MTI

Terjed az uszítás a közösségi portálokon

Fegyveres szervezetek és gyűlöletre uszító csoportok egyre gyakrabban használják toborzásra az olyan közösségi portálokat, mint a Facebook, a MySpace vagy a YouTube - állapította meg jelentésében a Simon Wiesenthal Központ.

A szerdán publikált jelentés szerint az elmúlt évben 25 százalékkal nőtt a "problémás" netező közösségi csoportok száma az interneten. A zsidó emberi jogi szervezet több mint tízezer faji erőszakot, antiszemitizmust, homofóbiát, gyűlöletzenét vagy terrorizmust propagáló problémás szájt, netező közösség, portál, blog, csevegőszoba, internetes videó és gyűlöletjáték vizsgálata alapján készítette a jelentést.

"A hasonszőrű szélsőségesek minden internet adta lehetőséget felhasználnak a régi gyűlölet felszítására, az 'Ellenség' megalázására, pénzadományok gyűjtésére és a 2001 szeptemberi terrortámadás óta dzsihádterroristák toborzására és kiképzésére" - fogalmazott a központ közleményében. A szervezet által feltárt "digitális terrorizmus és gyűlölet" példái a "Halál a melegekre!" elnevezésű, horvát nyelvű facebookos társaságtól a YouTube-ra feltett Korán-égetésen keresztül a fegyveres csoportok, mint a Hezbollah, a tálibok vagy az al-Kaida propagandájáig terjedtek. A nácivadász Simon Wiesenthalról elnevezett központ több mint egy évtizede figyeli a szélsőségesek internetes működését. Megállapításuk szerint a közösségi portálok terjedése az utóbbi években felgyorsította a fajgyűlölet és az előítéletes nézetek propagálását. A központ szakértői összeültek a Facebook illetékeseivel, akik ígéretet tettek a felhasználás szabályait sértő oldalak eltávolítására, azonban a több mint 200 millió felhasználó közül nem könnyű kiszűrni a bigottokat, akik egyelőre sikerrel játsszák ki a blokkolásukra tett erőfeszítéseket. Cooper rabbi azt az esetet hozta fel példaként, amikor hiába távolítottak el egy rasszista tartalmakat feltöltő felhasználót a YouTube-ról, újabb és újabb felhasználói profilt kreálva visszajutott, s már a hatvannegyediknél tart. Mint Abraham Cooper rabbi, a központ egyik vezetője elmondta: "a nagy közösségi portálok megértették, hogy számolniuk kell a problémával. A cégek, mint a Facebook, meg is próbálnak mindent megtenni, ami tőlük telik, ám néha ez nem elegendő a probléma megszüntetésére". A Facebook nemrég több holokauszttagadó oldalt távolított el a közösségi portálról.

A jelentés New York-i prezentációján egy középiskolai osztály is részt vett. A 17 éves Leena Shehadeh a beszélgetés során elmondta, hogy korosztálya a netes gyűlöletjátékokat vagy a rasszista nyelvezetet gyakran viccnek fogja fel. "Mi nem éltük át a holokausztot, nem éltük át a rabszolgaságot. Így az emberek mindaddig tréfára veszik ezeket a dolgokat, amíg valami rossz nem történik" - mondta a kamaszlány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ranbó #82
    minden orrszág oldja meg a saját problémáit. Az antiszemitizmus Izraeli probléma és Izrael belügye. A gyurcsánykormány viszont a mi problémánk és belügyünk, nekünk kell megoldani !
  • szlovákiai hun #81
    Ma voltam vizsgázni. Osztálytársam a vizsgaidőszakra hazajött vizsgázni, mivel Angliában dolgozik. Ő maga mondta: Rengeteg bevándorló van 12 millió lengyel és egyéb nem zetiségű és nagyon sok roma. Azt mondta, hogy az utcák bevannak kamerázva és a kijövetelkor a boltosok átnézetnek, mert baj van a romák etikai tartásával, magyarán lopnak. Nos a másik tény, hogy Szlovákiában járt a Glasgowi rendőrség, mert, hogy baj van a szlovákiából kivándorolt romákkal, de nem csak a szlovákiaiakkal, teszem fel a kérdést, hogy hogy ez a jelenség nem csak Magyarországra korlátozódik, amiről itt diskuráltok....

