Hunter

Newton tévedett?

Ahogy a modern kozmológia egyre inkább a sötét anyag felé fordul, hogy magyarázatot találjon az amúgy megmagyarázhatatlan észlelésekre, továbbra sincs közvetlen bizonyíték a létezésére. És ha még létezik is, a fizikusok kétségesnek tartják, vajon képes lenne-e a rejtélyes anyag összeegyeztetni az összes ellentmondást a valós mérések és az elméleti kozmológiai modellek előrejelzései között.

Ennek következtében egyre több fizikus kérdőjelezi meg a sötét anyag létezését, és bár több gravitációs elmélet is kifejlődött, ezek rendszerint ellentmondanak Newton gravitációs elméletének, melynek ugyancsak következménye, hogy egyes fizikusok kezdik megkérdőjelezni Newton elméletének helytállóságát.

"Talán Newton valóban tévedett" - jelentette ki Pavel Kroupa, a Bonni Egyetem Argelander Csillagászati Intézetének (AIfA) professzora. "Bár elmélete valóban leírja a Föld gravitációjának mindennapi hatásait, az általunk észlelt és mért dolgok arra utalnak, hogy teljes egészében kudarcot vallottunk a gravitációs erő mögött rejlő valós fizika megértésében"

A Kroupa professzor által felvázolt kétségek - különösen Európában - egyre nagyobb támogatást nyertek az elmúlt években, aminek két új tanulmány további táptalajt adhat. Ezekben a tanulmányokban Kroupa professzor egykori kollégájával, dr. Manuel Metzzel vizsgálta meg az úgynevezett "kísérőgalaxisokat", ezek a Tejutat kísérő törpegalaxisok, melyek mindössze néhány ezer csillagot foglalnak magukba. A legjobb kozmológiai modellek szerint ezek a törpegalaxisok százával léteznek a nagyobb galaxisok körül. Mindeddig azonban csak 30 kísérőt sikerült észlelni a Tejút körül, ami ellentmondás. Ezt általában azzal szokás magyarázni, hogy a kísérőgalaxisok többsége által kibocsátott fény túl halvány, hogy a földi műszerek számára láthatóvá váljanak.

Egy részletes tanulmány azonban több érdekes jellemvonást is felfedett ezekről a csillagcsoportokról. "Mindenekelőtt van valami szokatlan az eloszlásukban" - magyarázta Kroupa professzor. "A kísérőknek egyenletesen kellene eloszlaniuk anyagalaxisuk körül, mi azonban nem ezt tapasztaltuk. Pontosabban, az összes klasszikus kísérőgalaxis a Tejút körül - a tizenegy legfényesebb törpegalaxis - többé-kevésbé ugyanazon a síkon helyezkedik el, amivel egyfajta korongot képeznek az égbolton" Ezen túl a kutatócsoportnak, amihez a Bécsi Egyetem munkatársai, Gerhard Hensler professzor és dr. Christian Theis, továbbá dr. Helmut Jerjen, az Osztrák Nemzeti Egyetem kutatója társultak, bebizonyították, hogy a szóban forgó galaxisok többsége egy irányba forog a Tejút körül - hasonlóan a Nap körül keringő bolygókhoz.


Kroupa csapata szerint ez a jelenség csak akkor magyarázható, ha a kísérők hosszú idővel ezelőtt keletkeztek fiatalabb galaxisok ütközéseiből. "Az ilyen eseményekből létrejövő töredékek forgó törpegalaxisokká alakulhatnak" - magyarázta dr. Metz. Van azonban egy érdekes csapda, ami tönkreteszi az elméletet. "Az elméleti számítások azt mutatják, hogy a létrejött kísérők nem tartalmazhatnak sötét anyagot" - tette hozzá. Ezt az elméleti számítást azonban megcáfolja egy másik észlelés. "A kísérőkben található csillagok megfigyeléseink szerint sokkal gyorsabban mozognak, mint ami a gravitáció törvénye alapján lehetséges volna számukra. Amennyiben a klasszikus fizika helytálló, akkor ez csak a sötét anyag jelenlétének tulajdonítható" - mondta Metz.

