Berta Sándor

Németország: több, mint egy hónap egy új DSL-bekötés

Lesújtó eredménnyel zárult a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) által készített felmérés a DSL-hozzáférésekről.

Komoly kívánnivalókat hagynak maguk után a német internetszolgáltatók ajánlatai - derült ki a VZBV által készített dokumentumból. A kérdőíveket közel 15 000-en töltötték ki, közülük már 13 500 embernek jelenleg is van DSL-előfizetése. "A legfontosabb tapasztalatunk az, hogy a cégek ajánlatai és a valóság mérföldekre vannak egymástól. Nem árt, ha a vállalatok odafigyelnek az eredményekre és komolyan veszik az ügyfelek válaszait" - jelentette ki Olaf Weinel, az Alsó-szászországi Fogyasztóvédelmi Központ vezetője.

A legnagyobb eltérések a reklámozott és a valódi letöltési sebességek esetében mutathatók ki. A válaszadók 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szerződések aláírásakor nekik a jelenleginél jóval nagyobb letöltési sebességet ígértek. Ezenkívül rendkívül sokan bosszankodtak amiatt, hogy gyakran egy hónap vagy még hosszabb idő is eltelik egy új előfizetés megrendelése és a szerelés között. A szolgáltatót váltó 5489 felhasználónak legalább 30 százaléka több mint egy hónapot várt az átállásra, de ők voltak a szerencsésebbek. A megkérdezettek 11 százalékánál ugyanis ez az idő több mint két hónap, 8 százalékánál több mint három hónap, 6 százalékánál pedig több mint fél év volt.

Az előfizetők emellett elégedetlenek az ügyfélszolgálatokkal, a tájékoztatással is. Csak minden negyedik megkérdezett mondta azt, hogy neki nincs problémája a cégek hozzáállásával. A többség elsősorban a nehézkes telefonos ügyintézést, a gyakran lehetetlen telefonos segítségkérést és az alkalmazottak tudatlanságát bírálta. Az emberek 62 százaléka panaszkodott a hosszú sorban állásokra, 54 százaléka pedig azt kifogásolta, hogy a problémáját minden alkalommal újra és újra el kellett ismételnie. Az e-mailekre az internetszolgáltatók az esetek felében alig vagy egyáltalán nem reagáltak.

"A cégeknek arra kellene törekedniük, hogy az ügyfeleiket jó szolgáltatással maradásra bírják. A hamis reklámok és a rossz szolgáltatások az előfizetők frusztráltságához vezet és végül elmennek a konkurenciához" - szögezte le Cornelia Tausch, a VZBV gazdasági részlegének vezetője. A szervezet szerint szükség volna egy olyan dokumentum kidolgozására és elfogadására, amelyben rögzítenék a fogyasztóbarát minőségi szabványokat és szabályokat. Ezek közé tartozna a valós letöltési sebességek feltüntetése, a minden körülmények között biztosítható minimális letöltési és feltöltési sebességek meghatározása és ezek garantálása, az ügyfélszolgálatok munkájának és telefonos elérésének javítása, a szolgáltatóváltási idő maximum egy hónapra csökkentése, valamint az ügyfelek jelenleginél jobb színvonalú és körültekintőbb támogatása.

A helyzet javítása mellett emelt szót és az internetszolgáltatókat bírálta Ursula Heinen, a német fogyasztóvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #4
    áhh itt magyarországon, még egy szaros szolgáltatóváltás sinncs meg másfél hónap alatt sem.
  • Zotya84 #3
    Most a T-com belehúzott a bekötésekkel. Datanetnek volt három rendelésem: egy 7-én, ezt hétfőre, kettő 10-én, ezeket mára kötötték be. (Ekkor kaptam meg az emailes visszaigazolásokat.)

    Bár tény, hogy a hazai leány időnként tetű lassú tud lenni.
  • Garrett27 #2
    sztem meg ez a hír pont helyén való.. A Deutsche Telecom-ra céloztam ezzel, vagyis a politikájuk nem sokban fog változni a magyar leányvállalatához képest...
  • bertino #1
    legtöbb helyen több mint 30 nap, nem csak németországban.
    ha üf.-nek szerencséje van, akkor 1 hét :D

    magyar adatokkal kéne még mindig előállni, bár a magyar nép nyilván németországban él az SG szerint :P
    attól függetlenül, hogy Tré ott van mindkét helyen, a gyakorlatban tul sokmindent nem jelent.

    "A legfontosabb tapasztalatunk az, hogy a cégek ajánlatai és a valóság mérföldekre vannak egymástól."

    ez meg aztán baromi nagy ujdonság, ki tudja hány éve van ez már így.