Hunter

Látványos képek a Vistától

Közzétették az új Vista távcső első felvételeit. A brit eszköz minden eddiginél gyorsabban és alaposabban térképezi fel az égboltot.

A Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (Látható- és Infravörös fényű Felmérő Csillagász Távcső) az égbolt infravörös fényben történő feltérképezését célozza. Az eddigi látványos felvételek azt bizonyítják, hogy a brit tervezésű teleszkóp "rendkívül jól" működik, hangoztatják a csillagászok.


A Vista

A helyileg az ESO (Európai Déli Obszervatórium) Paranal Csillagvizsgálójában, Chilében található Vista egyfajta belépési díjként szolgál az Egyesült Királyság részéről az ESO-hoz való csatlakozás fejében. A távcsövet december 10-én adták át hivatalosan a németországi Garchingban.

Most, hogy a csillagászati műszer teljes erőbedobással működik, észlelései segíteni fogják a csillagászokat a galaxisok és a csillagok eredetének és természetének alaposabb megismerésében. A Vista tervezését és fejlesztését egy 18 brit egyetemből álló konzorcium vállalta fel és végezte el a londoni Queen Mary Egyetem professzora, Jim Emerson vezetésével, aki szerint a műszer rendkívül sokrétű csillagászati kutatást tesz lehetővé.


A Láng-köd, egy csillagformáló terület. Optikai hullámhosszokon a csillagok nem lennének láthatók az őket eltakaró por miatt, az infravörös tartományban azonban sok érdekesség tárul a csillagászok szeme elé

A Vista rendkívüli érzékenységű infravörös kamerája segíthet az univerzum szerkezete és a rejtélyes "sötét anyag", illetve a "sötét energia" közötti összefüggések kibogozásában is. Ezek a fura jelenségek nem vizsgálhatók közvetlenül, tulajdonságaikra csak elhelyezkedésükből és a környezetükben található más észlelhető égi objektumok mozgásából lehet következtetni, így egy részletesebb égtérkép segíthet a tudósoknak újabb ismeretek beszerzésében.

Azáltal, hogy a távcső infravörös tartományban dolgozik, képes átlátni a galaxisokat burkoló poron, illetve elcsípni a rendkívül távoli objektumok halvány izzását, azt a fényt, amit a világegyetem tágulása hosszabb infravörös hullámhosszokba nyújtott el. Mindezek mellett a Vista 3 tonnás kamerája, melyben 16 detektor kapott helyet, összesített teljesítménye pedig eléri a 67 megapixelt, igen nagy látószöggel rendelkezi. Képes minden korábbinál gyorsabban lefedni az égbolt egészen nagy területeit, és képe nagyításkor is páratlanul éles marad.


Egy pillantás a galaxisközi űrbe. A felvételen a Kemence (Fornax) csillagkép galaxishalmaza látható, a jobb alsó sarokban a gyönyörű NGC 1365 jelű spirálgalaxissal

"A történelem már bebizonyította, hogy a legizgalmasabb dolgok akkor bukkannak fel az olyan projektekből, mint a Vista, amikor a legkevésbé számítunk rá, és én már nagyon izgatott vagyok, hogy meglássam mi lesz az" - tette hozzá Emerson professzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • birdo #35
    Nem hinném, hogy annyira misztikus lenne a tulaji kör.
    De miért olyan fontos tudni, hogy mely zsebekbe landol a bevétel ??
  • Epikurosz #34
    igen, de csak a 2%-ot, a látható anyagot.
    Továbbra sem ismerjük az omninvesztes sötét anyagot, sem a sötét energiát!!!
  • birdo #33
    Nézzük a világűrt...elemezzük...megfejtjük.... de mire jó is ez a tudásunk ??
  • birdo #32
    Nézd vissza a HVG archívumát....tavasszal szerintem említették.
  • Lotifuti61 #31
    sztem az Enterprize már volt ott kinn, mindennel és mindenkivel talizott, csak az Omninvest tulaját nem találta.
    Szten ezzel a távcsővel is csak Kirkéket keresik.
  • semmikozod #30
    Kurvajó, hogy a képet nem lehet látni mert törölték...
  • Sanyix #29
    Az igazság odaát van.
  • stain #28
    Csak azt nem tudom, hogy a címlapra illusztrációnak miért az sdss távcsövet tették...
  • Tetsuo #27
    LOL
  • who am I 7 #26
    Ő egy másik univerzumból származik, oda pedig még nem tudunk, se átjutni se átlátni..