Hunter

Életre kel a "Fantasztikus utazás"

Három éven belül alámerülhet egy nano-tengeralattjáró, hogy felvegye a harcot a kóros sejtekkel, valósággá váltva a sci-fit. Ember azért még nem lesz a fedélzetén.

Egy 1966-os hollywoodi film, a Fantasztikus utazás óta motoszkál a köztudatban egy orvosi eszköz, amit eléggé lekicsinyíthető ahhoz, hogy "alámerüljön" a vércsatornákban és kijavítsa a test beteg sejtjeit. A Tel Aviv Egyetem tudósainak legutóbbi kutatása elérhető közelségbe hozta a megoldást, elvileg már csak három évet kell várni a mini tengeralattjáró bevetésére.

A szerkezet tervrajza és útvonalának tervezete már január elején napvilágot látott a Science magazinban dr. Dan Peer jóvoltából, aki jelenleg az egyetem Sejtkutatási és Immunológiai Tanszékének kutatócsoportját vezeti. A kutatók emberi testekben építik meg és tesztelik majd le a valódi "járművet". Dr. Peer még a Harvard Egyetemen dolgozta ki az eljárást.

Az orvosi tengeralattjáró biológiai anyagokból fog elkészülni, a miniatürizált kapitány helyett új , a korábbiaknál hatékonyabb gyógyszereket fog szállítani a rákos sejtek és a hibás proteinek elpusztításához. "Laboratóriumunk biológiai nano-gépeket gyárt" - mondta dr. Peer. "Ezek a gépek adott sejteket vesznek célba. Gyakorlatilag bármilyen betegséget vagy rendellenességet okozó fehérjét megtámadhatunk vele az emberi testben. Találmányunk a betegség forrását kezeli, nem a tüneteit"

A jelenlegi tesztelések egereken zajlanak, a legfrissebb tanulmány szerint leukocitákat, fehérvérsejteket támadnak fekélyes vastagbélgyulladással küzdő rágcsálók bélrendszerében. Dr. Peer, aki találmányát következetesen tengeralattjárónak nevezi, kifejlesztett egy nano-méretű szállítóalkalmatosságot, ami úgy működik mint egy GPS rendszer, lokalizálja és célozza be a sejteket . A krónikus vastagbélgyulladást előidéző Crohn-kór esetében például a túlzott aktivitást mutató fehérvérsejteket veszi célba, más betegségeknél, mint a ráknál, a tengeralattjáró az adott rákos sejtekhez juttatja el a hatóanyagot, érintetlenül hagyva a körülötte elhelyezkedő egészséges sejteket.

A fentebb leírtak sokak számára nem jelentenek igazi újdonságot, sok más kutató is munkálkodik a nano-gyógyászat és a hatóanyagok eljuttatásának területén, dr. Peer tengeralattjárói azonban az elsők között vannak, melyek a gyakorlatban is bizonyítani látszanak, nem mellékesen pedig azon kevesek közé tartoznak, akik ötvözni tudtak egy hatékony gyógyszert egy működőképes szállítórendszerrel. Ahogy a tengeralattjárók végig úsznak a testen rácsatlakoznak a célsejtekre és "kikézbesítik" rakományukat, egy RNSi alapú gyógyszert. Ez az új gyógyszertípus a hibás RNS gépezetet javítja ki, újraprogramozva a sejteket, hogy azok normális módon működjenek. Összességében az RNSi (RNS interferencia) képes visszaállítani a megfertőződött sejtek egészségét vagy éppen elpusztítani, ami a rákos sejteknél elkerülhetetlen.

Több nagy gyógyszergyártó is érdeklődik a kutatás és maga az RNSi terület iránt. Jelenleg a Tel Aviv Egyetem Laboratóriuma különböző RNSi összetevőkkel szereli fel tengeralattjáróját, melyekkel különböző kórokat kívánnak megcélozni, mint a rák, a gyulladások és a neurodegeneratív betegségek.