Kroupa szerint több fizikai alapelvet helytelenül értelmezünk. "Az egyetlen megoldás Newton klasszikus gravitációs elméletének az elvetése lehetne" - mondta. "Talán egy nem-newtoni univerzumban élünk. Ha ez igaz, akkor megfigyeléseink megmagyarázhatók lennének a sötét anyag nélkül"

Nem ez lenne az első eset, hogy Newton elméletén módosítani kellene. Eddig három esetben volt szükség a változtatásra: amikor nagy sebességek, illetve a nagy tömegek közelségei is közrejátszanak, valamint amikor szubatomi méreteken vizsgáljuk a dolgokat. Az első kettőt az általános relativitás, a harmadik változtatást pedig a kvantummechanika szülte.

A kísérőgalaxis adatoknál észlelt eltérések alátámasztják azt az elméletet, mely szerint az űrben, ahol rendkívül gyenge gyorsulások dominálnak, egy "módosított newtoni dinamikát" kell elfogadni, aminek messzemenő konzekvenciái lennének a fundamentális fizikára és a kozmológiai elméletekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Peetkiller #128
    Lehetett volna... De a helyes megoldás---> Neki zöld volt a lámpa...:)
    Egyébként a példámmal csak arra akartam rámutatni, milyen könnyen lehet nagyot tévedni, amennyiben nem ismerjük az ÖSSZES részletet...
    Mert lehet az, hogy én felállítok egy elméletet, kiszámítom a végeredményt megcsinálom a kísérletet, és nem jön ki az, aminek kellett volna. Ebből két dolog következhet.
    1: tévedett az elméletem.
    2: Kihagytam valamit az egyenletemből.
    Kedves feltaláló, elméletfejlesztő barátaim, érdemes előbb mindig a második lehetőséggel kezdeni, mielőtt még az egészet kukába dobnánk...
  • Sippie #127
    úgy hogy mentőautó volt :D
  • Molnibalage #126
    Nem tudom, hogy a példád mit magyaráz, mert szerintem a nagy büdös semmit. Leírtam, hogy miért nincs igaza neki. Leírt egy dolgot amit senki nem mondott, kijelentette, hogy igaz és felháborodik. Erre mondom én röviden, hogy anyád...
  • Peetkiller #125
    Hali mindenkinek.Sajna Voldinak igaza van, mert ez az egész nem úgy van, ahogy a fizikusok belénkverték, mert a fizika mindig is az új dolgok felfedezését jelentette, hogy nyitott szemmel járj, nem pedig az évszázadokkal ezelőtt megfigyelteket ismételgesse.
    Mondok egy példát.
    Egy kereszteződésbe hajtasz be autóval, neked nincs tábla, de a keresztező úton stoptábla van. Simán behajtasz, egyenesen akarsz menni, de hirtelen oldalról belédmennek, és mégis te vagy a hibás.
    Ez hogy lehetséges??
    GONDOLKOZZ NYITOTTAN...
    Várom a megoldásokat...:)
  • csorfab #124
    Tipp: mindenki hazudik. A világ szar. Nem érdemes benne élni. Öld meg magad.
  • Molnibalage #123
    Soha nem állították be megkérdőjelezhetetlennek.
  • Me0w #122
    Magyaran hulye vagy hozza, es ha valaki nalad ertelmesebb, az biztos nem erthet hozza, mert Neked sem sikerult. Jolvan fiam, menjel vissza a plazaba nezelodni.
  • polarka #121
    "Normális ember tudja, h amit kimondanak fizikai törvényt, az az addig megismert jelenségekre vonatkozik. És nem képzeli bele, h az feltétlenül helyes kell legyen az addig le nem ellenőrzött paraméterek esetén."
  • Voldi #120
    Hazudtok ti jobbra-balra, ennyi a gond a fizikával!
  • Voldi #119
    És nekem még ezektől a vadbarom fizikusoktól kellett tanulnom az iskolában?!
    Úgy állítják be a tudományukat, mintha megkérdőjelezhetetlen lenne, aztán egyszer hopp és visszavonják az egészet, hogy "ja, kérem ez az egész egy nagy tévedés volt". Ezek baszki olyanok mint a politikusok...
    Mentségemre legyen mondva, már általában is teljesen kétkedtem a fizikában, ahogy most is..