Berta Sándor

300 Mbit/s-os DSL az Alcatel-Lucenttől

Az Alcatel-Lucenthez tartozó Bell Labs kutatórészleg olyan technológiát mutatott be, amely lehetővé teszi a 300 Mbit/s-os adatátviteli sebesség elérését egyszerű rézkábeleken.

A technológia egyetlen hátránya, hogy a kimagasló adatviteli sebesség legfeljebb 400 méteres távolságon belül biztosítható. A szakemberek a legkorszerűbb megoldásokat és a meglehetősen réginek számító Phantom Mode technológiát használták fel a 300 Mbit/s-os sebesség elérésére.

"A Phantom Mode egy analóg technológia, amit 1882-ben találtak fel. Lehetővé teszi a hálózatüzemeltetők számára, hogy a két fizikai kábelpár mellett egy virtuális kábelpárt is kialakítsanak. Ez az első alkalom, amikor a Phantom Mode-ot ötvözték a VDSL2-vel, a Bonding és a Vectoring eljárásokkal. A Bonding lehetővé teszi, hogy két DSL-vezetéket ötvözzünk és ezzel szinte megkétszerezzük a rendelkezésre álló sávszélességet" - jelentette ki Stefaan Vanhastel, az Alcatel-Lucent vezeték nélküli héálózati termékiiért felelős marketingigazgatója.

A Phantom Mode-ra azért volt szükség, mert csak így aknázhatók ki a három korszerű technológia előnyei. A szakember hozzátette, hogy a Vectoring zavarvédelmi technológia jelentheti a következő lépést, mivel a segítségével kiegyenlíthetők az egyes rézkábelek közötti interferenciák. Az új módszer várhatóan 2011-ben debütál majd a piacon. Az Alcatel-Lucent kutatói rájöttek arra is, hogy elméletileg kettőnél több fizikai kábelpár is használható, így még több virtuális csatorna hozható létre.

A 300 Mbit/s-os adatátviteli sebesség 400 méterig garantálható, 1 kilométer távolság esetén már lecsökken 100 Mbit/s-ra. A cég álláspontja az, hogy hosszú távon meg fogják őrizni vezető helyüket az optikai hálózatok, azonban az új technológia érdekes lehet és alternatívát nyújthat. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy világszerte a szélessávú internethozzáférések jelentős része DSL-vonal. Az új technológiának köszönhetően ezek adatátviteli sebessége jelentős mértékben növelhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #11
    szombi:

    Én abból tudok kiindulni, amit látok, illetve láttam. Nem vagyok telefonszerelő, nem állítom, hogy minden centiméter az országban nem sodort kábel. Én a II. kerületről tudok nyilatkozni, itt kb. 20 éves az alapinfrastruktúra (nem túl öreg, nem túl fiatal), itt bizony sem a feeder, sem a felszálló, sem a törzskábel nem sodort. Ráadásul a feeder és a felszálló között még érátmérő különbség is van, nem is kevés.

    Dchard
  • szombi #10
    a rendezőkben nem sodrottak, ott pár méterekről van szó.
    ahol több száz méterre vagy kilométerekre is kimegy a drót ott mindenhol sodrott.
    a telefonoszlopokon csak sodrottat találsz.
    a házunkhoz, kis faluban kb. 300 méteren jön a vezeték a leágazástól.
    kábelt nem volt érdemes csinálni, ezért két darab szigetelt légvezetéket összesodortak.
    ha felnézek a vezetékre, látni hogy még az is sodrott... :)
    amikor kb. 1992-ben beszerelték kis falunkba a telefont, 6-7 évesen az összes kábelmaradékot hazacipeltem, mind sodrott volt, meg is gyűlt a bajom a 10-20 méteres, 80 eressel rendesen mire kibontottam a köpenyből...
  • dchard #9
    szombi:

    Sodortnak kellene lenniük, de kis hazánkban sajnos nem azok:



    Előkereshetném a legutóbbi kőbányai kábbelopás helyreállításáról szóló képeimet, de azokon is csak nem sodort érpárak látszanának.

    Mitöbb, ha lemegyek ide a lépcsőház aljába, a 20 érpáras feederben sem csavartak az érpárak, bár legalább egy külső árnyékoló fólia van rajta, igaz a mi végünkön nincs földhöz kapcsolva.

    Azt mindenki tudja hogyan kellene kinéznie a dolognak, csak mégsem úgy építik meg őket. Bár az is igaz: mikor ide behúzták a telefont, még nagyon messez volt az ADSL mint technológia...

