Gyurkity Péter

Elrajtolt a Windows Phone

A Microsoft bejelentette a Windows Phone platform útnak indítását, amely a Windows Mobile szféra készülékeit és szoftvereit hivatott felváltani - több országban egyszerre rajtolnak el a telefonok.

A szoftvercég New York városában, egy különleges rendezvény keretében rántotta le a leplet az átnevezett platformról, a bemutatón pedig maga Robbie Bach, az Entertainment and Devices Division első embere beszélt az újdonságokról. A most megjelenő készülékek a Windows Mobile (avagy Windows Phone) 6.5 operációs rendszerrel jelennek meg, amely vegyes fogadtatásra számíthat, feladata azonban tartani a frontot a család következő tagjának érkezésééig.


Az új rendszerrel egyszerre több eltérő készülék is felbukkan mind Észak-Amerikában, mind pedig Európában, mégpedig a Samsung, a HTC, a Toshiba, az LG, valamint az MDA jóvoltából, több különböző szolgáltató részvételével. Hazánk nem található meg a listában, ám itt szerepel többek között Csehország, illetve Románia is, a szomszédban tehát már október folyamán felbukkanhatnak az első példányok. A telefonok a Windows Live, a Microsoft Office, az Internet Explorer, a Windows Media Player, a Facebook, a Twitter, a MySpace, illetve számos egyéb alkalmazás és portál mobil változatát támogatják, az újítások között pedig fontos szerepet kap a My Phone.


Ez utóbbi szolgáltatást még korábban ismertették, előnyei között megtalálható a saját adatok több különböző PC közötti szinkronizációja, kezelése, illetve azok telefonról történő megosztása. Legfontosabb funkciója azonban egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban elérhető, ez pedig az elvesztett telefonoknál igen hasznos opciók listája: a tulajdonos behatárolhatja a készülék pozícióját a térképeken, távolról lezárhatja azt, hangosan megcsörögtetheti (akkor is, ha éppen rezgő módban van a készülék), kijelzőjére üzenetet küldhet a becsületes megtalálónak, avagy törölheti a telefon által tárolt adatokat. A szolgáltatás november 30-ig teljesen ingyenes, ezt követően azonban 5 dollárba kerül majd. A rendezvényen megjelentek a Bing mobil változatába is belekukkanthattak, megállapítva, hogy az tetszetős külsővel ered majd a Google nyomába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #6
    Mire gondolsz? Alkalmazások fejlesztéséhez Visual Studio 2008 Professional + WM6.0 SDK (+ emulátorhoz 6.5-ös képfájlok), widgethez meg a kedvenc webes eszközöd.

    1meg1: szinkronizáció eddig is volt, lásd Live Mesh (MacOSX-en is megy). Ha jól rémlik, a távolról lezárás és adatok törlése funkciók valahol a WM6.0 körül kerültek a platform képességei közé.
  • torcipepe #5
    nekem még mindig nem tetszik a bal alsó képen látható menü, nem tudok benne normálisan görgetni.

    "a Samsung, a HTC, a Toshiba, az LG, valamint az MDA" még jó, hogy az MDA is HTC.
    például ez mind ugyanaz a készülék: HTC Hermes / HTC P4500 / HTC Z / HTC TyTN / Rogers & HTC TyTN / Qtek 9600 / Dopod 838 Pro / Dopod CHT9000 / i-mate JASJAM / O2 Xda Trion / T-Mobile MDA Vario II / Vodafone VPA Compact III / Vodafone v1605 / SFR v1605 / Orange SPV M3100 / AT&T 8525 / Cingular 8525 / Swisscom XPA v1605 / SoftBank X01HT
  • endrev #4
    :D :D :D
  • 1meg1 #3
    Érdekes, hogy miközben Ballmer húzza az iPhone-t, mellesleg azért a MyPhone-al jól le is másolja annak Me.com-os szolgáltatásait. A lista egy az egyben copy-paste, azzal a különbséggel, hogy az iPhone nem korlátozza a szolgáltatásokat az USÁ-ra.
  • roliika #2
    Erre a felületre most milyen fejlesztő eszköz létezik?
  • Demonic #1
    http://mobilarena.hu/teszt/a_windows_mobile_6_5_bemutatasa/egy_kis_windows_mobile_tortenelem.html