Gyurkity Péter

A biometria egyszerűsíti le az utazást

Legalábbis az automatikus azonosítórendszerek mielőbbi bevezetésén dolgozó brit biztonsági cég vezetője szerint, aki 2015-ben húzza meg azt a határt, amely után már a könnyebb periódus következne.

Matthew Finn, a Sita kormányzati és a légi közlekedés biztonságáért felelős részlegének igazgatója arról beszélt a Silicon.com lapnak adott interjúban, hogy 2015 után már jóval egyszerűbb lesz a repülőtéri azonosítás, amely inkább a ma megszokott vasúti és tömegközlekedési viszonylagos gyorsasághoz és egyszerűséghez lesz hasonlítható. Ezt várja ugyanis az automatikus azonosítórendszerek bevezetésétől, amelyek felváltják majd az elavult és a napjainkban éppen tesztelés alatt lévő megoldásokat.

Finn a következőképpen képzeli el az azonosítást és a beszállás procedúráját: az úgynevezett "megbízható" utasok egyszerűen átsétálnak az ellenőrzésen, mivel az automatikus kapu azonnal beazonosítja adataikat és az azokhoz kapcsolódó biztonsági jellemzőket, míg a többieket szintén rögtön megszűri a rendszer. A jövő biztonsági rendszerei az e-útlevélen, azonosító- és okoskártyákon, valamint olyan vízumokon alapulnak majd, amelyek kivétel nélkül biometrikus adatokat hordoznak. Először a személyazonosságot állapítják meg, ezt követi a részletes előtörténet visszakeresése, ellenőrizve a személy biztonsági, jogi és utazási adatait, jellemzőit. Az utasok 99 százaléka így csak kivételes esetben szembesülne a kézi ellenőrzés lassúságával és körülményességével.

A Sita ebben a témában folyamatos párbeszédet folytat a brit kormányzat illetékeseivel, így reményeik szerint kiszűrik majd az első, némileg kezdetleges megoldások hátrányait. Jelenleg 3 megoldást tesztelnek, ezek sorrendben: a Semaphore (amely a határátlépésnél veti össze az utasok adatait a központi adatbázissal), az Iris (amely a reptereken vezette be a választható íriszvizsgálatot) , illetve a miSense (amely egyedül a Heathrow reptéren teljesít szolgálatot). Elképzelésük szerint az automatikus rendszerek ezekhez képest akkora előrelépést jelentenek majd, mint annak idején a DVD a VHS után.

Úgy vélik, hogy mivel a biometrikus adatok egy központi adatbázis helyett a kártyákon kapnak majd helyet, jóval kevesebb biztonsági kockázattal kell majd szembenézniük, és az eljárás is leegyszerűsödik. Az sem mellékes, hogy akár egyetlen kártya elegendő lehet minden feladatra - kérdés hogy mikor és milyen feltételekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #7
    Őszintén - én hajlandó lennék feladni ezt a luxust több biztonságért.
    Az hogy az otthonomban mi történik senkinek semmi köze,
    de az utcán sokan sokfélék vannak - és a legtöbb bűncselekményhez még
    mindig fel kell venni a kabátot és leszúrni valakit pl.
  • hypno #6
    Ez így kerek. Nagyjából mindent kihoztál a témából. Szép új világ.
  • redfish #5
    Komolyan, ezt nem értem : miért kell az ujjlenyomatom, minden személyes adatom, előtörténetem ahhoz, hogy repülőre szálljak?
    Már várom, mikor találja ki egy nagyeszű, hogy a BKV bérletem is biometrikus azonosítóval legyen ellátva???...

    Azt gondolom, hogy a terroristáknak ez sem fog gondot jelenteni, de emiatt miért a mi adatainkat gyűjtik be?!

    Elhiszem, hogy egyes Hivataloknak az lenne a legjobb, ha minden embert születéskor ellátnának beültetett azonosító chippel (mint a kutyákat) és a Rendszer tudna mindenkiről mindent(hányszor volt influenzás, mikor merre járkált, kivel találkozott, van-e ludtalpa) én viszont nem szeretnék egy ilyen világban élni!

  • Vorpal #4
    jó hát ehhez nem kellett akkor sem biometria - mostmeg van biometria és nincsenek elhurcolások - nálad mit mutat ez a tendencia?
    mert tegnap valami nemjött össze - ma még sikerülhet.

    és egyetértek - bárki kerülhet célkeresztbe - de nem a biometria miatt,
    sőt, ha müködnének a kamerák pl. a rendőrségeken nem lenne annyi pofozás.
    kiváncsi vagyok hogy lehet majd ezek logjait hamisitani.
  • aaaaa #3
    Nem kell flamelni, bármelyikünk kerülhet olyan helyzetbe, hogy éljen bár akármilyen becsületesen, hirtelen közellenséggé válhat, mert pl. rosszkor volt, rossz helyen, és látott valamit, amiről jobb lett volna ha nem teszi. Sőt akiket a II vh-ban elhurcoltak, ők is többnyire teljesen becsületes emberek voltak. Nekik sem volt semmitől félnivalójuk ugye , amikor elvitték, deportálták, majd megölték őket ???...
  • exatly #2
    idéznék valakitől:
    "A lényeg, hogy menjen a biznissz"
    na ilyen vezetőktől nekem nem kell bimetrikus azonosító...
  • Vorpal #1
    Jó dolog is a biometria.
    Ne szépítsük : a társadalom önmagát regulálni nem tudja,
    ha valaki kételkedik benne - mennyen végig az Erzsébet körúton.
    Ellenőrzést mindenhova - és akinek nincs mit takargatnia - nincs mitől félnie sem.