Kruza Richárd

Gát az egységes mobil környezet hiánya

A sokféle mobiltelefon operációs rendszer akadályozza a mobiltelefonos szolgáltatások fejlődését, állítják szakértők.

A világ számítógépeinek több mint 95 százalékán Windows vagy valamilyen Unix/Linux van, míg a mobiltelefonok esetében teljesen más a helyzet. A világon 2.5 millió mobiltelefonon több tucat rendszer fut. Szakértők szerint ez a helyzet komolyan korlátozza a mobiltelefonos szolgáltatások fejlődését.

Tony Cripps, londoni Ovum telekommunikációs tanácsadó cég elemzője szerint "Egyszerűen túl sok operációs rendszer létezik, és ez nagyon megnehezíti a kis szoftvergyártók helyzetét." A mobilszolgáltatóknek sem használ ez a helyzet, mivel minden esetben ha új szolgáltatást szeretnének bevezetni, azzal kell szembenézniük, hogy a szolgáltatás kompatibilitási okok miatt mindig csak meghatározott típusú készülékeken fog működni. Ennek megfelelően kevesebb bevételre számíthat az adott szolgáltatás beindításából. Többféle rendszer párhuzamos használata a szolgáltatóknak viszont drága és időigényes.

Faraz Hoodbhoy, a PixSense elnöke szerint a rengeteg operációs rendszer miatt drága a multimédiás telefonokra való szoftverek fejlesztése. "Ez nem olyan mint a számítógépek esetében, ahol az internetről bármikor le lehet tölteni bármit. A mobil ágazatban sokkal nagyobb akadályok vannak a fejlesztésben." - mondta Hoodbhoy. Egy szoftverfejlesztőnek a piac földrajzi elhelyezkedését is figyelembe kell vennie. Észak-Amerikában például a Windows Mobile a legnépszerűbb, Európában viszont a Symbian dominál.

A Vodafone nemrég úgy döntött, csak olyan mobiltelefonokat fog árulni, melyeken Windows Mobile, Symbian Series 60 vagy Linux operációs rendszer van. Arun Sarin, a Vodafone elnöke elmondta: "Le kell csökkentenünk a telefonjainkon futó operációs rendszerek számát. Nem mondom hogy egyetlen rendszer legyen, lehet néhány, de nem túl sok. Kevesebb operációs rendszerrel könyebb lesz szolgáltatásokat nyújtani."

Andy Brannan, a Symbian igazgatóhelyettese szerint "Amit a Vodafone csinált az elkerülhetetlen volt." A legtöbb gyártó egyszerűbb telefonjait saját fejlesztésű szoftverrel szereli fel, de az "okostelefonokon" - melyekkel rá lehet csatlakozni az internetre vagy lehet email-ezni - más cégek által gyártott operációs rendszer van. Brannan szerint a jövőben saját fejlesztésű szoftverek csak a legegyszerűbb mobiltelefonokon lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #26
    De ez könnyen azt eredményezheti, hogy az ARM-ek egyed uralkodó proffesszorá válnak. (Legalábbis hasonló szerepben lesz mint PC-k esetében az x86-nak)
    És, ha jön valami jobb, akkor nem tud elterjedni. Sőt valószinüleg csak, leggegyibb ARM -re optimalizálják majd a kódot, hogy a lehető legtöbben elfusson.

    JAVA jazele óta szerintem jó választás mobil eszközökre.

    OpenSource arcok meg tolhatják C/C++ kódot is igények szerint.
  • turul16 #25
    Ennek pl egesz jo billentyuzete van
  • PoisonBorz #24
    Csak azt a Java-t tudnák már elfelejteni a fejlesztők, nagyobb vakvágány a mobiltörténetben nem is volt talán... Csak mert kicsi a compiler, és leggagyibb telókba is beépíthető, ezt a lassú, bugos platformot használja ma kismillió program, csak hogy multiplatform tudjon maradni...

    A gond ott van, hogy ha van is egy komoly oprendszerfejlesztő, az csak egy nagyobb gyártó hátszelével tud megélni (lásd symbian-nokia) - ezért is jó lépés, hogy a többi cég összefogott nemrég, saját közös platformért. Ezek, plusz linux (openmoko, mondjuk) és teljes lenne a kép.
  • rigidus #23
    "Max kicsit át kell írni a progikat"

    Aha, "kicsit".

    Tenyleg, es ha megis "atirjak", tucatnyi platformon ki fogja majd karbantartani a kulonbozo portokat?

    "vagy jobb esetben csak mésik komplimeren kell lefuttatni"

    Mi az a "komplimer"?
  • kvp #22
    "2. csak az okostelókról van szó (netkapcsolat, e-mailezés...)"

