Berta Sándor

Svájcban szigorúbban ellenőrzik az internetet

A svájci kormány elfogadta a világháló ellenőrzésére vonatkozó javaslatokat és támogatja a kiberbűnőzés elleni európa tanácsi konvenció elfogadását.

Az már korábban kiderült, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján az internetszolgáltatók büntetőjogilag felelősek a tartalmakért, így - az előírások betartásával - viszonylag egyszerűen visszaszorítható a kiberbűnőzés. A hatályos törvények szerint a szolgáltatók kötelesek fellépni minden törvénysértő tartalommal szemben, legyen szó a mobil hálózatokról vagy az internetről.

A helyi szakemberek és politikusok úgy vélték, a jelenlegi jogszabályok megfelelőek, így nincs szükség az internetszolgáltatók feladatainak új szabályozására. Azonban lesznek változások. Az új Svájci Büntetőeljárási Jogszabály (StPO) várhatóan 2010-ben lép hatályba és az egyik fő feladata a szövetségi állam és az egyes kantonok kiberbűnözés elleni fellépésének eddiginél jobb és hatékonyabb koordinálása lesz.

Az StPO többek között lehetővé teszi, hogy az állami hatóságok nyomozást indíthassanak a külföldön vagy egy, esetleg több kantonban elkövetett online bűncselekmények ügyében, akkor is, ha az elkövető még nem ismert. A svájci kormány támogatott két további előterjesztést is. Az első alapján a rendőrségnek és a szolgáltatóknak a jövőben minden eddiginél szigorúbban fel kell lépniük a szélsőséges, erőszakos tartalmak ellen. Az indoklás szerint csak így, egy szisztematikus ellenőrzéssel biztosítható az ország és az állampolgárai elleni terroristatámadások kivédése.

A második beadvány az Európai Tanács által hozott Kiberbűnözés Elleni Konvenció elfogadását sürgette, amelynek a svájci joggyakorlatba való átültetését már a helyi jogászok vizsgálják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #5
    szőrevők
  • arrakistor #4
    és mégis hogyan szigorítanak ezek a ök? összevonják a szemöldöküket ?!

    vagy minden netező adatforgalmát nézik a nap 24 órájában? hát kedves egészségükre ! további sok nemalvást kivánok nekik

    elsősorban az én se99embe nézzenek, be, mert ott bizton találnak valami számukra érdekeset ezek a fejek.
  • ffxi #3
    És ezt pont Svájcban? Pff... röhejek.
  • bertino #2
    annyi a reakcióm ehhez, hogy svájcnak a tetves jó kurva anyját

    de csakmert most ilyen hangulatom van.
  • arrakistor #1
    Svájc jó lesz hogyha kussol és lapít, amíg még az EUtanáziának, akakrom mondani az EUtanácsnak vagy az EUnak se tagja. Még jó hogy nem ő fogja nekünk megmondani hogy mikor mi legyen, amikor a közösbe egy bicskát , vagy egy órát se dob be ingyé.