Berta Sándor

Új internetezési szabályok osztrák hivatalnokoknak

Új rendelettel szabályozták az osztrák intézményekben, hogy a munkatársak milyen oldalakat kereshetnek fel a világhálón és mely szolgáltatásokat használhatják.

"Ezzel világos szabályokat alkottunk a magáncélú internetezésre vonatkozóan a közigazgatásban dolgozók számára" - jelentette ki Gabriele Heinisch-Hosek nőügyi és közigazgatási miniszter. Az új, Szövetségi Információs és Kommunikációs technikai Infrastruktúrára Vonatkozó Rendeletről az osztrák minisztertanács döntött a legutóbbi ülésén.

A dokumentum többek között tartalmazza a magáncélú internetezésre, illetve e-mailezésre vonatkozó előírásokat és ezt a két tevékenységet jelentős mértékben korlátozza. A legfontosabb pont, hogy a magáncélú webes szörfölés, valamint elektronikus levelezés semmiképpen sem befolyásolhatja negatív irányba az illető munkavégzését, illetve nem árthat a szövetségi közigazgatás megítélésének. Természetesen szigorúan tilos a hivatali rendszerekben bármilyen tiltott tartalom, elsősorban a gyermekpornográf képek, videók, szövegek birtoklása, terjesztése vagy felhasználása.

"Emellett a magáncélú internetezés és levelezés semmiképpen nem akadályozhatja vagy hátráltathatja az illető kollégáinak munkavégzését. Bárki az intézményekben csak addig intézheti a saját ügyeit, amíg azoknak világosan magánjellege van. Korábban számos ilyen esetre derült fény. Az új rendelettel azonban egyaránt jogbiztonságot teremtünk a foglalkoztatók és a foglalkoztatottak számára" - tette hozzá Gabriele Heinisch-Hosek. Aki nem tartja be az új szabályokat, az ellen könnyen szolgálati kötelességmulasztás miatt indulhat eljárás.

Dagmar Strobl, a miniszter szóvivője példaként elmondta, hogy napi 3-5 magánjellegű e-mail nem jelent problémát, de például tilos az órákon át való internetezés, a pornóképek vagy - videók nézegetése. A rendelet megsértői ellen egy többlépcsős folyamatot vezetnek be. Először az adott intézmény illetékes részlege átvizsgálja az illető munkahelyi számítógépét. Az osztály munkatársai kiderítik, hogy a gyanúsított személy mennyi ideig és milyen szolgáltatásokat használt, vagy milyen oldalakat látogatott meg. Amennyiben beigazolódik a gyanú, az információkat és a vizsgálat végeredményét átadják az illető közvetlen felettesének. Ha ő is hasonló megállapításokra jut, akkor dönthet a szolgálati kötelességmulasztás miatti eljárás megindításáról.

Az új rendelet 132 000 osztrák közalkalmazottat és köztisztviselőt érint, köztük vannak az Osztrák Posta, a Telekom Austria és a kiszervezett cégek dolgozói. A korábbi tervekkel ellentétben ugyanakkor a dokumentum nem tartalmaz konkrét előírásokat a közösségi portálok látogatására vagy azok tiltására. Így ebben a kérdésben továbbra is minden intézmény maga dönt. Az egységes internethasználati szabályozás terve egyébként júliusban merült fel Ausztriában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #6
  Ja, mert a böngészők nem a http proxy-n mennek keresztül, ühüm. Ha valaki absz el akarja titkolni munkahelyén hogy mit böngész akkor privát 3G.
 • atlagember #5
  Számomra ez továbbra sem egyértelműsíti, hogy mit és mennyit lehet netezni, levelezni.
 • B0nFire #4
  Persze, meg úgy is le lehet bukni, hogy a főnök ránk nyitja az ajtót. Ilyenkor csecs van. Én ugyan nem irodában dolgozom, adminisztratív munkakörben, de a nővérem igen, és érdekes módon, neki annyi ideje nincs, hogy a klotyóra kimenjen, nem hogy iwiwezzen. Ahol már annyi fölösleges idő van, ott baj van.

  A múltkor is az egyik fórumon megkérdezte valaki, hogy hogy tudná a cégen belül megkerülni a korlátozást, mert a főnök berágott és lekapcsoltatta az iwiwet. Borzasztó fontos dolgok lehetnek rajta, ha megkockáztatja a lapátot, mert nem véletlenül került banlistára. És amikor azt válaszolták neki, hogy mi lenne, ha munkaidőben inkább dolgozna, még ő volt megsértődve.

  Ez éppen olyan, mint amikor valaki áthajt a piroson, aztán meg még neki áll feljebb, ha a rendőr megbünteti. Komolyan mondom, nem értem egyes embereket.
 • Sir Quno Jedi #3
  Nálunk már szinte minden tiltott. Az oldalak 99%-a nem megy (az sem ami melóhoz kell). Persze, mert van tartalomszűrés is keményen. HTTP proxy amúgyis, így sem letölteni, sem torrentezni, sem skype-olni, sem FTP-zni, sem semmit nem lehet, minden tiltva van amúgyis. Állítólag már a központi keylogger is megy mostanság a domainünkön, így valszeg, amit most írok, azt is olvassák. OJVÉ!

  Evvan.
 • KillerBee #2
  Nemcsak a History alapján lehet lebukni. Pl. a pornó mód nem akadályozza meg az írást a DNS cache-be, így a rendszergazda egyszer kiüríti azt, majd ha tiltott címek megjelennek benne, akkor lebukott az ember.
 • B0nFire #1
  Hehe! Amikor már minden böngészőben ott figyel a pornó üzemmód, vagyis a privát böngészés opció, ami tulajdonképpen pont erre lett kitalálva. Hogy ne hagyjunk nyomokat a böngészőben. De egyébként is csak egy kattintás kiüríteni a előzményeket.