Berta Sándor

A héten lezárulhat a Microsoft és Brüsszel vitája

Brüsszel jelenleg azt vizsgálja, hogy a redmondi cég eleget tett-e a felkérésnek és kellő háttérinformációt szolgáltatott-e más szoftverekről, többek között az Office irodai programcsomagról.

Már a napokban pont kerülhet az Internet Explorer miatt a Microsoft és az Európai Unió között tíz évvel ezelőtt kirobbant vita végére. Az átnyújtott kiegészítő anyagokat Neelie Kroes, az Európai Unió versenyügyi biztosa és kollégái tanulmányozzák. Kiszivárgott hírek szerint Kroes kész elfogadni az új dokumentumokat és amennyiben ez bekövetkezik, úgy végérvényesen lezárulhat az 1999 óta húzódó vita és a Microsoftnak nem kell kifizetnie a rekord összegű, 1,7 milliárd eurós pénzbírságot. A többi Microsoft-szoftvert érintő vizsgálat ugyanakkor folytatódhat.

Az ügy 1999-ben kezdődött, az EU akkor indított vizsgálatot a redmondi szoftveróriás ellen, mondván: a Microsoft visszaélt piaci pozíciójával. 2004-ben már olyan döntés született, hogy a vállalatnak 497,2 millió eurós pénzbüntetést kell kifizetnie, továbbá piacra kell dobnia a Windows operációs rendszerek Media Player nélküli verzióit és a konkurenseinek át kell nyújtania a Windows forráskódjait. Tavaly azonban az Európai Unió ismét megbüntette a Microsoftot és elindította az Office programcsomaggal, illetve az Internet Explorerrel kapcsolatos eljárását.

Az egyezségnek köszönhetően a jövőben a Windows XP, a Vista és a Windows 7 tulajdonosai egy frissítési funkciónak köszönhetően öt különböző böngésző közül választhatnak majd. A szoftverek nem abc sorrendben, hanem semleges módon lesznek láthatók. A kiválasztott alkalmazást ezek után a rendszer automatikusan letölti és feltelepíti a számítógépre. Az öt böngésző között lesz az Internet Explorer mellett a Firefox, az Opera, a Safari és a Chrome.

A másik, még folytatódó eljárás célja, hogy a jövőben a Microsoft és más fejlesztők szoftverei jobban együtt tudjanak működni. Amennyiben ebben a kérdésben nem sikerül megállapodni, úgy - büntetésképpen - a redmondi konszern könnyen elbúcsúzhat idei forgalmának tíz százalékától. Az Európai Bizottság júniusban egyébként még úgy vélte, hogy a Microsoft magatartása jottányit sem változott, így további kemény intézkedésekre van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torcipepe #5
    az utolsó bekezdés talán a legfontosabb
  • Exen #4
    Aki bővebben olvasna erről: December 15. lezárulhat a bőngészővita | Windowsfuture.hu - Windows 7
  • torcipepe #3
    szerintem ez teljesen lényegtelen.
    az akinek minimális fogalma is van a jelenleg elérhető böngészőkről, az képes arra, hogy letöltse és feltelepítse magának azt, amit használni szeretne.
    ellenben akinek az internet a nagy kék e betűt jelenti az asztalon, az ebben a frissítőprogramban is egyből arra fog kattintani.
    inkább arra kellene rávenni az ms-t, hogy a weboldalait (pl update) minden böngésző által futtathatóvá tegye valamint az ms programok ne rögtön az ie-t indítsák, ha bennük egy linkre kattintok, hanem az alapértelmezettnek beállított böngészőt.
  • [HUN]FaTaL #2
    Mert majd ilyen lesz ha lesz ítélet, addig miért vágná maga alatt a fát?
  • atlagember #1
    Hát ezt már ígérte a MS korábban is, de szartak rá.
    A Win7-ben sem lehetett választani, pedig ez volt az ígéret.