Specker Balázs

Új Windows CE verzió a láthatáron

A redmondi óriáscég a Mobile & Embedded DevCon elnevezésű konferenciáján mutatta be mobilos platformokra szánt Windows CE operációs rendszerének 6-os bétaverzióját.

"Partnereinkkel együtt ezzel az új verzióval szeretnénk megünnepelni a Windows CE mérföldkőnek számító tizedik születésnapját. Az új rendszer hűen szolgálja majd a jövő hordozható eszközeit bárhol is legyenek éppen a világban" - mondta ünnepélyes hangvétellel Suzan DelBene, a Microsoft mobil és beágyazott technológiáiért felelős alelnöke. "Tovább csiszoltuk a fejlesztőnknek szánt technológiákat és eszközöket, hogy meggyorsítsuk a termékeik piacra dobását és hogy segítsük őket munkájukban."

A Windows CE 6-ban megtalálható egy integrált fejlesztői környezet, ami jelenleg egy Visual Studio 2005 plug-in formájában érhető el - olvasható a Microsoft sajtóközleményében. A rendszer igen elterjedtnek számít a GPS-es eszközökre, az ipari automatikákra és a gyógyászati műszerekre szakosodott szoftverfejlesztő cégek körében is.

Az operációs rendszer újratervezett kernel architektúrája sokkal több egyszerre futtatható folyamatra ad lehetőséget. Szám szerint 32-től egészen 32 ezer folyamat futhat egyidőben, amelyek közül mindegyik egy-egy 2GB-os virtuális memóriaszeletet kap. A Microsoft úgy véli így a fejlesztők összetettebb multimédiás és webes alkalmazásokat hozhatnak létre a mobil eszközökre, mint valaha. Ráadásul arra is lehetőségük lesz, hogy a Windows CE több millió programsorához is hozzáférjenek, és saját igényeiknek megfelelően alakítsák át egyes összetevőit Windows CE alapú alkalmazásaikhoz. A nyílt forráskódú törekvés vélhetően több egyedi, sajátos felhasználói felületetű alkalmazást eredményez majd, mely segíthet a fejlesztőknek, hogy megkülönböztessék termékeiket a versenytársakétól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tomalak #11
  Lehet hogy régi de boven jo telefon.
 • Sword #10
  Hát igen, olyan, mint a fizetős linux :DDD
 • KDOG #9
  átlagember:
  Lassu, mert a gyökereke leginkább mpx200 as gépekre teszik fel, nyomi 130mhz es orajel mellet, és egy 2002 re készült platformra...

  Szerinted ?
  De probáld ki másik gépeken. Személy szerint volt szerencsém c500 hoz és sp3i hez... és nagyon szépen gyorsan futott rajta. Csak manapság invázio van a semmitérö mpx200 ak terén.
 • lazly #8
  "Nyílt forráskódú Win, ezt vajon olvassák a nagy Winfosozók???:-)"

  Olvassuk..... :D
 • Sword #7
  "Szám szerint 32-től egészen 32 ezer folyamat futhat egyidőben, amelyek közül mindegyik egy-egy 2GB-os virtuális memóriaszeletet kap"

  Nem is szeretném felszorozni :DDD
 • Tiberius B #6
  Nyílt forráskódú Win, ezt vajon olvassák a nagy Winfosozók???:-)
 • kev #5
  A virusírók is biztos örülnek majd az új Ce-nek..
 • atlagember #4
  Kérdés hogy hatékonyság terén mi várható, mert az 5-ös néha bizony nagyon lassú.
 • BiroAndras #3
  "A nyílt forráskódú törekvés vélhetően több egyedi, sajátos felhasználói felületetű alkalmazást eredményez majd"

  Jajj, azt inkább ne. Az egyedi GUI-val mindíg csak baj van.
 • orkenyid #2
  "A rendszer igen elterjedtnek számít a GPS-es eszközökre, az ipari automatikákra és a gyógyászati műszerekre szakosodott szoftverfejlesztő cégek körében is."