• dchard
    #7
    A hazai távközlési gyakorlatban a két legnagyobb sebességnövekedést ígérő technológiáról már le is mondhatunk, mivel egyrészt nincs elég tartalék érpár ahhoz, hogy az előfizetőknek két telefon érpárat adjunk, másrészt az érpárak nem sodortak, harmadrészt azonos vonalon sajnos gyakran előfordul, hogy eltérő érpárátmérőjű vezetékeket használnak, ami szintén rontja a hatásfokot. Nem beszélve arról, hogy az átlagos hurokhossz a hazai piacon nem éppen a cikkben említett 400M és 1KM közé datálódik, sokkal inkább 1,5-2km a tipikus távolság.

    Ha meg ezeket levonjuk és megnézzük az így elérhető sebességnövekedést, láthatjuk hogy messze nem fogja megérni: néhány plusz megabitért kikukázni a meglévő DSLAM-et, az előfizetői modemeket... A VDSL sem véletlenül maradt mindössze kísérlet a hazai piacon...

    Lehet, hogy egy nálunk szerencsésebb távközlési infrastruktúrájú területen (pl. a németeknél) még lehet is ebből valami, de ott is csak max vidéken, rövid hurokhosszokkal, kellő tartalék vonallal a bondinghoz, és relatíve új telefonhálózattal ahol már figyeltek arra, hogy itt nem csak beszéd hanem szélessávú adatszolgáltatás is menni fog.

    Egyébként sehol európában nem cél a réz alapú távközlési infrastruktúra konzerválása, szóval ez kicsit olyan mint az 500GB-os Blu-Ray lemez. Létezik, de hogy elterjedni nem fog, az biztos.

    Dchard