    Dchard

  • szombi #8
    Az érpárak nem sodrottak? EZT KOMOLYAN MONDOD?

    Vágtál már szét egy akár 2 érpárat tartalmazó telefonvezetéket?
    Hazánkban már a legrégibb telefonvezetékeket is sodorva fektették le, ráadásul úgy hogy magát a köteget is megsodrották.

    Azt sem akárhogy, hanem több szinten! Képzelj el egy 64 érpárból álló kábelt!
    Megsodorják az érpárat, aztán 4 érpáranként megint, majd 4 ilyen köteget(16 érpár), végül az egészet is.

    Otthon, a falikábel már lehet hogy nem sodrott, meg a lengő sem az amit a modemhez, szűrőhöz adnak.
    De amikor én valakihez bekötöm az ADSL-t, az összes falikábelt ki szoktam cserélni sodrottra.
    Érdekes módon, ezekben a házakban, lakásokan jóval ritkábban panaszkodnak vonalszakadásra mint azoknál, ahol visszautasítják a vezetékcserét.
    A sordott érpárat természetesen kiselejtezett telefonkábelekből nyerem ki, nem én sodrom. :)
  • dchard #7
    A hazai távközlési gyakorlatban a két legnagyobb sebességnövekedést ígérő technológiáról már le is mondhatunk, mivel egyrészt nincs elég tartalék érpár ahhoz, hogy az előfizetőknek két telefon érpárat adjunk, másrészt az érpárak nem sodortak, harmadrészt azonos vonalon sajnos gyakran előfordul, hogy eltérő érpárátmérőjű vezetékeket használnak, ami szintén rontja a hatásfokot. Nem beszélve arról, hogy az átlagos hurokhossz a hazai piacon nem éppen a cikkben említett 400M és 1KM közé datálódik, sokkal inkább 1,5-2km a tipikus távolság.

    Ha meg ezeket levonjuk és megnézzük az így elérhető sebességnövekedést, láthatjuk hogy messze nem fogja megérni: néhány plusz megabitért kikukázni a meglévő DSLAM-et, az előfizetői modemeket... A VDSL sem véletlenül maradt mindössze kísérlet a hazai piacon...

    Lehet, hogy egy nálunk szerencsésebb távközlési infrastruktúrájú területen (pl. a németeknél) még lehet is ebből valami, de ott is csak max vidéken, rövid hurokhosszokkal, kellő tartalék vonallal a bondinghoz, és relatíve új telefonhálózattal ahol már figyeltek arra, hogy itt nem csak beszéd hanem szélessávú adatszolgáltatás is menni fog.

    Egyébként sehol európában nem cél a réz alapú távközlési infrastruktúra konzerválása, szóval ez kicsit olyan mint az 500GB-os Blu-Ray lemez. Létezik, de hogy elterjedni nem fog, az biztos.

    Dchard
  • Cat #6
    Dehogy, sokkal régibb annál a telefon. Stimmel az 1882.

    http://bbpmag.com/wordpress2/2010/04/alcatel-lucent-stretches-dsl-to-300-mbps-easing-transition-to-fiber/
  • the Godfather #5
    ""A Phantom Mode egy analóg technológia, amit 1882-ben találtak fel."

    Szerintem 1982 akart lenni.
  • Zoli007 #4
    A harmadik vonalat úgy alakítják ki, hogy a 2 trafó középkivezetésére kötik. Így az áram az egyes trafókon szimmetrikus lesz, és nem okoz áthallást a másik két vonalra.
  • bobba16 #3
    valaki tudna valami pluszt mondani errol a phantom mode dologrol , jo par eve valamilyen telefonkozpontokrol szolo konyvben olvastam a fantom kepzesrol , ott ket meglevo vonalat hasznaltak fel hogy letrehozzanak egy harmadik , virtualis vonalat es ehhez csak 4 db kozepkivezeteses trafo kellett , mivel a konyvet mar nem talalom ezert nagyon orulnek hogyha valaki elmondana hogy pontosan hogyan is mukodott ez a fantom kepzes vagy hogy megegyezik-e az itt irt phantom mode-dal
  • kicsizoz #2
    Értelmezem a hozzászólásodat:
    1) minek gyorsabb DSL, nem kell senkinek
    2) kapják be mert lassú a DSL

    Ezek szerint te máris a lehetséges célcsoportba tartozol, vagy ugyan a cikk nem írta, de te tudod, hogy mi a maximum távolság, ameddig gyorsít és az kevesebb mint 8 kilométer...