Gyurkity Péter

Nem lesz Firefox Windows Phone 7 alatt

Érdekes, bár nem túl meglepő döntésre szánta el magát a Mozilla, amely bejelentette, hogy a natív fejlesztési lehetőségek hiánya miatt leállítják a Windows Mobil platformra szánt böngésző munkálatait.

Az alapítvány munkatársa által közölt blogbejegyzésben arról olvashatunk, hogy a Mozilla azonnali hatállyal leállította a Windows Mobile platformon végzett fejlesztést, vagyis a közeljövőben biztosan nem jelenik meg a nyílt forráskódú böngésző erre kihegyezett változata a Microsoft operációs rendszerét futtató mobiltelefonokon. Eddigi politikájukat tekintve nem is meglepő a döntés, amelyet egyetlen indokkal magyaráztak.

Ez az indok pedig a natív fejlesztői csomag hiánya, amely a Microsoft stratégiája miatt nincs jelen a Mozilla eszköztárában. A szoftvercég ugyanis már idejekorán jelezte, hogy a Windows Phone Series 7 esetében a külső alkalmazások kivétel nélkül Silverlight, illetve XNA alatt kell hogy készüljenek, ez alól pedig egyedül saját maguk számára engedélyeznek mentességet, a Microsoft néhány házon belül készült alkalmazása ugyanis natív kódban futhat az operációs rendszer alatt. A többiek azonban kimaradnak ezen előnyből, a Mozilla ezért is határozott a drasztikus lépés mellett.

A blogbejegyzésből az is kiderül, hogy mindez nem jelenti a Mozilla mobil törekvéseinek végét, egyedül a Windows Mobile platform érintett a döntésben, annak ellenére, hogy az alapítvány igenis jó esélyeket jósol az új operációs rendszernek a piacon. Korábban ugyanígy jártak el az Android esetében is, miután azonban a Google lehetővé tette a natív alkalmazások elkészítését és megjelenését a platformon, a Mozilla azonnal lépett, és jelenleg igyekeznek minél jobb fejlesztéssel előállni az Android, illetve ezzel párhuzamosan a Maemo alatt is.

Az Apple a maga részéről megnyitotta platformját a külső fejlesztők előtt, bár ők néhány fontos korlátozást meghagytak az alkalmazások fejlesztése terén - ez azonban nem akadályozta meg az Opera illetékeseit abban, hogy az Opera Mini megfelelő verzióját elérhetővé tegyék az iPhone alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • farxis #4
    neszójjábe!
  • zola2000 #3
    hát az opera a mobil szegmensben verhetetlen az tény, még sima java-ra is jó böngészöt tudtak irni.
  • Narxis #2
    Nem kell, simán jobbat csinálnak.
  • Darth Sith #1
    Még ha el is készülne, fel kell kötniük a gatyát, hogy az operával labdába rughassanak :)