Hunter

A sérült agy eltávolodik az anyagi világtól

Egy tanulmány szerint az agy egyik területének sérülésével az emberek tudata az anyagitól egy transzcendentális világ felé tolódik.

A szóban forgó terület, a hátsó parietális kéreg (PPC) az öntudat fenntartásában tölt be fontos szerepet, például segít testrészeink nyomon követésében, tevékenységeink szenzoros irányításában, illetve ezt az agyterületet kötik az imához és a meditációhoz is.

A hátsó parietális kéreg szerepének alaposabb vizsgálatához Cosimo Urgesi, az olasz Udinei Egyetem idegtudósa 88 agydaganattal kezelt emberrel végzett teszteket. A betegek a daganatos megbetegedés két típusában szenvedtek. Egy részüknek gliómájuk, más néven enyvdaganatuk volt, ami az agyvelő idegsejtjeinek támasztékul szolgáló kötőszövetéből indul ki, míg a másik részük meningiómával, a jóindulatú agydaganatok leggyakoribb formájával rendelkezett, ami az agyhártya sejtjeiből indul ki.

Az orvosok 48 gliómás betegből távolítottak el neuronokat, hogy meggátolják daganataik terjedését, míg a meningiómásoknál tumorsejteket távolítottak el a neuronok helyett. Urgesi csapata a beavatkozások előtt és nem sokkal utána személyiségi teszteknek vetette alá a pácienseket, a kutatókat elsősorban az öntúlszárnyalás személyiségi jegy érdekelte. Az öntúlszárnyalás azonosulást jelent mindennel, ami az emberi lét számára nélkülözhetetlennek, lényeginek tűnik, és része egy egyesült egésznek.

Azok kaptak magas pontszámot erre a jellemvonásra, akik igennel válaszoltak olyan kérdésekre, mint "Gyakran érzem magam olyan összeköttetésben a körülöttem levőkkel, hogy nem érzek elkülönülést", vagy "Annyira a természethez kötődöttnek érzem magam, hogy mindent egyetlen organizmusként észlelek", illetve "Elveszek a pillanatban és eltávolodok az időtől". Az igennel válaszolók hajlamosak hinni a csodákban, érzékszerveken kívüli megérzésekben és más nem anyagi jelenségekben.

Urgesi csapata megállapította, hogy 24 hátsó parietális kéreg gliómás páciens magasabb pontszámokat ért el az öntúlszárnyalási teszten a műtét után, mint azt megelőzően, miközben a meninigiómás betegeknél nem tapasztaltak változást a műtét után. Ez arra utal, hogy nem pusztán egy súlyos betegség, vagy egy agyműtét, hanem a neuronok hátsó parietális kéregből történő eltávolítása a felelős a személyiségi változásokért, összegzett Urgesi, aki szerint a neuronok eltávolítása csökkenti az agyterület aktivitását, ezáltal megnövekedhet a transzcendentális érzet.

Az olasz tudós abban is különbségeket észlelt, ahogy a betegek a betegségüket kezelték. Azokat, akik PPC szövetet vesztettek, kevésbé nyugtalanította a daganat jelenlétének ténye és saját halandóságuk, azok viszont, akiknek anterior részt távolítottak el, hajlamosak voltak jóval elkeseredettebben reagálni. "Nem tudták elfogadni" - tette hozzá Urgesi.

A kutatók elmélete szerint akiknél az agy sérülése, vagy daganat miatt alacsonyabb az aktivitás a parietális területen, fogékonyabbá válnak az öntúlszárnyalás érzésekre és talán azokra a vallásokra is, melyek hangsúlyozzák ezeket az élményeket, ilyen például a buddhizmus. Uffe Schjodt, a dán Aarhus Egyetem kognitív idegtudósa elismeri, hogy a tanulmány beleillik a vallásokkal kapcsolatos korábbi idegtudományi kutatások sorába, A buddhista szerzeteseken, katolikus apácákon, vagy a meditációkban járatos embereken elvégezett kutatások mind arra utalnak, hogy a hátsó parietális kéreg szerepet játszik az imádkozásban és a meditációban.