    Félreértés ne essék, nem akarok általánositani, minden tiszteletem azok állampolgároknak akik beilleszkednek a társadalomba, legyen az roma vagy nem, csak felakartam hivni a figyelmet, hogy a romák etikai tartásával nagyon sok országban baj van, nagy tisztelet a kivételnek, szerencsére ők sem kevesen vannak...
  • Sanyix #80
    A legnagyobb uszítók a liberálisok (szdsz). Azért, mert arcátlanul hülyék, és mert minden amit ők gondolnak az jó, ha valaki mást mond, azt le kell csukni, el kell hallgattatni, mindenre rasszizmust magyaráznak, persze a magyarok elleni cigány rasszizmus olyan nem létezik szerintük.

    A magyar liberálisok az ország legaljai, a legundorítóbb sunyi férgek, akik leplezve manipulálják az embereket. A cigók csipája is ezektől a férgektől nyílt ki, de mostmár kezd elege lenni a magyarnak belőlük, bár toleráns nép ez, mert eddig eltűrte a folyamatos basztatást.
  • Sanyix #79
    igen, pl az olyanokat mint te simán kiirthatnának. Meg a társadalomba beilleszkedni képtelen népcsoportokat is akár, ha azok felszólításra nem hagyják el az országot :)
  • Bakutyin #78
    Magyar skinheadek is támadnak falkában. Diszkósok is. Nem ez a lényeg szerintem, hanem az arányok. Nem szabad megfeledkezni a cigányság nem bűnöző részéről sem! Ők lehetnek a kulcsa az egész cigánykérdésnek!

    De csak azért, hogy őket ne érhesse előítélet, nem hunyhatunk szemet egy kirívóan magas számban, főleg erőszakosan, néhol állatiasan elkövetett bűncselekményekből álló kriminalisztikai kategória felett.
  • Amergin #77
    Nem lepne meg, ha egyszer majd kiderülne, hogy Horák Nóri gyilkosai cigányállatok voltak, de ezt nem lehetett nyilvánosságra hozni, hanem "fektetni kell" az ügyet, mert ez már "nemzetbiztonsági ügy" (pláne így választások előtt ugye...)
    És mielőtt a mélyen tisztelt helytartókat védő NBH, vagy a politikai rendőrség megtenné a feljelentést rágalmazásért és uszításért jelzem: ott a feltételes mód
    Amúgy pedig amelyik élőlény falkában támad és a gyengéket, öregeket, gyermekeket és a betegeket szemeli ki prédának az Állat.
    Legalább is én úgy gondolom.
    A cigányokat pedig minden európai kulturnép utálja. Gondolom minden ok nélkül...
    Nem előítélet: Tapasztalat
  • Bakutyin #76
    Egyetértek!

    Az információs társadalom hatalmi ágai között, a klasszikus három pilléren felül(végrehajtói, törvényhozói, bírói hatalom), megjelent a negyedik hatalmi ág, az információ hatalma.
  • Cleawer #75
    Nemtudom hogy ezek ,chartások merre élhetnek,de nekünk a városban/faluban majdnem minden háznál 2 kutya volt(van), 1 kicsi de hangos hogy felébressze a nagyot,és a tulajt+szomszédot.Azon is csodálkozom hogy a kutyánk a járókelőket nem ugatja,csak a cigókat,most ő is rasszista?

    Dano akkor esetleg a miskolci rendőrkapitány is rasszista?
    Vagy a cigányvajda
    Lakatos Attila?

    Mindenki hülye mert veled szembejön az autópályán?
  • Bakutyin #74
    Nem szeretek érvekkel szemben, az érvelő valamely tulajdonságával válaszolni.Ez általában "rátok" jellemző, és a demagógia melegágya.(=érv:igazam van,érvelés: mert hülye vagy)

    A helyzet az hogy te lehazugoztál. Már bánom hogy nem néztem utána a pontos adatoknak, de aki nyitott szemmel jár a világban az láthatja hogy közelebb állok az igazsághoz. A "rásszistá" hiszti folytán mindenki molotovot dob a cigányokra, kivéve a "rásszisták". Úgyis rájuk lesz kenve. Ahhoz nagyon-nagyon buta rásszistának kell lenni, hogy felvegye valaki a kesztyűt. Mint mondottam volt, addig festették az ördögöt a falra amíg meg nem jelent.

    Lényeg, hogy észérvekkel meggyőzni téged nem fog senki, se én, se más.
    Fanatikus, kormányhű pártkatona vagy. Hamarosan hívod a megmondóember-ismerőseidet, mert ezen a fórumon gáz van.
    Bevett szokás ez nálatok.
    Aki 2009ben a demokratúrás chartás-kartársaknak agitál, én nagyon sajnálom, de nem veszem fel a kesztyűt, annál kevesebb az időm ilyenekre.
  • Bakutyin #73
    Droid prototípus.