Gyurkity Péter

A Sony is bemutatta mini noteszét

A CES alatt a Sony is lerántotta leplet megoldásáról, amellyel kapcsolatban azonban feltűnően kerülik a "netbook" kifejezést. A cég nagyobb teljesítményt ígér, amelyhez magasabb ár társul majd.

Az új jövevény a VAIO P sorozatba tartozik, kijelzője mindössze 8 hüvelykes, ezzel pedig önkéntelenül is a netbook szegmensbe sorolnánk be. A cég azonban kerüli ezt a szót, ehelyett inkább az "ultra-portable PC", illetve a "lifestyle PC" kifejezéseket használja, amivel nyilván a riválisok hasonló fejlesztéseitől szeretné megkülönböztetni saját üdvöskéjét. Erre van is némi alapja, bár azért óriási eltéréseket nyilván hiába várnánk.



Az első fontos eltérés, hogy a kicsinyke kijelző ellenére a felbontás meglehetősen nagy, egészen pontosan 1600 x 768 pixel. Ez megfelelőnek tűnik a mindennapos használatra, bár az kérdés, hogy egy ekkora kijelzőn mennyire kell majd hunyorítanunk ahhoz, hogy mindent jól lássunk. A készülék az Intel Atom Z530 chipre épül, amely alapjáraton 1,33 GHz-en ketyeg, emellett azonban választható lesz egy 1,66 GHz-es változat is. A vezetéknélküli és egyéb hálózati elérésről 3G, 802.11n WiFi, valamint Bluetooth-támogatás gondoskodik, a 60 GB-os alap merevlemez mellé pedig választhatunk egy 128 GB-os SSD-meghajtót is. A készülék teljes súlya mindössze 640 gramm.

A mini notesz Windows Vista operációs rendszerrel érkezik (ez kiegészül a PS3 konzolról átvett interfésszel, ami az internetre történő csatlakozást könnyíti meg), a cég szerint pedig az akkumulátor akár 4 óra zavartalan működést biztosít. Ezt megduplázhatjuk az opcionálisan választható nagyobb akkumulátorral, így 8 órán keresztül működhet a készülék egyetlen feltöltéssel. Ami az árat illeti, itt nem túl kedvező a kép, hiszen a Sony 900 dollár körüli szintről beszél, amivel nyilván a riválisok rögtön előnybe kerülnek.

A készülék a tervek szerint még ebben a hónapban megjelenik az Egyesült Államokban, Európa és Ázsai pedig februárban kerül sorra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dzsez #19
    "Full HD H264-et a duplamagos Atom se bírja"

    Ezt honnan tudod? Nem kétlekedem, csak szívesen olvasnék ilyesmi teszteket.
  • Inquisitor #18
    Full HD H264-et a duplamagos Atom se bírja, a WMV9-ből viszont már igen. De egymagos procival célhardver nélkül ki van csukva.
  • hdo #17
    Ahogy írtam én is ... MSI wind bírja ....

    A szöveg gépelési nehézség alatt, tényleg gépelési nehézséget értettem, mert annyira pici az egész netbook, hogy nincs normális billentyűzete. Nem a megjelenítéssel van a gond, a gépeléssel, gépelést is írtam, nem értem hogy lehet ezt félreértelmezni. Amúgy XP-vel használtam
  • kvp #16
    Ez a sony gep valamivel rosszabb es gyengebben van felszerelve, mint az msi wind. Igaz, hogy a kijelzo fuggoleges felbontasa 168 pixellel nagyobb, de a fizikai merete kisebb. A vizszintes felbontas novelese a fuggoleges karara sokat artott a hasznalhatosagnak, mivel a weboldalak altalaban nem oldalra, hanem lefele terjednek. A szoveges dokumentumokrol nem is beszelve.

    "a netbookok 80%-án akadozik már a 720p hd videó is!"

    Msi wind-en megy, a legelso asus-ok kijelzoje pedig tul kicsi hozza, ott a sima dvd minoseg jelenti a teljes kepernyot. (mas tipust nem probaltam)

    "Pont suliba nem jó, mert a csökkent méret miatt lehetetlen vele beadható formában szöveget gépelni, még a karakterkészlete se teljes mindnek, ASCII kódokat meg valahogy nincs ingerenciám megjegyezni a mostaniak mellé"

    Ott valami nem stimmel, biztos nem windows xp volt a gepen, hanem valami barkacs linux. Az msi wind pl. normal magyar windows xp-vel es normal magyar office-al jon, tehat minden ugyanolyan mint az osszes tobbi pc-n. Egyebkent a word kepernyofuggetlen dokumentumformatumot hasznal, mindig azt mutatja, hogy milyen lesz papiron, tehat a megjelenites geptol fuggetlen. (ezt hivjak what you see is what you get technologianak) Tapasztalat, hogy netbook-on gepelni nem rosszabb mint egy regi PII-esen, tehat aki mar 10 eve is hasznalt szamitogepet, az ugyanazt fogja kapni mint eddig.

    ps: Aki vista-val futtatja azt a gepet, ami alapvetoen egy kisebb es gyorsabb PI-es processzort hasznal, az meg is erdemli, hogy ne tudja rendesen hasznalni. Ezekre a netbook-okra csak windows 2000 vagy xp valo.
  • Inquisitor #15
    "A vezetéknélküli és egyéb hálózati elérésről 3G, 802.11n WiFi, valamint Bluetooth-támogatás gondoskodik"

    Nem mindegy, max. iPhone felhasználóknak, hogy 3G vagy HSDPA. :)
  • hdo #14
    Arról nem is beszélve hogy - utánajártam - a netbookok 80%-án akadozik már a 720p hd videó is! Csak az MSI meg az ASUS egy része bírja folyamatosan játszani a HD videókat, azok se bírják akksival egy hosszabb film végéig! Ez se lesz kivétel, csakazért mert SONY ... a 4 betűt fizeted, nem a minőséget.
  • hdo #13
    Filmet nézni nyolc colon? Az már mazochizmus. Egyáltalán nem nyújt semmiféle élményt, max emlékfelidéző szerepben, már látott filmnél!
  • 0Speed0 #12
    Minek a film mellé mondjuk még a sidebar?! Sztem a legtöbben filmnézés közben fullscreenre rakják a képet.

    Szóval szerintem még mindig hülyeség ennyire széles kijelzőt belepakolni. Ráadásul ilyen magas felbontást összehozni egy ekkora bolhaf*sznyi kijelzőn.
  • hdo #11
    Azért nem baj az ha minél szélesebb. Nem mintha elég erős lenne hozzá a konfig, de pölö Vista Sidebar mellett is produkálná még a 16:10-et a maradék képernyő.
  • 0Speed0 #10
    -1600 x 768 pixel-
    Egyre másra jönnek ki az ökör kijelzőfelbontások. Legyen 1440*900 azt jóvan, ha már viszonylag magas értékeket akarnak...