Gyurkity Péter

Kötelező DNS-lenyomat gyerekeknél

Ebben látja a megoldást a Scotland Yard szakértője, aki szerint így felgyorsíthatnák a bűnügyek megoldását. Elméletét arra alapozza, hogy főleg a problémás fiatalokból lesznek komoly bűnözők.

A Scotland Yard is meglepődött némileg Gary Pugh, a szervezet törvényszéki és kriminológiai szakértőjének azon kijelentésén, miszerint be kellene vezetni a kötelező mintavételt a gyerekek és fiatalok körében. Ennek segítségével alaposan kibővülne a jelenlegi DNS-adatbázis és ráadásul a jövő bűnözőinek adatait tárolnák el, amelynek eredményeként az elkövetkező években jelentős mértékben javulnának a felderítési mutatók.

Első hallásra hihetetlen ötletnek tűnik, ám meg kell jegyeznünk, hogy Pugh fenti véleményével nem tartozik az extrém vonalhoz. A szakértő ugyanis nyilvános vitát javasol abban a kérdésben, hogy hol kellene meghúzni a pontos határvonalat, vagyis mely problémás fiatalokra vonatkozna a kötelező mintavétel, amelynek révén a DNS-lenyomat jövőbeni felhasználásra bekerülne a központi adatbázisba. Mások a teljes populációra vonatkozó átfogó intézkedéseket javasolnak, ez azonban felesleges és rendkívül drága megoldás lenne, így - amennyiben a javaslat kellő támogatásra talál - mindenképpen meg kellene határozni azon fiatalok körét, akik problémásnak minősülnek.

Az elmélet azon megfigyelésre épül, miszerint az ilyen problémás, egy nagy klasszikust idézve felettébb durva és antiszociális gyerekek jó eséllyel válnak visszaeső bűnözővé a felnőttkorban. Fontos lenne azonban meghatározni, hogy milyen események, cselekedetek alapján döntenék el a mintavételt, ez ugyanis nagymértékben meghatározná a célcsoport nagyságát. Kevés az esély a megegyezésre, mivel a kérdés legalább olyan nagy vitákra ad okot, mint a kábítószerek problémája.

Többen máris kritizálták a felvetést, kiemelve, hogy a demokratikus országok között jelenleg is az Egyesült Királyság ad otthont a legnagyobb DNS-adatbázisnak. Skócia még valamivel visszafogottabb, mivel kizárólag a már korábban elítéltek mintáit, valamint a bűncselekmények helyszínén talált lenyomatokat tárolják el, ám Angliában minden olyan személy kénytelen leadni a mintát, akit valamilyen komoly bűntett elkövetésével vádoltak meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #105
    8 kisbogár, 8
    a korona 5 csillag, csak hogy tudd
    szerinted hány hozzád haonlóval volt dolgom ennyi idő alatt?

    azért használom, mert nemcsak tudatlan vagyok hanem hülye is
    így
    vigyázz magadra el ne idd a sok eszed
  • Csaba42 #104
    Hmmm. Nem csíped a verebeket? Csak azt ne mondd, hogy te meg a 3 csillagot érdemelted meg (plusz azt a vicek-vacak vigyorgó koronát, de az nem számít), mert épp iszok, és nem szeretnék félrenyelni.

    Ha nem tudod, miért használod azt a szót (amiről amúgy is sokan azt hiszik, azt jelenti, hogy tudathasadásos, pedig nem)? Egyébként tök mindegy, mi szerepel az adatlapodon, sokat nem ér.

    Ja, és willcox nem azt mondta, hogy LPJ egy párt, mivel úgy kérdezte, hogy ki, s monogramnak nézte.
  • Mike #103
    honnét tudnám?

    egyébként meg megérdemelted a három felkijáltójeléet, elég tenyérbemászó vagy, kisbogár
  • Mike #102
    ok
  • Mike #101
    LPJ nem egy párt okoska, hanem egy sg-s
    de látom, újreg vagy, persze hogy nem ismered
  • Csaba42 #100
    Tééényleg? És tudod is, mi az a skizo?
  • Csaba42 #99
    "a betegség oké, de a bünözési hajlamot kiolvasni nem"
    Jajj, de mellé lőttél ezzel a kijelentéssel! Nem egy pszichológiai tanulmány foglalkozik ezzel, szal ez nem egy légből kapott dolog. Kriminálpszichológiai doksikban keresgélj!
  • Csaba42 #98
    "Más a töredékéért büntetőpontot kapott, mint amit te itt művelsz. "
    Nyugi, csak vmelyik modi nagy haverja, ezért neki mindent szabad (amolyan félistennek számít). Ez dívik ugyanis a (magyar) weboldalakon.
  • willcox #97
    Ha nem tudod érthetően és értelmesen kifejezni a mondandódat, akkor sajnállak. Annyit nem érsz meg nekem, hogy ilyesmin gondolkodjak. Ha nem mondod meg, akkor így jártál.
  • willcox #96
    Is.