Gyurkity Péter

12 maggal hódítana az AMD

A korábbi bejelentéseket megerősítve, végre frissült az AMD hivatalos útiterve, amely három lépésben, a 45 nanométer, valamint a 6 és 12 magos processzorok érkezésével újítaná meg a kínálatot.

Április végén, az első negyedéves teljesítmény kiértékelése alkalmával elhangzott beszédekből tudjuk, hogy a processzorgyártó igazi monstrumokkal készül 2009-ben és 2010-ben, részben válaszul az Intel hasonló terveire, részben pedig tovább hajszolva az első helyet a versenyben. Most a hivatalos útiterv is frissült, mégpedig a fenti részletekkel, amelyekből világosan kirajzolódik a vállalat vezetésének a következő két évre vonatkozó fő elképzelése.

A fontos tervekről Randy Allen, a szerverekért és munkaállomásokért felelős divízió első embere számolt be a nyilvánosságnak, kiemelve, hogy az OEM-gyártók visszajelzései alapján igyekeznek kialakítani az új fejlesztéseket. Itt első helyen szerepel a teljesítmény-ár mutatók javítása, valamint a virtualizáció további erős támogatása. Az útitervben három fő pontot vezetnek fel, ezek sorrendben a 45 nm-es gyártástechnológia (még az év vége előtt), az Istanbul kódnevű hatmagos chipek bemutatása, végül pedig a harmadik generációs Opteronok érkezése, 6 (Sao Paolo), és 12 magos (Magny Cours) kivitelben.

Az első pontot már sokan ismerik: mivel az Intel már most alkalmazza az új gyártástechnológiát, az AMD-nek kapkodnia kell magát, hogy elkerülje az újabb csúszásokat. A Shanghai kódnéven érkező saját 45 nanométeres fejlesztések sorozatgyártása a második félévben indul, ezek a chipek HyperTransport 3.0 támogatással, javított mutatókkal, illetve 2-6 MB közötti harmadszintű gyorsítótárral érkeznek. A második fontos állomást egy évre rá, 2009 második felében érik el: ekkor jönnek a jelenlegi Socket F1 foglalatban illeszkedő hatmagos chipek, Istanbul kódnéven, többprocesszoros felállásokban.

Az utolsó lépcsőfokot a harmadik generációs Opteronok, valamint a Socket G34 érkezése jelenti majd, 2010 első felében. Itt a DDR3-támogatás, az AMD RD890 chipkészlet, illetve a 12 magos chipek megjelenése lesz a nagy szenzáció.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #31
    Végülis mindegy, úgy veszem észre, és ezt is olvasom sok helyen, hogy imc mellett nem szokott szűk keresztmetszet lenni a memória (jó dolog ez a HT+imc :) ). Szóval nem lesz nagy hátrány ha valaki ddr2-t használ ddr3 helyett, amd rendszeren.
  • dez #30
    (Mármint ha AM2+-ból lenne DDR3 slotos is, mert hogy más a mechanikai kialakítása.)
  • dez #29
    Talán az AM3-nak lesz más újdonsága is. Vagy attól tartanak, az túlzottan megzavarná az egyszeri felhasználókat.
  • Sanyix #28
    Ezt viszont nem értem, hogy ha a memóriavezérlő a prociban van, akkor az am2+-os lapokba miért nem egy ddr3 is?
  • dez #27
    Itt szerverprocikról van szó, szerver vonalon Intelnél is DDR2 van (és FB-DIMM). link

    Az AMD asztali vonalon az AM3 foglalattal fogja bevezetni a DDR3 támogatást, ami év végefelé jelenik meg -- addigra talán értelmes áron beszerezhető is lesz megfelelően gyors DDR3 ram is. (Az AM3-as procik működnek majd AM2(+)-os és AM3-as alaplapokban is, azaz támogatják a DDR2-t és 3-at is.) Elvileg a 45nm-es Shanghai desktop változata már AM3-as lesz.
  • Sanyix #26
    A legalább 6k-val olcsóbb phenomot? :D És quad e6600-hoz, 25k alatt nemnagyon lehet normális lapot szerezni, phenomhoz meg mennyi? 15k ha nemkell cf/sli, 24k ha kell. Na meg core2-nél az integrált memóriavezérlő hiánya miatt jó nagy órajelű ram is kell, nem elég a 800 mhz.
    Van egy csöpp árkülönbség. És nem csak a proci árát kell összehasonlítani, mert önmagában az nem műxik :)

    Nem kéne azt hinni, hogy mindenki a maximális 3dmark/stb pontszámra megy (bár mostanában sokan inkább azt mondják, hogy videot vágnak kódolnak, és azért kell, nem játékra, persze van aki tényleg erre használja, de ez az ezt mondók kb 10%-a ), van akinek az ár/teljesítmény/üzemihangerő számít, nem a teljesítmény mindenekelőtt :)
  • Akuma #25
    Ha kell 12 mag, ha nem, akkor is el fog terjedni, mert az élet nem áll meg... Az árak esnek le az újabbnál újabb jövevények miatt és hát miért venne az ember egy 4magos pocit amikor vehet 8 vagy 12 magosat??

    Szóval én vennék, vennék ezer magosat is, csak jó áron adják...
    Ja mielött lerohannátok, hogy úgyse használom ki... elárulom, hogy talán mégis. Véges elemes program futtatásra nagyon is hogy jól jön a minnél több mag, már ma is! Persze egyenlőre a célkitűzés a 8GB ram... Ha minden jól megy akkor hétfőn bővítek 4GB-ra és karácsony körül beszerzek még 4GB-ot :) Tudom tudom nagyon sajnáltok ;)

    Nem mellesleg minnél több magos a proci, nagy valószínűséggel annál időtállóbb.
  • Chriss745 #24
    Nem elég 12 mag? Akkor vegyél egy dinnyét, abban van elég...

    Amúgy nem lesz kicsit késő 2010-re a DDR3? Intel már most nyomja 2008 első felében. Hmmm...
  • passatgt #23
    12 meg?
    nem kevés az egy kicsit?
  • dez #22
    Ezek itt szerver procik, ahol 10x ennyi mag sem jönne rosszul. De egyébként asztali környezetben is van jópár program, ami ugyancsak el tudna viselni jóval több magot. Játékra persze egyelőre kevésbé ajánlott.