Gyurkity Péter

40 éves az internet

Négy évtizeddel ezelőtt bonyolították le az első sikeres kommunikációs tesztet az internet elődjén, amely napjaink információs forradalmának előfutára volt. A nagyközönség alig 10 éve használja a platformot.

A napokban többen is megemlékeztek a jeles évfordulóról, és bár a kísérleti nyúlként használt két számítógép között 1969 szeptemberében került sor a sikeres adatcsomag-váltásra, érdemes megjegyezni, hogy az első végleges vonalat csak rá két hónappal alakították ki. Az ARPANET ezzel túljutott a vajúdáson, következhetett a sikeres működés első korszaka.

Az elsősorban tudományos és katonai célokra szánt, decentralizált jellegre építő számítógépes hálózat ötlete már évekkel korábban, 1962-ben felmerült, amikor éppen javában dúlt a hidegháború. Eszerint olyan kommunikációs hálózatot kell kiépíteni, amely nincs egyetlen központhoz kötve, és akár egy komoly nukleáris támadás esetén is többé-kevésbé intakt marad. Az első kísérletekben és az azt előkészítő munkában négy amerikai egyetem szakemberei vettek részt, míg mások (tőlük függetlenül) olyan, később fontossá váló technológiákat dolgoztak ki, mint például az adatcsomagok kialakításáért és kezeléséért felelős packet switching.


A száz lakosra jutó internetezők száma a fejlett, valamint a fejlődő országokban

A nagy áttörésre 1969-ben került sor, ekkor sikeres kommunikációra került sor két számítógép között egy alig 3 méteres kábelen keresztül, ezt követően pedig először kettő, majd pedig az év végéig mind a négy egyetem között létrehozták az állandó vonalat (az első elküldött üzenet a login szócska lett volna, a rendszer azonban az első két betű továbbítása után összeomlott, és órákra volt szükség a teszt sikeres végrehajtásához). Az első e-mail két évvel később, 1971-ben indult útjára, az FTP 1973-ra állt készen az állományok továbbítására, a korai időben szabványként szolgáló NCP protokollt 1983-ban váltotta fel a TCP/IP, maga az ARPANET pedig fokozatosan a kialakuló internet egy komponensévé degradálódott (ekkor vált ki a katonai célokra szakosodott MILNET is).

A böngészést, szörfölést lehetővé tévő World Wide Web 1989-ben nyerte el formáját, Tim Berners-Lee jóvoltából. A ViolaWWW után a Mosaic vált a legnépszerűbb böngészővé, amelynek egyes részei még most is megtalálhatók az Internet Explorerben. A nagyközönség érdeklődése 1994-től volt észlelhető, két évvel később terjedt el az "internet" kifejezés, az igazi növekedés pedig csak 1997-től indult meg, legalábbis a fejlett országokban, hogy 2009 elejére globálisan elérje a 1,5 milliárd főt az internetezők száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sanyix #26
  Miről beszélsz? Nem a zinternetből vette hogy kell az eredeti mikroszoft kilencvenöt, hanem teljesen függetlenül találta ki.
 • Molnibalage #25
  Az fizetésnél nem maradt le egy 0?
 • Molnibalage #24
  Hát igen, vannak olyan dolgok amiket mai fejjel már nehéz elképzelni. A színes TV-k korszakában még dúlt a monochrome monitor mánia a PC-khez. Stb.
 • caprocorno #23
  Pedig az akkori képek mennyivel kisebbek voltak a maiaknál....
 • globint #22
  Olvasgattam itt a nosztalgiázásokat. Hát igen, a hőskor.....
  Philips "számítógép", 1kB-os memóriával, ZX Spektrum, IBM Pc, 40MB-os vinyóval, 4magos proci..1TB-os vinyóval....Emlékszem, az első internetünkkel a fiam egy hónap alatt összehozott egy 70'000Ft-os telefonszámlát, valami távolkeleti szerverről töltött le néhány "szuper" progit. Akkor ha jól emlékszem, 4'000Ft volt a havi fizum... Ma informatikus, hálózatépítő szakmérnök..... Tulajdonképpen én fizettem meg a tanulópénzét....
  A 13 éves kislányom meg nem hiszi el, hogy valamikor egy jpeg 4-5 perc alatt jött le....
 • Sir Ny #21
  nem, először szállt be az internetbe, különben hogyan lehetne benne az internetben az, hogy kő neki pénz egy eredeti ablakok 95-re? logika!
 • B0nFire #20
  "Az elsősorban tudományos és katonai célokra szánt, decentralizált jellegre építő számítógépes hálózat ötlete már évekkel korábban, 1962-ben felmerült, amikor éppen javában dúlt a hidegháború. Eszerint olyan kommunikációs hálózatot kell kiépíteni, amely nincs egyetlen központhoz kötve, és akár egy komoly nukleáris támadás esetén is többé-kevésbé intakt marad."

  Na, pont ezért kell röhögni, az efféle cikkeken, hogyaszondja: Leállíthatná (ha akarná, mert kemény) a Zinternetet a Zamerikai elnök.


  "Kérem, kapcsolja ki!"
 • who am I 7 #19
  Nah jó, feri egy kicsit csúszott....rolikához képest, de még mindig ott van benne a zinternetben benne meg a sok csoda
 • Sanyix #18
  ő csak a "mikroszoft kilencvenöt" után vette meg a zinternetet, mert kellet a pénz a "mikroszoft kilencvenötre" először, amivel "sok csodát művelhet" :D
  Feri csak később "szállt be a zinternetbe".
 • roliika #17
  12 körül voltam, erősen érdekelt már akkor is a számítástechnika.
  Általános suliban természetesen. 92-94 talán...nagyjából.
  Első gépem egy kiselejtezett Videoton 64 volt, 95 körül, aztán 97 ben már kaptam egy 286-ost, de a környéknem már akkor mindenkinek én csináltam a gépét (mert ugye akkoriban egy CD olvasó telepítés sem volt olyan egyszerű mint ma)...DOS szépséges világa.