Alex

Egymilliárd euró uniós pénz a szélessáv fejlesztésére

A Bizottság az uniós gazdaságélénkítési terv keretében 2009-2010 között újabb ötmilliárd eurót kíván beruházni az energiaügyi és a szélessávú internetes infrastruktúrába.

Az Európai Tanács által 2008 decemberében elfogadott és már megkezdett uniós gazdaságélénkítési terv keretében az Európai Bizottság ma javaslatokat terjesztett elő a kulcsfontosságú energia- és szélessávú internetes infrastruktúrára vonatkozó projektekbe történő beruházásra. E javaslatok rövid távon nagyon fontos ösztönző erőt jelentenek az uniós gazdaság számára, ugyanakkor stratégiai célokra - így az energiabiztonságra - irányulnak. Az intézkedéscsomag valamennyi tagállamra kiterjed majd.

"Az uniós gazdaságélénkítési terv lényege az "okos beruházások" támogatása - a terv a hosszú távú célokhoz nyújt rövid távú ösztönzést. A ma elfogadott javaslat is ugyanezen az elven alapul: elkészült azoknak a konkrét projekteknek a listája, amelyekre ötmilliárd eurót csoportosítunk át az uniós költségvetésből megtakarított forrásokból, hogy ezáltal hosszú távon erősebb Európát hozzunk létre. Le kell vonnunk a nemrégiben bekövetkezett gázellátási válság tanulságait, és nagy összegeket kell fektetnünk az energetikába. Ezenkívül ösztönöznünk kell az európai gazdaságot, és a vidéki településeken is lehetővé kell tennünk az infosztrádák működését. A Bizottság elkötelezett aziránt, hogy e kulcsfontosságú területeken eszközölt beruházások megvalósítása során együttműködjön az uniós gazdaság felélénkítésén a tagállamokkal, amelyek mindegyike részesül a javasolt intézkedésekből." - nyilatkozta José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke.

a szélessávú hálózatok vonatkozásában a Bizottság azt javasolja, hogy fordítsanak 1 milliárd eurót a vidéki településeken található nagysebességű internet kiterjesztésére és korszerűsítésére. Ezt a pénzt a meglévő Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapon keresztül nyújtják annak érdekében, hogy felszámolják az európai szélessávú lefedettségi térkép "fehér foltjait" (a vidéki területek lakosságának 30%-a nem rendelkezik szélessávú hozzáféréssel).

Az Unió szerint a nagysebességű internetes infrastruktúra kibővítésére és korszerűsítésére sürgető gazdasági és társadalmi igény mutatkozik. Az európai gazdaságélénkítési terv célul tűzi ki, hogy a szélessávú hálózatok fejlesztése révén 2010-ig elérjék a teljes, 100%-os nagysebességű internetes lefedettséget. A vidéki területek számára azonban mindig is nagyobb nehézséget jelent a szélessávú hálózatokhoz való kapcsolódás. Ha elapadnak a beruházások, ezek a nehézségek megsokszorozódnak; ami közvetlen társadalmi és gazdasági hatásokkal jár. Ezért helyénvaló a vidéki területekre irányítani ezt az intézkedést - a vidékfejlesztési eszközök felhasználása pedig lehetővé teszi, hogy gyorsan kezdetét vegye a helyszíni tevékenység.

A javaslatot José Manuel Barroso elnök terjesztette ma elő - Andris Piabalgs, Mariann Fischer-Boel és Viviane Reding biztosokkal egyetértésben. A Bizottság e javaslatok révén az Európai Tanácstól 2008 decemberében kapott megbízást hajtja végre, miszerint - a megfelelő földrajzi egyensúly figyelembevételével - sürgősen elő kell terjesztenie a konkrét projektek jegyzékét. Különösen fontos, hogy 2009-ben és 2010-ben meg kell kezdeni a kifizetéseket annak érdekében, hogy gyorsan maximális hatást gyakoroljanak a gazdaság egészére. A Bizottság reményét fejezi ki, hogy a Tanács és az Európai Parlament gyors előrehaladást érhet el a jogalkotási intézkedések vitája és elfogadása terén, hogy a javaslatok a lehető leghamarabb kifejthessék a hatásukat. Tehát a Bizottság reméli, hogy a csomag elfogadása céljából meggyorsíthatók a többi intézmény szokásos eljárásai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #19
    nem lesz olyan hogy független tv. Attól hogy az rtl-en fábry megy, ugyanúgy balos lesz... nem úgy válogatnak hogy jobbos meg balos műsor. Fábry kva sok pénzt hoz, azt hogy jobbos azt ezért lenyelik. Főműsoridőben meg az megy ami nézettebb, kész. A híradón látszik a balosság, és minden csatornán ezen látszik. Ott látszik hogy merre ferdítik el a valóságot.

    A cél pedig a pénz, nem középen tartás...
  • Socket #18
    Hehe, vannak olyanok akiknek még egy jó nőről is a politika jut eszébe... :)
    Amúgy én elég középen állok politikai szempontból, tehát egy párt sem nyerte el a tetszésem, de amikor néha bekapcsolom a tv-t és megnézek egy híradót hazánk első hírcsatornáján a Jír tivin, akkor sokszor azt veszem észre, hogy ott sem teljesen tárgyilagosak. Pedig szerintem az lenne a fontos, nem? Teljesen semleges sajtó kell, akár, mint a BBC. Amúgy az RTL-t elég hülyeség beskatulyázni egy oldalra, hiszen ezen a csatornán fut a Fábry meg a Heti Hetes is... és nézzük meg, melyik is megy főműsoridőben. :) Ott az arányok középen tartása acél.
  • ReTeK #17
    senki nem keverte bele a politikát addig, pláne ilyen ostoba módon ami felesleges flamet is elindít
  • Sanyix #16
    Neki magyarázhatod... aki egy ilyen szöveget levág, ezek után a szép dolgok után, tuti hogy nem képvisel 1-nél nagyobb iq-t.
  • pjke #15
    Apropó "hála a médiájuknak"
    dunatv talán jobb
    hírtv jobb
    echotv jobb
    m1 bal
    m2 bal
    atv bal
    rtlklub bal
    tv2 bal

    ezek közül mellyek foghatók mindenhol, nem csak kábelen vagy tányéros tv-n?

    Köztudott, hogy a magyar sajtó nagy része balodali kézben van vagy afelé húz.
  • pjke #14
    Képzeld büntetik, úgy hívják rágalmazás, meg hamis tanuzás. De eddig többségében sajnos igaznak bizonyultak a jobboldali felvetések míg a balodali koholmányokról rendre kiderült, hogy nincs alapja.
    Legutóbbi érdekesség hogy a Veres fiúk ( szó szerint "drága" pénzügyminiszterünk fiacskái) becsületsértéssel jelentették fel a hírtv riporterét(jobb-oldal), mert az volt olyan "galád", hogy rejtett kamerával lefilmezte amint a "drága" fiúk (el ba...ot oldal)éppen védelmi pénzt szednek a balaton parti büfésektől.
    Most visszavonták a feljelentést, mert biztos rájöttek (ügyvéd mondta nekik), hogy nekik nincs is becsületük így nem is volt mit megsértenie "szegény" riporternek.
    Nézzél meg néha egy két célpont adást "okoska".
  • Sanyix #13
    uhh ez üt, +fav beszarás hogy ilyen még van :D
  • ostroml #12
    na de gyerekekkkkkkkk ti nem simeritek azt hogy Jutalék ? :DDDDDDDD
  • Socket #11
    "Úgy hoztam" :D :D
  • Socket #10
    Tényleg senki nem lop, csak elvesz. :)