Berta Sándor

Saját DSL-hálózatot építenek egy falu lakói

A Neckar-Odenwald körzeti Waldstetten polgárai hiába vártak az ígért szélessávú infrastruktúrára, ezért úgy döntöttek, hogy inkább ők maguk fektetik le a vezetékeket.

Eddig a német település 50 lakója ragadott csákányt, lapátot, ásót és gereblyét, hogy saját kezükkel ássák ki a hálózat alapjául szolgáló árkokat. A munkában mindenki önkéntes alapon vesz részt és annyit ás, amennyit tud. Az embereknek egy helyi építési vállalkozó is segít, így hamarosan elkészülhet a 2,2 kilométer hosszú rendszer, amelyben később a szolgáltatók már könnyedén elhelyezhetik az optikai vezetékeket. "Megkaptuk a Deutsche Telekom költségösszesítő árajánlatát, azonban aszerint 200 000 euróba került volna a teljes munka" - nyilatkozta Helmut Hartmann waldstetteni elöljáró.

Problémát jelentett az is, hogy a falu közigazgatásilag még mindig Höpfingenhez tartozik, amelynek vezetői és képviselőtestülete viszont nem járultak hozzá a beruházáshoz, mondván az túlságosan drága és így nagyon megterhelné a költségvetést. A waldstetteniek ezután ismét megkeresték a Deutsche Telekomot és megegyeztek vele, hogy amennyiben ők maguk ássák ki az árkokat, akkor csupán 110 000 eurót kell fizetniük a vezetékek lefektetéséért.

Az önkéntesek életkora 12 és 78 év közötti. "Jól lehet motiválni az embereket, ha egy konkrét cél lebeg a szemük előtt" - közölte Hartmann. A találékony és szorgalmas waldstettenieket ráadásul még egy dolog motiválja: a Deutsche Telekom ugyanis vállalta, hogy amennyiben legalább 115 háztartás csatlakozik az új hálózathoz és aláírja a kétéves hűségnyilatkozatot, akkor a fennmaradó 110 000 eurós költséget is átvállalja. Eddig már 90 háztartás jelezte csatlakozási szándékát, így jövő tavaszra elkészülhet az új rendszer.

Idén februárban egy vorarlbergi település, Blons lakói döntöttek hasonlóképpen és ott minden házat bekötöttek a hálózatba, így a vendégfogadót, a községi hivatalt, az iskolát, az óvodát, a könyvtárat, a helyi orvos házát és néhány kisebb cég épületét is. Blons mellett három további osztrák település, St. Martin, Großschönau és Bad Großpertholz is saját maga hozta létre optikai kábelhálózatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RViktor87 #24
    Mi magyarok igenis meg tudnánk csinálni (nem vagyunk annyira lusták), csak az a baj, hogy elveszi a maradék életkedvünket is a munka, és utána csak örülni tudunk annak, h még élünk, de lassan már annak se. Kinn németben nincs ilyen probléma szerintem. Én pl biztos benne lennék, h menjek és dolgozzak azért, h legyen a falumnak netje.
  • tntmax #23
    Dícséretes kezdeményezés.
  • szivar #22
    Hát nem is tudom. Amikor az ember elhagyja a f***át is a melóhelyen hatodannyi bérért mint 'nyugaton', amikor a 'fizetésének' több mint 70 százaléka az állam bácsi zsebébe megy... Akkor valahogy nem is értem hogy miért nem motiválja a pénz... Érthetetlen.

