4 óránál hosszabb filmet készítenek. ettől függetlenül van akinek nagyobb kapacitás kell magán célból, pl a lagzis kazetták.
  • [HUN]FaTaL #29
    Egen? Nem is tudtam:D
  • slickboy #28
    Egek, mi az, hogy a 240 perces videókazettát nem olvasta be némely magnó? Maximum nem jól jelezte a hátralevő szalagidőt. A kulturáltabb magnók felismerték a behelyezett kazetta futásidejét, és korrekten számoltak vissza, másoknál kézzel kellett megadni a szalaghosszat, és abból kalkulált a magnó. Létezett amúgy 360 meg 420 perces szalag is, de azok ha jól tudom annyira vékonyak voltak (ugye, hogy több férjen rá spulnira), hogy könnyen nyúltak meg fodrosodott a szélük. Kezemben nem volt olyan, csak kazettadobozon láttam, hogy van. Nem is terjedtek el, legalábbis mifelénk.
    Fentiekre gondoltam, aztán elolvastam az eredeti cikket. Szokásos pongyola fordítás. A pofa arra célzott, hogy műsoros gyári videókazettáknál nem terjedt el az LP (long play) meg ELP (extra long play) felvételi mód. Gyakorlatilag összes gyári kazetta SP (standard play) volt. Nem mindegyik magnó tudta LP-t. ELP-s magnót nem is láttam. Volt két LP-s magnóm, 4 órás szalagra 8 órát tudtak rögzíteni, de gyatrább minőségben. A régebbinél állókép esetén az LP-s felvétel fekete-fehérre váltott, másiknál LP módban is színes volt állókép.
  • Molnibalage #27
    Engem feltöltésben mozgatna ugyanez.
  • emerte #26
    Ugyanmár, oda is elég 50GB.
    nem hologramról lesz szó még decemberben..
    Sztereró 3D
  • kvp #25
    Az 50GB-os bluray-ek addig versenykepesek, amig nincs 3d tv. Ha lesz, akkor mar alapbol keves a kapacitasuk, vagy lehet filmnezes kozben lemezt cserelgetni. A 3d-s tv meg most karacsonytol jon angliaban, japanban meg egy ideje mar letezik.
  • roliika #24
    Eltűnt..hovalett? :-O
  • roliika #23
    Jó ez a rendezői változatos reklám. XDDD
  • Sanyix #22
    filipsz