Berta Sándor

Megőrzik az osztrák online sajtó tartalmát

Amennyiben a helyi parlament elfogadja az erről szóló törvénymódosítást, a jövőben az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) minden internetes sajtóorgánum anyagait el fogja tárolni.

A nyomtatott sajtóban bevett szokás, hogy az egy országban megjelenő kiadványok, könyvek vagy újságok felelhetők a nemzeti könyvtárakban. Ezt a gyakorlatot akarják kiterjeszteni az online sajtóra Ausztriában. Egy most nyilvánosságra hozott tervezet szerint az ÖNB évente négyszer automatikusan összegyűjtené az internetes sajtó Ausztriára vonatkozó tartalmát és azokat elraktározná. Az anyagokból így később akár napi reprezentatív kivonat is készíthető.

Azoknak a portáloknak, amelyeken regisztrációhoz kötik a tartalom megjelentetését, az írásbeli felszólítás kézhez vétele után egy hónapon belül kötelesek lesznek biztosítani az Osztrák Nemzeti Könyvtár számára a cikkekhez való hozzáférést. Ausztriában körülbelül 1500 ilyen online sajtóorgánum van, mire ezek hírei bekerülhetnek a digitális archívumba, a szakemberek becslése szerint legalább 5 év telik majd el. Kivételt képeznek ugyanakkor a személyes honlapok és azok a regisztrációköteles oldalak, amelyek nyomtatott formában is megjelentetik a tartalmukat.

A tudományos internetes szakfolyóiratok, magazinok és más kiadványok kiadói szintén bizonyos fokú védettséget élveznek, kiköthetik ugyanis, hogy az általuk elérhetővé tett cikkeket az ÖNB ugyan eltárolhatja, de egyetlen éven át nem oszthatja meg az olvasókkal, kizárólag a moratórium letelte után. "A tervezethez az illetékes osztrák minisztérium hat hétig vár javaslatokat, kiegészítő és módosító indítványokat. A hivatal már korábban egyeztetett az igazságügyi és a kulturális minisztériummal,a könyvtárakkal, a lap- és könyvkiadókkal, valamint az internetszolgáltatókkal is" - nyilatkozta Doris Bures médiaügyi és közigazgatási miniszter.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy az osztrák parlament még az idei nyáron elfogadhatja a módosított médiatörvényt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torcipepe #2
    jah igen. a tudományos dolgokra egy évet kell várni, de a fizetős tartalmaknak rögtön meg kell jelenniük a könyvtár rendszerében és persze a könyvtár nem fog fizetni ezeknek az oldalaknak.

    az viszont jó dolog, hogy változtatják a médiatörvényt, itthon 10 éve alig változott.
  • atlagember #1
    Már látom a szeptemberi szalagcímeket: Ausztria a világ legnagyobb merevlemez felvásárlója.