    Példának kedvéért havi 240 óra munkával akár meg is lehet keresni 115E forintot erre minálunk felé. Nettó. S már a melóhelyen is megszorítások és szemétségek vannak a főnökség részéről. Bruttó. Anyagok nincsenek, a munkaeszközök nincsenek/szarok, de a minőség az legyen kifogástalan. Hát elmész te is kedves barátom a sunyiba. Aztán rinyálhatsz ha nem tetszik, majd megunod és elmész szépen haza...
  • kicsizoz #21
    Vorpalt meg kell védenem mert, velem értett egyet! :)
    Másrészt neked is igazad van, inkább fogd fel úgy a hozzászólást, hogy néha az emberek óra alá kell dörgölni, hogy betunyultak, különben sosem fogják észrevenni...
    A "mindig más a felelős" érv pedig könnyű menekülési útvonal minden felelősség alól, ezt végre el kell felejteni. Nem tudom mit kellene tenni ez ügyben, de pl te is megpendíted, hogy "a szocialista rendszer az oka". persze !részben! de azóta csak mi magunk vagyunk az oka, hogy ez így is maradt!!

    Valahogy azt sem fogják fel az emberek, hogy az önkormányzat mi a településen élők vagyunk, azt csinálunk, amit mi a településen élők szeretnének, a település érdekét szolgálják. Ehelyett az önkormányzatra is mindenki úgy tekint mint egy ködös távoli szörny aki segélyt ad, és akit okolni lehet a település bajaiért... Persze pártjainknak ez kényelmes, mert pártokra szavazunk a helyi képviselők helyett, még egy 100 fős faluban is ahol mindenki ismer mindenkit... :) Mert abban hiszünk, hogy ez vagy az a párt megoldja (megint a felelősség áttolása), nem abban, hogy mi megoldjuk! (persze szigorúan helyi szintről beszélek)
  • Praetor #20
    Először azt gondoltam, hogy baromira elküldelek melegebb vidékekre.
    De vettem egy nagy levegőt, és csak annyit mondok, hogy ez a gyalázkodó és uszító hsz-ed baromira sértő volt.
    Ehhez képest egy zsidó- és cigánygyűlölő lelkes internacionalistának tűnik.

    A hsz-edben a "magyart" bármelyik szocialista blokkba tartozó nemzettel helyettesíthetnéd, mert az a nyomorult rendszer mindenhol ilyen gané népet termelt ki.

    Egyáltalán nem is tudom, hogy miért nem kaptál még bant...
  • Inquisitor #19
    Biztos, hogy egyszerűbb?
  • Inquisitor #18
    Ahhoz nagyon sok ember kell, kis település nem tudná megfizetni. De egy nagyobb már esetleg ...
  • Vorpal #17
    Nem is tudom hova tudnám helyezni a magyart Európában : hanyag, a pénz nem motiválja, és fikázik.
    Talán egy pozitiv aspektusa a magyarnak, hogy maga tud zabálni meg járni - aztán naggyából ennyi.

    A pofám leszakat amikor látom, hogy b*ssza ki a szemetét a város közepén - eccerüen én már rég letettem arról, hogy ezt megértsem.

    Nem hogy valami nagy nemzet ez, hanem egy rongyos paraszt banda,
    fognak még rinyálni eleget - jobb lesz megszokni.
  • kicsizoz #16
    Szerintem nincsen igazad, egyszerűen a magyar ember genetikailag alkalmatlan arra, hogy ilyen megcsináljon. Inkább a fikázás meg a veszekedés, az megy nekünk kurvára... sajnos...
    Legjobb példa, a belvizek idején naponta mutatta a híradó a siránkozó falvakat, hogy elöntötte a házakat a belvíz, mert nincsen pénze az önkormányzatnak az árkok tisztítására, hát aki így áll hozzá, megérdemli, mert senki nem tisztította ki a kertje előtt, mert "a szomszéd úgysem fogja" és "nem dolgozom az állam helyett"... hát nálunk csak a rinyálás van, ha egy szalmaszálat arrébb kellene tenni a közösség érdekében, inkább vitatkozunk, minthogy bárki arrébb tegye.
  • Sanyix #15
    Nem, mert megdug a kormány a té a jupiszi, az összes, minden, nakadba akasztanak többszáz pert, nem adnak engedélyt. A földi halandónak csak kussolni és fizetni van joga!