Urgesi még megjegyezte, hogy a temporoparietális csomópont - a PPC-hez közeli terület - elektromos stimulálása váltja ki az úgynevezett testen kívüli élményeket, ami ugyancsak az egyén fizikai valója és környezete megtestesülésének összeomlásán alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indestructible #125
    Elfelejted, hogy igazából még mindig nem tudják, az okát az esőnek, illetve max pár jegyét tudják felismerni, illetve még a villámra sincsen frankó magyarázat, és a többi jelenség sincsen feltárva a gyökeréig, de még csak az sem, hogy mi az a mágneses mező.
  • teddybear #124
    Off

    Én mondtam. Magyarországon már nagy vonalakban a hatvanas évek végére ismert lett az összes szénhidrogén-lelőhely. Nagyon jó szakemberek voltak régebben, nem véletlenül dolgoztak külföldön is. Az egyik nagybátyám Egyiptomban is fúrt olajkutakat.
  • teddybear #123
    Amikor a hálózati feszültséget szabványosították, sok mindent figyelembe vettek. Többek között azt is, hogy a vezetékeknek, és a kapcsolóknak is van ellenállása. Az a feszültségesés, ami ezeken van, veszteséget okoz. Számolhatod akárhogy, attól az ott van. A magyar szabvány ezért ad meg kötelező vezeték-keresztmetszetet az átvinni kívánt áram nagysága után. Ugyanis minél vékonyabb egy vezeték, annál nagyobb a rajta eső feszültség aránya. És annál nagyobb az a teljesítmény, amit annak a drótnak ki kell sugároznia. Mert ettől a drót melegedni fog. Ha valami miatt ez a veszteség túl nagy, akkor a drót akár el is éghet.

    Minél kisebb feszültséggel dolgozunk, annál komolyabban oda kell figyelni a hálózat egyes elemeinek a belső ellenállására. Az a korrózió, ami a 240 kapcsoló érintkezőinek vezetőképességét kis mértékben rontja, egy 24 voltos hálózatnál már arányában komoly feszültségesést okoz. Azaz sokkal nagyobb lesz az elvesző teljesítmény. Ettől hamarabb megy tönkre a kapcsoló, stb.

    A másik, hogy a 24 voltos hálózatnál ugyanakkora teljesítmény átviteléhez tízszer akkora áramerősség kell. Ez azt jelenti, hogy az egyes elemeket tízszer nagyobb átfolyó áramerősségre kell méretezni, ami nagyon megdrágítja őket.

    Plusz még jön egy-két járulékos probléma.

    Egy kapcsolónál a nagyobb áramerősség, nagyobb ívhúzást jelent a kapcsoláskor. Ez vagy gyorsabb elhasználódást von maga után, vagy drágább és több anyagot.

    A fali vezeték ármérőjének megvastagítása egy rész a vezeték árának növekedését hozza magával, más rész a vastagabb vezeték magasabb szerelési költségeket is jelent.
  • djhambi #122
    Off

    Úgy tűnik, még 10% bányajáradékkal sem éri meg nekik... Pedig már azt hittem, lassan kirabolják az orszgot!
  • djhambi #121
    Ja, értem. Vesszőhibát vétettél csak.

    Egy 230V-os 60W-os izzó ~0,26A-t fogyaszt, ugyanez a teljesítmény 24V-on 2,5A.

    A teljesítmény itt a 2,5 [A].

    Egy 230V-os 60W-os izzó ~0,26A-t fogyaszt, ugyanez a teljesítmény, 24V-on 2,5A [az áram].

    Itt a teljesítmény a 60 [W].
  • djhambi #120
    "Egy 230V-os 60W-os izzó ~0,26A-t fogyaszt, ugyanez a teljesítmény 24V-on 2,5A."

    A teljesítmények általam ismert mértékegysége a [W], [VA] és [var]. Az Amper az áramerősség mértékegysége. Nagyon csúnya dolgot írtál fel és ez piszkálja a csőröm. A fogyasztó (izzó) hatásos teljesítménye a 60 [W]. A feszültség esik, az áram folyik.
  • teddybear #119
    Off

    Vitatkoztunk a Makói-árok gázmezőjéről. Ez a legújabb hír.
  • Epikurosz #118
    Mégis arra gondoltam, hogy a teljesítmény képlete P=U×I.
    Ha a kifejtett energiát nézzük - és végsősoron ezen van a lényeg, mert ez termeli a hőt - akkor:
    E = U×I×t.

    Mégis, erre gondoltam.
  • Piel #117
    "De egyiknek sem volt [A] dimenziója."
    Ezt meg hol olvastad?
  • Piel #116
    Ennyire egyszerű lenne? Mégis mire gondoltál?