Berta Sándor

Európai uniós petíció a szabad internetért

Európai aktivisták és polgárjogi szervezetek azt követelik a döntéshozóktól, hogy alkossanak olyan jogszabályokat, amelyek biztosítják az internet szabadságát.

Hamarosan újabb tárgyalások kezdődnek az európai uniós távközlési csomagról és a szervezetek ezért választották ezt az időpontot az online petíciójuk meghirdetésére. A követelések nagyon szorosan kapcsolódnak Julius Genachowskinak, az amerikai Federal Communications Commission (FCC) elnökének nemrég ismertetett javaslatcsomagjához.

A legfontosabb követelés, hogy a felhasználók a jövőben is szabadon férhessenek hozzá a különböző tartalmakhoz, azokat korlátozások nélkül küldhessék el és fogadhassák. Emellett ugyanilyen fontos, hogy az internetezők szabadon használhassák a különböző webes alkalmazásokat és szolgáltatásokat, amíg a tevékenységük nem károsítja a hálózatot. Szintén a pontok között szerepel a szabad és gyors hálózat-, alkalmazás- és szolgáltatásváltás biztosítása, továbbá a diszkriminációmentesség és a távközlési cégekre vonatkozó cenzúra- és blokádstop bevezetése. Utóbbi lényege, hogy a vállalatok önhatalmúlag ne kezdeményezhessenek hozzáférés-blokkolásokat és ne helyezhessenek blokád alá egyetlen oldalt vagy szolgáltatást sem.

Minden céget köteleznének arra, hogy hálózatmenedzsment címszó alatt nyilvánosságra hozza az általa alkalmazott módszereket. A La Quadrature du Net civil szervezet szerint már ismertek a távközlési csomagról szóló következő tárgyalásokon résztvevő európai parlamenti politikusok nevei. A La Quadrature du Net hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az elképzelésekről a döntéshozók még egyszer egyeztessenek. A kérdés ugyanis nem kevesebbről szól, mint hogy Európában szabad marad-e az internet?

Érdekesség, hogy az Európai Tanács Távközlési Munkacsoportjának elnöke, a cseh Filip Svab nemrég az amerikai AT&T konszern munkatársa lett. Az AT&T hevesen ellenzi az FCC és más szervezetek szabad internettel és a világháló semlegességével kapcsolatos terveit. A konszern a szabad internettel kapcsolatos szabályok gyengítése mellett száll harcba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #15
    Nem érzed az óriási különbséget az internet hiánya és a cenzúrázott internet között? Itt a lényeg az, hogy az élet egy bizonyos része cenzúrázva van, tehát nem szabad.

    Na de egy született vakkal mit is akarok beszélgetni a színekről. :(
  • nalidzsizpáuvö #14
    Szétválasztható, mert az egyik fontosabb, mint a másik. A való élet még mindig egész jól megvan az Internet nélkül is, de az Internet az előbbi nélkül már nem.
  • irgumburgum #13
  • irgumburgum #12
    menjenek a büdös, tetves sionisták haza a hóreb hegyre vagy dachauba múzeum és szappangyár látogatásra !
  • Tetsuo #11
    te meg liberalis globalista, aki orulne ha be lenne kamerazva az egesz vilag. 1kutya.
  • Epikurosz #10
    Hú, megvagy!

    Rég sejtettem, hogy te egy kommunista vagy.
  • gothmog #9

    Az a rész megvolt a történelemkönyvből hogy próbálták és nem működött? Amellett ajánlott irodalom:
    Aldous Huxley - Szép új világ
  • Epikurosz #8
    Hát, ha belegondolsz az élet- és vagyonbiztonság, valamint a lelkiismereti szabadság fontosabbak a szólásszabadságnál.
  • Ferrer #7
    Támogatom az ötletet, szabadság, béke, demokrácia kell ma minden népnek. De ezek a szervezetek sajna nem fognak sokat elérni, a valódi demokráciához egy kommunista néphatalomra lenne szükség, de sajna ezt nem látják be az emberek.
  • tomcsa4 #6
    Ma ilyen fogalom, mint szólásszabadság nincs. Csak egyel egy elkurvult verziója (értsd: mindenkinek bepofázok). De nem csak az interneten, hanem offline is.