Kruza Richárd

Kézi eszköz a mikrovilág rögzítésére

A kis szerkezet hasonlít egy kompakt fényképezõgéphez, azonban más dimenziókban talál fotótémát.

A tárgyak erőteljes nagyításával egy egészen más, furcsa világ tárul az ember szeme elé, mely a nagyítás mértékétől függően nagyon különböző. A makrófotózás is ebbe a kategóriába tartozik, hiszen normális körülmények között, szabad szemmel nem érzékelhető, sokszor szürrealista látványt lehet így megfogni. Ráadásul vannak akik messzebbre mennek, és például SLR gépvázat szerelnek mikroszkópra, és így keresgélnek egy "új világban". Ezt a tevékenységet csinálják pusztán a látvány miatt, tehát kifejezetten képalkotási céllal, valamint tudományos munkákhoz egyaránt. Eme két tevékenységnek teljesen más a célja, a technika és a felhasznált eszközök azonban nagyon hasonlóak.


Ilyen célú felhasználásra készítette az Extech cég speciális, kézi mikroszkóppal kombinált digitális fényképezőgépét, az MC108-ast. A szerkezet lényege, hogy a készülék kicsi, tehát hordozható, mindenhová magunkkal vihetjük a zsebünkben. Használata semmilyen eddig szokásos előzetes összeszerelést nem igényel, bármikor előkaphatjuk, és a látottakat azonnal rögzíthetjük is vele.

Természetesen nem az MC108 nem az egyetlen ilyen jellegű digitális eszköz, viszont kétségtelenül az első, mely egyszerre kicsi, képrögzítésre alkalmas és képernyő is van rajta. Hátlapján ugyanis - egy digitális kompakt fényképezőgéphez hasonlóan - egy 1,8 colos LCD panel található. Ennek segítségével számítógép nélkül is azonnal visszanézhetjük az elkészített fotókat. A beépített 2 MB-os memória 60 darab 320 x 240 pixeles kép tárolására alkalmas. Számítógéppel USB-csatlakozó segítségével lehet összekapcsolni a kis szerkezetet, ilyenkor a PC segítségével is lehet a menüben járkálni és kezelni a gép funkcióit.


A 300 ezer pixel felbontású CMOS szenzor által rögzített tárgyakat szükség esetén négy állítható fényerejű beépített LED-del lehet megvilágítani. A 7-27-szeresére nagyított látványt ötféle effektussal rögzíthetjük: normál, szürke, negatív, dombornyomás vagy kétablakos felvétel. Utóbbi esetében az egyik oldalon a nagyított, másikon az eredeti, normál méretű verzió kerül rögzítésre. Az eszközhöz gyári tartozékként egy állvány is tartozik, melynek segítségével a "hagyományos" mikroszkópokhoz hasonló módon lehet vizsgálni a mikrovilágot.

A gépet 120 x 56 x 20mm-es külső méretével és 70 grammos tömegével valóban nem probléma zsebben hordozni. Elektromos árammal 3 db mikro-ceruzaelem táplálja, ezért használata nagyon hasonlít az ultrakompakt fényképezőgépekéhez, vételára azonban azoknál valamivel magasabb, 300 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #43
    Kétszeres ISO érték kétszeres érzékenységet jelent.Nagyobb érzékenységhez rövidebb záridő vagy szűkebb blende elég.
  • rufhus #42
    Sziasztok!
    Abban szeretném segítségeteket kérni hogy hogyan kell, átszámítást végezni adott ISO értékről más ISO értékre, a szokásos érzékenységek között!!
    Válaszokat előre is köszönöm
    üdv.:Ruf
  • Epikurosz #41
    Hi-hi.
  • Epikurosz #40
    Nézd meg például ezt vagy ezt.
  • KillerBee #39
    OK, ez megnyugtat, nem csak én kevertem össze a két szót.
  • babajaga #38
    Tubusról mindíg lehet beszélni ha egy lencsénél több van szerelve egy adott gépben azok mindíg tubusban, tubusokbsn vannak.
  • babajaga #37
    Régen filmes gépeknél be is volt rajzolva a filmsík de azért a digiteknél is lehet tudni hol van kb az érzékelő síkja.
  • babajaga #36
    Az előző hozzászólásban természetesen a tárgy van az optika elejétől 4 cm-re.
  • babajaga #35
    Egyszerűen olyanok írták a műszaki lapot akik nincsenek tisztában nem tudják különválasztani a közelpontot a munkatávolságtól pedig az nem változott a filmesek óta. Pld az én Pentaxom egy 50mm-es makróval aminek 18,8cm a közelpontja a munkatávolsága 4cm mert amikor élesre van állítva akkor a tárgysíktól az érzékelő több mint 18 centire van de az optika elejétől csak 4 cm-re. És ez a kompaktoknál is pontosan így van. Mikkor azt írják makrótávolság az alatt a munkatávolság értendő.
  • KillerBee #34
    Azért kérlek, magyarázz el valamit, mert van, ami nem egészen tiszta nekem. Van egy egyszerű kis kompaktom (is), annak macro módban a közelpontja a leírás szerint 5cm. A valóságban az objektív frontlencséjétől min. 4.5cm távolságban tudom a képet élesre állítani - persze a legrövidebb fókusztávolság esetén, nagyobb fókusznál még messzebb kell mennem a tárgytól. Lehetséges, hogy a szenzor fél centire legyen az objektív elejétől, gyakorlatilag a tubusban (már ha ennél a gépnél lehet tubusról beszélni)? Vagy egyszerűen pontatlan az adatlap?

    Nem a te definíciódat vonom kétségbe, mert az valóban jó. A magyar neten nem találtam meg a közelpont definícióját, de németül Nahfokussierdistanz a neve és pontosan az a definíciója, amit te írtál.

    Azt persze továbbra is fenntartom, amit a mikroszkópokról írtam a #24-ben és korábban.