Gyurkity Péter

CES: új Intel Classmate PC és Dell netbook

A rendezvényen mindkét gyártó bemutatta új megoldását . Az Intel a Classmate PC vonalát frissíti, míg a Dell ultramobil laptopot és netbook készüléket dob piacra - nem tartanak attól, hogy veszélyben lennének az eladások.

Az Intel esetében nagy meglepetés nem ért senkit, hiszen a harmadik generációs Classmate PC érkezéséről már jóval korábban beszámoltak a jól értesültek. A készülék a netbook megoldások esetében már megszokott 1,6 GHz-es Atom chip köré épül, ezt pedig 8,9 hüvelykes kijelző, 1024 x 600 pixeles felbontás, 1 GB memória, 60 GB-os merevlemez, valamint WiFi-elérés és hatcellás akkumulátor egészíti ki.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A megoldás igazi érdekessége, hogy a kijelző nemcsak elforgatható, de akár a billentyűzethez simítható, ezzel pedig a netbook könnyedén jegyzettömbbé alakítható. A processzorgyártó az oktatás szerepét és jelentőségét emeli ki a fejlesztés esetében, hozzátéve, hogy a mintegy 1,3 milliárd iskoláskorú gyermek alig 5 százaléka fér hozzá személyi számítógépekhez. Ezen szeretnének változtatni, lehetőleg úgy, hogy mindez számukra is kedvező legyen anyagi szempontból. A készüléket a hírek szerint több cég is szívesen gyártaná, az Egyesült Államokban pedig 550 dolláros áron lesz kapható.

A Dell több megoldással is készült a rendezvényre, ezek közül most az Adamo névre hallgató ultramobil laptopot, valamint a 10 hüvelykes netbook készüléket mutatták be. Utóbbi a már most is kapható 9 és 12 hüvelykes Inspiron Mini változatokat egészíti majd ki, a hírek szerint teljes méretű billentyűzettel, GPS-támogatással, valamint TV tunerrel. A cég nem tart attól, hogy az egyre népszerűbb netbookok előrenyomulása a hagyományos mobil számítógépekből származó bevétel csökkenését okozná, mivel ezt szerintük még nagyon korai lenne megjósolni.

Korábban a Mini 9 netbook esetében a vásárlók egy része késedelmes leszállításról panaszkodott, ez azonban a Dell szerint többé nem jelent gondot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #2
    már majdnem jo
  • Kaadi #1
    végre egy normális konfiguráció. erre már lehet építeni.

    sajnos az europai kereskedők kevesen vannak.

    kellene hozzá még egy csomó ingyenes szoftver (és itt nem Linuxra gondolok).