Berta Sándor

Európai uniós internetellenőrzési projekt

Az INDECT európai uniós projekt keretében a szakemberek internetellenőrzési technológiákat fejlesztenek ki.

Miközben az Európai Unióban komoly vita van az internet jövőjéről és hogy a világhálót szabad-e vagy sem ellenőrizni, addig a háttérben már gyakorlati programokon dolgoznak kilenc európai uniós tagállam szakemberei. Az EU hetedik keretprogramjához tartozó INDECT projekt célja egy olyan rendszer létrehozása, amely automatikusan felügyeli a honlapokat, a fórumokat, a közösségi, valamint más szociális portálokat, továbbá a "szokatlan online viselkedéseket". Nyugodtan kijelenthető, hogy Wolfgang Schäuble német belügyminiszternek az online házkutatásokra vonatkozó elképzelései gyermeteg próbálkozásnak tűnnek és eltörpülnek az Európai Unió januárban indított programja mellett.

Az INDECT távlati céljai között szerepelnek a különböző üzemi adatok csereberéje, a multimédia-tartalmak gyűjtése, ezeknek az információknak az intelligens terjesztése, az online fenyegetések, erőszak és szokatlan viselkedésminták automatikus felismerése. S hogy mit szándékozik nekünk nyújtani a magát a szabadság, a demokrácia és az igazság bajnokaként feltüntető EU? Nos, szoftverügynökök (!) állandóan és automatikusan járőröznek majd a világhálón és folyamatosan információkat fognak gyűjteni. Minden így megszerzett adat egyetlen hatalmas online rendszerbe kerül majd.

Állandó ellenőrzésre számíthatnak a nyilvános honlapok, fórumok, hírcsoportok, fájlszerverek, mobil és fájlcserélő hálózatok, de magán számítógépek (!) is. A szoftverügynökök nem csak a szöveges fájlok, hanem a képek és a videók között is kutatni fognak. De ez még csak a kezdet. A megszerzett információkat automatikusan kielemzik és megvizsgálják, hogy kapcsolatba hozhatók-e egymással. A Yorki Egyetem informatikusai már dolgoznak azon a rendszeren, amely az úgynevezett számítógéplingvisztikai technikák alapján alkalmas lesz a szavak értelmének felismerésére, a szociális hálózatok, valamint a különböző érzések és kapcsolatok elemzésére.

A résztvevő országok között van Lengyelország, Németország, Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Bulgária, Csehország, Szlovákia, Ausztria és Magyarország. A projekt koordinátora a lengyel AGH Tudományos és Technológiai Egyetem. A 14,86 millió euróba kerülő, az Európai Unió által 11 millió euróval támogatott INDECT hivatalosan a bűnözés és terrorizmus elleni programok egyike, várhatóan 2013. december 31-ig tart. Részt vesz benne többek között két rendőrségi hivatal (a lengyel MSWIA és az Észak-ír Rendőri Szolgálat), számos vállalat és egyetem, valamint magyar részről az APERTUS Távoktatás-fejlesztési Módszertani Központ Tanácsadó és Szolgáltató Közhasznú Társaság.

Az apertus latin szó jelentése egyébként a cég honlapján található ismertető szerint nyílt(an), nyilvános, nyitott(an), szabad(on). A cég a nevének megfelelően a nyitott képzések és a távoktatás európai gyakorlatának megismertetését, átvételét és meghonosítását tekinti legfőbb feladatának. Ezen belül szakképzési programok megvalósítását éppúgy felvállalja, mint az új oktatási technológiák alkalmazásának támogatását vagy az oktatási-módszertani tananyagok fejlesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balintos #14
    gyanús vagy...
    egy valakinek biztos át kell látnia az egészet, azét
  • KillerBee #13
    Ugyan már! Talán fogalma sincs, min dolgozik, mert csak részfeladatokat kap. Na meg ha nem ő, akkor más valósítja meg.
  • Balintos #12
    Az Eu vezetésétől nem is vártam többet, de az az informatikus aki ezt megvalósítja...annak a jó ..... anyját
  • Mentoloshurkaka #11
    Orwell: 1984

  • KillerBee #10
    Olyan totális diktatúra és rendőrállam lesz itt éveken belül, amihez képest Hitler Németországa, Sztálin Szovjetuniója vagy a Stasi NDK-ja a szabadság fellegvárának tűnnek.
  • KillerBee #9
    Lassacskán talán a kétkedőknek is kezd leesni, mire is megy ki a játék ezzel a totális megfigyeléssel.
  • Vorpal #8
    Ez a hír arról szól, hogy kétszer fizetek ezért a szarért is.

    1.5 milliárdos € költségvetésű gittegylet.
  • Pares #7
    És ezek után egyesek azt mondják, hogy ezek "csak" konspirációs teóriák, mi? Hát ahoz képest eléggé "hivatalosak". Vagyis egyre inkább azok...
  • Pares #6
    Ez miez? Ezt most komolyan gondolják? Ilyen lesz az az Új "szabad" világ, amit annyira sürgetnek. Hát nyomják föl maguknak, én nem kérek belőle. Úgy jó ez az interten, ahogy van (volt), vagyis szabadon.
  • dinnyegodre #5
    Most, halála után drága Hofi Géza mondata igaz lett:

    "A kapitalistáknak most rossz, nálunk meg azért nem jó..." -egészítem ki azzal, hogy már mi is azok lettünk. :)

    És még egy gyöngyszem:
    "Az országnak nem most lett rossz! Neeem. Most vették észre!!!"

    Véleményem szerint hosszabb távon többet fogunk szívni az EUval, mint gondolnánk, de hiába, muszáj volt csatlakozni mert körbevett volna aztán jöttek volna a nagyon magas vámtarifák. :S Jól kijátszott minket.