    Egy buta telefon is kepes lehet szinte mindenre. A sony-ericsson t290-ben is alapbol van webeleres, email, modem, stb. viszont sajat egyedi firmware-je van, a regi ericsson t sorozatu telefonok (pl. t20) tovabbfejlesztett firmware-je. (egy par helyen el is felejtettek kicserelni a regi checkbox grafikat az uj valtozatra :-) )

    "Volt egyszer egy telefonom: Sony J70 :D Saját oprendszere volt totál egyedi, csak arra a szériára volt kifejlesztve, tehát még csak nem is úgy mint a series 60. A telóban ARM nemtudommilyen proci volt, egy srác írt hozzá copmpilert, és egy peccset az oprendszerhez. Firmwareba áttoltad, a teló szabad ram helyeit meghajtónak(!) lehetett definiálni, azt írtál rá meg asm-ben amit csak akartál."

    Nekem is ezert van meg mindig a t290-esem, ugyanaz a hardver, van hozza gcc (c fordito) es egy halom alkalmazas (telnet, remote desktop, uj bongeszo, ftp). A sajat fejlesztesu hataridonaplomrol es a tobb tucat linux-rol portolt jatekrol nem is beszelve. Ha ezt le akarom cserelni, es itt lenne az ideje mivel nagyon oreg hardverrol van szo, akkor kenytelen leszek komoly penzert egy okostelefont venni valoszinuleg windows mobile-al majd fizetni a fejlesztoi keszletert. Hasznalhato linux-os telefon nem nagyon van, az uj symbianon pedig fizetni kell a futtatasi jogot biztosito certificate-ert (mint a vista-n a driver alairasokert, sajnos egyforma a drm rendszeruk).

    ps: Ki tud ajanlani egy jo linux-os telefont, ami nem csak linux alapu, de szabadon barkacsolhato is?
  • ssdb #21
    támogatom, 3 op rendszer bőven elég.
  • Emmegki #20
    a jobboldali az árnyék miatt úgy néz ki, mintha lentebb csúszott volna neki :o :D
  • DOGMAN #19
    Volt egyszer egy telefonom: Sony J70 :D
    Saját oprendszere volt totál egyedi, csak arra a szériára volt kifejlesztve, tehát még csak nem is úgy mint a series 60.
    Aztán eccer mit találtama a neten?
    A telóban ARM nemtudommilyen proci volt, egy srác írt hozzá copmpilert, és egy peccset az oprendszerhez. Firmwareba áttoltad, a teló szabad ram helyeit meghajtónak(!) lehetett definiálni, azt írtál rá meg asm-ben amit csak akartál.
    Volt egy loader menü onnan lehetet futtatni a custom dógokat, olyankor az eredeti oprendszer ment a lecsóba, csak a hivás/sms fogadás maradt éles, és a custom szoftver futott a procin.
    vazze leesett az arcom, eredetileg tök alapfunkciók voltak csak benne: sms, 3 db előre besütött háttér, 3 db előre belesütött tiszitoszi game, telefonkönyv egyebek.
    Aztán miko eladtam tudott kintről fogadni tetszőleges háttérképet, csengőhangot, volt rajta egy zsák game, tetris, 3d labirintus...már szinte kihívás volt hogy akármi szart is át lehetett vinni rá.
    Szóval csak programozni kellett tudni, ebben az esetben az oprendszer milyensége az egy másodlagos dolog volt.
  • Sanyix #18
    Má vártam ezt a hozzászólást :)
  • gforce9 #17
    Rakás fosok a telefonok, amit meg lehetne szabványosan oldani, azt nem úgy oldják meg, mert ugye védeni kell az uccsó fillért is. Beleintegrálnak minden baromságot, ami csak eszébe jut a gyártóknak, függetlenül attól, hogy igény van e rá. Ami meg olyan dolog lenne ami szükséges, azt meg nem teszik bele, gondolok én pl arra, hogy melyik telefont lehet "pendrive" ként alkalmazni, mindenféle segédprogram nélkül? Ha ezt nem teszik bele a telefonokba, akkor majd szabványos böngészőt beletesznek.. lol szép álom.
    Nekem szükségem lenne telefonra ami tud pendrive-ként működni usb porton, de pl. fényképezőt nem kérek bele, se mms-t, se mp3 lejátszót, se internetelérést, nem vagyok hajlandó kifizetni olyan dolgot amit nem használok ki. Ilyen telefon meg nem létezik. THX maradok az 1000 éves szutykomnál.