14
 • ZsL
  #14
  BlackRose állításai igazak, de óvatlanságról tanúskodók.

  Egyértelmű, hogy a felhőformátumé a jövő, és a folyamatos online-állapotban létező embereké. Ma még sztereószemüveggel és fülessel használjuk a telefont, a Net-et és az épp elért zenei vagy filmanyagot, de a génmanipulációs jövőben már embrió-korunkban elkezd kifejlődni az a speciális agyterületünk, amelynek révén biotechnikailag pallérozott „telepátiára” leszünk képesek, ezért azt az ismerősünket, vagy funkciót érhetjük el, amelyikre épp gondolunk. Lesz egy szervezetünk szerves részeként kialakuló össznépi „világlélek”, anélkül, hogy különféle ketyeréket kellene magunkkal hordani, vagy lakásunkban tartani.

  Csakhogy ehhez kell még egy kis idő, amit úgy 50 évre saccolok. Ha minden jól megy. Addig azonban az egyre fejlettebb, vagyis bonyolultabb és minden külső behatásra egyre inkább érzékeny elektronikus rendszereink miatt egyre kiszolgáltatottabbak leszünk. Egy globális áramszünet esetén, pl. a megszaladó naptevékenység, vagy egy kisbolygó becsapódása miatt, azonnal megsemmisülne a civilizációnk, és a fizikai adathordozók nélkül nem is tudnánk újraindítani. Ennek fokozódó veszélyét érzik zsigereikben az öregek, és ezért nem bíznak a teljes mértékig virtuálissá váló adattárolásban.

  Gondolhatnánk könnyelműen, hogy egy ilyen katasztrófának kicsi az esélye. Ám nem nulla! Szerencsére intellektusunk fejlődésével egyre előrelátóbbak vagyunk. Galileit még meghurcolták állításai miatt, miszerint a Napon foltok lehetnek, és az égből kövek hullhatnak, de ma már nem csak kalandfilmekkel készítjük fel egymást a nem nulla valószínűségű ártalmakra, hanem tudományos kutató eszközökkel is az elhárításukra. És ha még egy lépést teszünk az óvatosság terén, akkor gondolnunk kell annak lehetőségére, hogy olyan esemény is bekövetkezhet, amire senki sem gondol, vagyis jobb, ha nem bízzuk el magunkat, és nem bízzuk rá magunkat egy nagyon is sérülékeny technikára.
 • bippo
  #13
  Nem feltétlenül primitív. Mindkettőnek van létjogosultsága.
  Csak míg a tartalmi értéken felül a fizikai hordozónak van eszmei értéke is, a digitálisnak nem sok. Ha téged csak a zenei/szövegi tartalom érdekel, akkor Neked találták ki a digitális terjesztést, de vannak - szerencsére nem csak az öregek (nem vének!) - akiknek még jelent valamit egy könyv, egy bakelit-lemez, egy CD vagy DVD lemez tokban, stb.
 • BlackRose
  #12
  Ez azért van igy mert a világ 70%-a már vén ember :) a net generációnak a fizikai formátum már felesleges baromság, de a régebbi generációk nem tudják még valójában elképzeni, hogy valami létezik úgy is ha nem érzékelhető fizikailag :) szerintem elképesztően primitív a mai világban elmenni megvenni, hazahozni (vagy akár postán megrendelni) eg Blu-ray disket, betenni egy mechanikus vacakba és nézni amikor mindezt ilyen felesleges lépések nékül sokkal olcsobban, komotosabban megtehetjük fizikai hordozó nélkül. És nézhetem a filmet a TV-n a netbookon a mobilon...

  Ami a könyveket illeti, van ebook reader... és nekem eszem ágában sincs többet fizikai könyvet venni, kopik, piszkolódik, helyet foglal a szobában nincs real-time search :) és még számtalan más hátránya van az ebook-hoz képest...
 • andersh
  #11
  a könyvet lehet több féle testpozícióban olvasni, gép előtt meg ülni kell és több óra után baromi fárasztó.

  64% aki jobban szereti a CD-t az nem tudja hogy van BitTorrent és mp3 lejátszó.
 • chuky123
  #10
  "de ez nem jelenti azt, és analóg formátumok közötti váltás valóban lezajlott volna" Pedig az már régen lezajlott. Bakelitet és magnókazettát már nem nagyon lehet kapni. Papiralapú fotokat is digitális fényképezővel csinálják utána meg kinyomtatják. Ebbe nem sok analog technika van.
 • nextman
  #9
  Ez is csak egy újabb idétlenség. Persze, hogy senki nem tulajdonít pénzbeli értéket annak, amit ingyen töltött le. Ellenben ha pénzért tölti le (pl. itunes), pontosan annyi értéket tulajdonít neki, amennyiért letölti.

 • Garfield
  #8
  Mondjuk nem igazán értem, hogy a kiadók miért nem képesek megérteni az ilyesfajta kettősséget, és ennek megfelelően reagálni a piacra? Miért nem lehet a mostani DVD/BluRay-árak pl. 50-75%-án kiadni az ugyanolyan felbontású, digitális változatot is (amin ilyen árak mellett valószínűleg elég pofátlan árrésük lenne)? Aki pedig mondjuk hozzám hasonlóan CD-borítót akar fogdosni, az meg megveszi a jelenlegi áron.
 • Tetsuo
  #7
  En azt is. :)
 • hdo
  #6
  Értem, tehát nem értékelem a kizárólag digitális adatot, mert nem megfogható, és ezért szemérmetlen mód töltök. De ha pl. DVD lenne a bolt polcán, azt már mindjárt nem kezdeném lerámolni ... valami van benne.
 • Gerygrey
  #5
  Brit tudósok :)
 • DeviloftheHell
  #4
  van amit zacsiban :D
 • Ferrer
  #3
  Hát a HDD-t is dobozban árulják :D
 • Atkamon
  #2
  Semmi értelme belekötni, úgy is udod, hogy a dobozok DVD/Blu-ray-ről van szó...
 • Ferrer
  #1
  "64 százaléka szeretné a zenéket CD, 75 százaléka pedig a filmeket DVD vagy Blu-Ray lemezen birtokolni a kizárólagos elektronikus hozzáférés helyett."

  Nem értem, a HDD nem számít fizikai tárolásnak? :O