Berta Sándor

Egyre több a spam

Sajnos, hiába várnak a felhasználók és a cégek a kéretlen elektronikus levek számának csökkenésére, az adatok alapján a helyzet további romlására számíthatunk.

A bennfentesek hasonlata szerint: ami minden év januárjában és februárjában az egészségügyben az influenzajárvány, az az informatikában a spamáradat. A különbség csak az, hogy az influenzajárvány elmúlik, a spam e-mailek viszont szinte megállíthatatlanul jönnek.

A Retarus nevű cég információi alapján tavaly kereken 165 százalékkal nőtt a spam e-mailek száma. 2006-ban a világ elektronikus levélforgalmának a 91,3 százaléka volt spam, 2007-ben ez a szám 95,4 százalékra módosult. Vagyis mindez azt jelenti, hogy az értékes, használható e-mailek száma előbbi évben 8,7, utóbbiban azonban már csak 4,6 százalékot tett ki. A legújabb előrejelzések szintén elkeserítőek, úgy tűnik, hogy remény sincs a folyamat lelassítására vagy megfordítására. A szakemberek szerint minél szigorúbban lépnek fel a spamküldők ellen, azok annál komolyabb kéretlen elektronikus levéláradattal árasztják el a világhálót.

A Retarus idei esztendőre vonatkozó becslése alapján a spam e-mailek aránya elérheti a 96,7 százalékot. Azonban vannak még magasabb adatok is, január 19-én és 20-án, illetve január 26-án és 27-én az elektronikus levélforgalom spamaránya elérte a 99 százalékot. S ez a tendencia idén általában minden hétvégén megismétlődhet. Érdekes ugyanakkor, hogy a spamforgalom 70 százaléka értelmetlen, ugyanis ezeknek a küldeményeknek nincsen érvényes címzettjük. A cél tehát a levelezőrendszerek megbénítása.

A Németországba érkezett spamek feladóinak toplistáját továbbra is az Egyesült Államok vezeti 13,8 százalékkal, a második Oroszország (9,2 százalék), a harmadik maga Németország (8,8 százalék), a negyedik Törökország (6,3 százalék), az ötödik pedig Nagy-Britannia (5,7 százalék). Érdekesség, hogy Kína csak a nyolcadik helyet szerezte meg 4 százalékkal, megelőzte Dél-Korea (5,2 százalék) és Lengyelország (4,1 százalék) is. A lista kilencedik helyén Brazília (3,8 százalék) és Spanyolország (3,3 százalék) található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dragony #17
    Hát igen, spam volt, van, és lesz. Engem is nagyon tudott bosszantani. Ezért van nekem is gmailem, az Outlookomon meg kipróbáltam a Spamfightert és a Cloudmark szűrőjét is, mindkettő nagyon jó, ráadásul a Spamfighter teljesen ingyenes otthoni használatra!
  • Stopspam #16
    Ime egy új kezdeményezés!
    Spam ellenes mozgalom! :)
    http://spammer.blog.hu
  • Charybdis #15
    Az teljesen mindegy, hogy megnyitod-e a spam levelet, vagy sem.

    Akkor vagy bajban, ha letöltöd a képeit, vagy egy benne lévő linkre kattintasz. Mert akkor tudni fogják, hogy él az email címed és ráadásul még el is olvasod a sok szemetet, és még több spamet fogsz kapni.

    Nagyobb szolgáltatókhoz szerintem próbálgatják a címeket, pl. [akármi]@gmail.com, és az [akármi] helyére brute force módszerrel tesznek be karaktereket.

    Levelezőlistákat érdemes elkerülni, mert néhány helyen annyi eszük van, hogy az archívumot kiteszik a webre, és persze kiírják a küldők email címét is.
  • gkalcso #14
    Kivéve, graylisting esetén. Amúgy a spam probléma megoldódna, ha a zombi gépeket kitiltanák a netről.
  • bippo #13
    Az a baj, hogy hiaba szurod ki otthon a leveleidet, es te konkretan nem is kapod meg, a hulye spam igy is jelentos forgalmat general a halozaton. Ez itt a problema.
  • ssdb #12
    Spam sajnos mindig volt és mindig lesz :D De remélem fejlettebb lesz 1x a szűrő.
  • arrakistor #11
    bocs ! mailin8r.com
  • arrakistor #10
    van egy mégjobb módszer : mailin8r.net

    ezenkívül pedig az is jó móccer ha az ismerőseiddel tudatod hogy a levél tárgyának tartalmazia kell hogy : "pirospöttyöstúrórudi" és megadod levélfogadási szabálynak hogy a levél tárgyának tartalmaznai kell hogy "pirospöttyöstúrórudi" a fogadáshoz, különben kuka. ennyi. mailto:[email protected]?subject=pirospottyosturorudi
  • sKie #9
    Illetve olvasottra jelolom.
  • sKie #8
    3 gmail fiok + 1 freemail. Napi rendszeresseggel jonnek spamek (2-3db), de a Thunderbird meg azt is kiszuri, amit a pf spamszuroje nem. A spamet meg csak olvasatlanra jelolom, aztan szepen torlodik a szerverrol. En ennyivel megoldom a problemat.