"Ugyanazt az ősi rendszert másoltuk le, amit az emberi test alkalmaz önnön védelmére a vírusokkal szemben" - magyarázta dr. Peer. "Az egész szépsége, hogy szállítórendszerünk teljes egészében a testünkben megtalálható természetes anyagokból épül fel"

A kutatócsoport a hatósági engedélyezés függvényében 3-5 éven belül kezdi el az emberi klinikai teszteléseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dili #29
    Nem a Vérbeli Hajszában volt ilyen?
  • Cuchulainn #28
    Sőt, ha valaki emlékszik a King Kong sztorijára abban meg egy óriási megvadult majom szétdönti a várost...
  • Cuchulainn #27
    Nem.
    Pont az a lényege, hogy miután egyszer beadták attól kezdve a szervezet maga fogja megsemmisíteni a hibás RNS molekulákat amik termelődnek. Hiába hibás a DNS ha nem tud átíródni fehérjévé a kódja akkor olyan mintha a hiba jelen sem lenne.
  • ziipp #26
    Ők kapnak sajtót. Tudod, hogy van ez...

    "A fentebb leírtak sokak számára nem jelentenek igazi újdonságot, sok más kutató is munkálkodik a nano-gyógyászat és a hatóanyagok eljuttatásának területén, dr. Peer tengeralattjárói azonban az elsők között vannak, melyek a gyakorlatban is bizonyítani látszanak, nem mellékesen pedig azon kevesek közé tartoznak, akik ötvözni tudtak egy hatékony gyógyszert egy működőképes szállítórendszerrel."

    Tehát még jó páran dolgoznak hasonló projekten, amik valószínűleg hasonló stádiumban lehetnek, esetleg Mr. Peer egy kis előnyre tett szert a testen belüli szállításban, de elképzelhető, hogy más szempontból meg egy másik csapat tart előbbre, csak nincs elég -stein és -berg a kollégák között.
  • Ahoy #25
    Szerintem van benne realitás... és nem értem miért kell leszólni, meg okoskodni mindenkinek. Bákker üljetek be a laborba, a hatalmas tudásotokkal aztán csináljatok jobbat. Imádom mostmár mindenki nyomja ezt az összeesküvés elméletes dolgot, (tény hogy van alapja) De azért sok kutató igenis szeretne igaz célt szolgálni. Az nem baj ha meg akarnak gazdagodni belőle...ha a pénz motiválja a fejlődést, akkor motiválja. Ha a hadsereg pénzeli, mert halhatatlan katonákat akarnak? hát pénzelje... az hogy emiatt a rákos nagypapád is meggyógyul az nemszámít mi? :S Ha nektek is egy évig fetrengett volna szenvedés és leépülés közt akkor máshogy látnátok a dolgot

    Másrészt pedig kb így mérlegel a felsővezetés: egy rákos ember évekig vegetáltatása kemoterápiával, meg műtétekkel, sok tízmillióba kerül az államnak...ha valami olcsóbbat tudnak akkor miért ne vezetnék be? Az illető nem betegen haldoklik, hanem adót fizet és dolgozik. Az már más kérdés, lehet épp azért nem engedik mert a nyugdíjasok átlagéletkora megemelkedne, ezért összeségében többe kerülne az egész buli. Persze a gyógyszergyárak is mérlegelnek mi a jobb nekik :S egyrészt ez rossz, de valamilyen szinten gerjeszti is a fejlődést

    Nos ez nem összeesküvés, ez a valóság
  • dronkZero #24
    Ha emlékszik még valaki a Deus Ex sztorijára:
    Szürke Halál nevű járvány terjed, tünetei köhögés, láz, halál. Szérumra csak a leggazdagabbaknak van pénzük. Az átlagemberek pusztulnak.
    Mint kiderül, a Szürke Halál egy nanovírus, a szérum szintén, ami deaktiválja az eredeti vírust. Ha esetleg visszafejtik a szérumot, semmi gond, átkódolják a vírust, amire a régi szérum már nem fog hatni. Mindezt persze a világ feletti hatalom megszerzéséért.

    Nem volt egy túl kellemes jövőkép...
  • dronkZero #23
    Ja, nem kell sértődni, az "emberalattjáró" tök jó meg vicces.
    Angolra fordítva meg más szempontból vicces. :)
  • Archenemy #22
    Csak nekem tűnt fel, hogy az itt megjelenő tudományos eredmények nagy része izraeli? Vagy szelektív a látásom?
  • globint #21
    Mellesleg, az emberalattjárót viccnek szántam, de ha komolynak vetted, akkor komolyan kérek egy jó tippet.....
  • globint #20
    Rendben, nem vagyok fantasy történetek ismerője.
    Az biztos, hogy a submarine nem jó, rendben van legyen, a subhuman sem jó, akkor van-e javaslatod? Mert aki okos, az legyen okos!