Gyurkity Péter

Eltűnhet a süllyesztőben a Skype

Az eredeti technológia körüli jogi vita miatt veszítheti el minden esélyét az életben maradásra a népszerű VoIP-szoftver, amelynek jelenlegi tulajdonosa alternatív megoldással próbálkozik.

Bár az eBay 2005-ben vásárolta fel a Kazaa alkotói által készített alkalmazást (mintegy 2,6 milliárd dollárért), csak most derült ki, hogy az ennek alapjául szolgáló fájlcserélő technológia nem került az aukciós ház tulajdonába. Ehelyett a kódot a Niklas Zennström és Janus Friis által akkor újonnan alapított Joltid cég tartotta meg magának, ez pedig rögtön licencelte azt a Skype új tulajdonosának. Egy darabig gond nélkül gyümölcsözött a kapcsolat, idén azonban komoly fellegek gyülekeztek a program körül.

Az amerikai tőzsdefelügyeletnek még áprilisban eljuttatott jelentés szerint az eBay tette meg az első lépést, miután nem tudtak megállapodni néhány fontos részletet illetően a technológiát licencelő céggel. Erre válaszul a Joltid kijelentette, hogy a cégnek nem áll jogában használni és módosítani a technológia egyes részleteit, amennyiben pedig a 2010 júniusában induló bírósági perben az ő javukra ítélnek, a Skype megszűnhet létezni. Erre természetesen még várni kell, bőven van idő orvosolni a problémákat és megtenni a szükséges intézkedéseket, ám az eBay friss jelentésében arra figyelmeztet, hogy a legrosszabbra is fel kell készülni.

Az aukciós portált üzemeltető cég jelenleg is egy alternatív megoldáson dolgozik, amely biztosítaná a platform további életét és gondmentes működését, amennyiben azonban ezzel nem készülnek el időre, a Skype végleg eltűnhet a süllyesztőben, átadva helyét a riválisoknak. Ez már csak azért is kényelmetlen lenne a vállalatnak, mert éppen ezekben a hónapokban fáradoznak azon is, hogy megszabaduljanak az egyre kényelmetlenebbé váló, az eBay fő irányvonalába nehezen, vagy egyáltalán nem beilleszthető leánytól.

Nyilatkozatuk szerint ezen a téren véleményük és céljaik nem változtak, ám ha elveszítik a pert, nem sok esélyük lesz az eladás lebonyolítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #44
    Ő szerintem csak ironikusan a "csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!" okosságot folytatta :D
  • Epikurosz #43
    egy cikk az indexen az internet jövőjéről. Nekem uncsi volt, semmi újat nem mondott.
  • Sir Quno Jedi #42
    Skype jó, pont. Már elmondták miért. Ideális pl. netes Hamachi-s LAN-partyk alá is, még mobilneten is, minimális sávszéligénye van és precíz, jó hangminősége.
  • hol9672 #41
    A levegővételre is azt fogják egyszer mondani az éber héber stréberek, hogy az az ő szabadalmuk, amiért fizetni kell.
  • Epikurosz #40
    A Skype egy jól sikerült termék. Kár, hogy nem eleve nyílt forráskódú projektként indult, mert akkor nem kellene rettegni, hogy most holnaptól lesz licenc, vagy nem lesz licenc.
  • chuky123 #39
    Skype ban tényleg az a jó hogy kicsi a sávszélesség igénye és nagyon jó a hangátvitel minősége. Probáld meg msnen beszélni mikor töltesz vmit. Szétesik a hang. Skype alatt még igy is tökéletes.
  • Athlon64 #38
    Nos én a 4.0.0.206-os verziójú skype-ot használom és az öregemnek is már ez van fent. A régebbi nem tudom milyen verziónál az öregem hangja nagyon torz volt és néha elhallgatott...
    Ezzel az újjal minden tökéletes lett pedig az öregnek a tanyán Pannon mobilnete van ami sajnos csak EDGE módban csatlakozik (le 224Kbit/s max. ill. fel 80Kbit/s)
    Szóval nagyon is jó az új skype.
  • haxy27 #37
    Hát a hangminőség a régi kazettás magnómra hasonlít, hol lassabban hol gyorsabban megy azaz nyávogást produkál. ez 2 3 megás net vagy lassabb mellet produkálja. A titkosítás meg nem nagyon érdekel. A folyamatos beszélgetés meg annyit hogy úgy óránként lazán megszakad váratlanul. nem csak nálam. De hát kinek mi jött be.

    Én csak azt sajnálom hogy nincs átjáró a kom progik közt mint az msn és a yahoo msn közt. így mindenkinek elég lenne azt használni ami jobban el nyerte a tetszését.
  • haxy27 #35
    Hát nem tudom használok skypot mert van akit csak úgy tudok el érni de nem fogom siratni. elég keveset tud funkcionalitásilag. Nem beszélve a hangminöségröl. A grafikai felülete nulla, kezelhetsége nulla. A Win 7 alatti használhatóság a csúcs, ennyi idő alatt sem tudták kompatibilisé tenni. Arról meg nem is beszélve hogy egész nap be kell hogy legyen bkapcsolva a gépem, hogy a túloldalt majd meg kapja az üzenetet az illető.

    Nem sajnálom, bukjon el.
  • mousee #34
    A terroristák ha nagyon akarnak, akkor bárhol beszélgetnek. Pl felmennek egy wow szerverre, ahol privátban dumálnak. Bár akkor még blizztől kérhetnek logot (nézz át annyi dumálást, kitudja melyik realm, sötöbö). Akkor felmennek egy tört wow szeróra, szintén privátba dumálni. Vagy bármelyik online játékban megdumálhatják a dolgaikat, sőt, ha még a játékban szereplő helyszíneket használják fel a "terrorakciók" ismertetéséhez, akkor végképp reménytelen...

    Nem kell ehhez szkályp...