Gyurkity Péter

Bemutatkozik a 10 dolláros laptop

Jövő héten mutatják be Indiában a 10 dollárosnak indult, kezdetben azonban 20 dollárt kóstáló megoldást, amelynek pontos specifikációjáról nem beszélnek a készítők, viszont nagy keresletre számítanak.

Tavaly mi is beszámoltunk arról az érdekes indiai projektről, amelynek célkitűzése egy minden eddiginél olcsóbb, mindössze 10 dollárba kerülő laptop összeállítása és piacra dobása. Az országban az OLPC százdollárosként hirdetett, majd az ennek kétszereséért megjelenő fejlesztése nem aratott nagy sikereket, így a kezdeményezők szerint minden esélyük megvan egy kiugró rajtra - a készülék végre elhagyta a tervezőasztalt, jövő héten pedig a részleteket is megismerhetjük.

A egyetemi kutatók és hallgatók, valamint helyi vállalatok összefogása eredményeként elkészült megoldás ugyanis a jövő héten mutatkozik be a nagyközönség előtt egy kiállításon. Az eredetileg meghatározott árat itt sem sikerült tartani, így a laptop az eredeti ár kétszeresén, 20 dolláros címkével jelenik majd meg, ez azonban még mindig jóval olcsóbb, mint bármilyen már hasonló fejlesztés. Azt sajnos továbbra sem árulják el, hogy milyen komponensekből áll össze a készülék, így azt sem tudni, hogy mekkora kijelzőt és milyen processzort kapott a mobil számítógép.

Utóbbit talán nem is nagyon fontos tudni, hiszen az indiai kormány valószínűleg felkarolja a projektet és komoly támogatást biztosít majd a fejlesztőknek, így az árat gyorsan le lehet majd szorítani (és a komponensek költségei nem tükröződnek majd a kereskedelmi áron). Az azonban nagyon is lényeges, hogy mekkora kijelzőt szánnak a készülék mellé, ez ugyanis sokakban eredményezhet végső döntést. egy túlságosan kicsi változat pedig elriaszthatja a tömegeket a nagynak nem mondható beruházástól.

A fejlesztők arra számítanak, hogy a sorozatgyártás beindításával gyorsan elérhetik majd az eredetileg tervezett 10 dolláros árat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #43
    Inkább a 100 dolláros lenne használható...
  • who am I 7 #42
    az csak "illusztárció"
  • passatgt #41
    fényképen
  • brueni #40
    má bocs, de milyen képen?
  • evibaba89 #39
    a képen egy toshiba satellite a10es van, szóval sztem csak illusztráció a kép:)
  • Gladiator #38
    Lol:D

    Mert ugyan mi koze van a penzunknek ahhoz, hogy mennyiert lehet laptopot kapni? Hottold (#29) meg aszongya a gazdasagi vilagvalsagBAN meg plane nem lehet ennyiert eloallitani... Valamennyit ertetek is a gazdasaghoz, vagy csak ugy irtatok valamit?:D
  • brueni #37
    ha megnézed a világ termékeinek 90 százaléka hulladék.
    mert mindenből akkora a kínálat mind állat 1000 féle sajt, 1000 féle kenyér, meg ezer féle pelenka. meg mindenből ezerféle.

    akkor a szarból is legyen ezerféle...
  • zyppy #36
    remélem doom1-2 megy majd rajta
  • hpteso #35
    igazad van waterman. nem kellenek az ilyesfele hulladekok. inkabb arulnanak elelmiszert meg vizet olcson a szegenyebb orszagokban nem pedig ilyen elmeroggyant szarokat.
  • waterman #34
    igen, ki lehetne hozni egy olyat talán 10 dollárból, de mi a ráknak?? kinek kéne? aki ilyet vesz, annak elég a sima számológép gyökvonóval. akinek több kell, annak egy szar low-budget mobiltelefon is többet nyújt. akinek még több kell, az vesz egy mp3 lejátszós mobiltelefont, aztán jön a 100 dolláros laptop, ami igazándiból jóval több. valóban biztos össze lehet rakni valami működő dolgot 10 dollárért, de nem éri meg. egy újabb szemét lesz csak. 1 hét után rájön az ember, hogy nem lehet az ég egy adta világon semmire sem használni és akkor vesz helyette egy 3szor drágábbat. aztán azt sem tudja mire használni és aztán rájön a nagyon spúr/skót/zsiger valaki is, (csak éppen már a dupláját elköltötte közben), hogy a számítógépként használható eszközök ott kezdődnek, hogy egy sima eee pc szerű valami. ami az alatt van, azt nem lehet használni. pl jó kis kütyü egy érintőképernyős gps készülék is, amiben van 2 gigás sd flash kártya, csak ahhoz, hogy ki tudd használni (adatok fel-letöltése), kell egy számítógép..
    nekem valahányszor ilyen óccsó valamiket akarnak gyártani, mindig az jut eszembe, hogy a képességeihez képest kegyetlenül sok szemetet termelünk az előállítása során. senkinek sem jó, kivéve annak aki gyártja. voltak régen az ilyen 32kilobyteos manager kalkulátorok. azon kívül, hogy fel lehetett jegyezni pár sort, meg volt benne számológép, semmire nem volt használható, csak akkor tűnt mánágernek a mánáger, ha néha csipogó valamit nyomkodott. talán egy olyan osszejönne 10 dollárból. az meg azon kívül, hogy egy kupac hulladék, nem lehetne semmire használni. 200 forintért vettem egy 4*5 centis fröccsöntött kis teszkós kulcstartó-számológépet. az az egy dolláros laptop. két hét után már nem működött, pedig a táskám aljában egy rakás papírzsebkendő közt volt. kár volt megvenni, az is csak szemét. a 21. században, meg ne akarják kibökni a fejlődő világ gyermekeinek szemét egy kvarcóra képességeit felmutató szerkentyűvel..