Hunter

Űrközpontavató vagy erőfitogtatás Iránban?

Hétfőn Irán egy rakétakilövéssel tesztelte első kutatóműholdjának szállítórendszerét, egyben megnyitva első űrközpontját. Az USA szerint csak erőfitogtatásról van szó, ami koránt sem tesz jót a nemzetek közötti feszültségnek.

A visszaszámlálást maga Mahmúd Ahmadinezsád, az iráni elnök vezényelte le az ország nyugati részén, a sivatagban fekvő űrközpont földalatti vezérlőtermében, amit az állami televízió egyenes adásban közvetített. Köztudott, hogy egy rakéta, ami képes egy műholdat pályára állítani, robbanófejek célba juttatására is alkalmas. Az elemzők véleménye ennek ellenére megoszlik Irán legutóbbi megnyilvánulásának jelentőségén. Irán tudományos előrelépésről és békés célokról beszél, a Nyugat viszont többnyire az iszlám ország ballisztikai fejlettségének demonstrálásaként értékeli a rakétatesztet, ami Irán eddigi nukleáris terveinek fényében csak méginkább elszigeteli Teheránt a világtól.

Paul Beaver brit védelmi elemző szerint a teszt az Egyesült Államokat és Izraelt aggaszthatja, utóbbi közvetlen fenyegetésként értékelheti Irán tevékenységét. A közvetítésen látható volt, hogyan emelkedik a magasba a rakéta a sivatagi kilövőállásról, majd nem sokkal később egy ejtőernyő jelent meg, azt azonban nem lehetett kivenni, hogy mi ereszkedik alá. Az állami média semmilyen érdemleges részlettel nem szolgált a rakétát illetően, azt sem tudni milyen magasságot értek el. Csupán annyit közöltek, hogy az Omid (Remény) névre keresztelt kutatóműholdat 2009 márciusában fogják kilőni. A most fellőtt Kavoshgar-1 elnevezésű rakéta igen hasonlatosnak tűnt az Irán által használt nagy hatótávolságú Shahab 3-hoz.

"Ez az eredmény meg fogja erősíteni Irán pozícióját a régióban és a világban" - mondta Reza Talainik, az iráni parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának tagja. "Aktív és befolyással bíró jelenlétet kell biztosítanunk az űrben" - tette hozzá az elnök az új űrközpont felavatásakor, mondván hogy a műholdak építése és kilövése rendkívül jelentős teljesítmény. A Fehér Házban már koránt sem volt ilyen nagy a lelkesedés. "Szerencsétlen dolog Irán részéről a ballisztikus rakétatesztek folytatása. Ezek a lépések csak fokozzák az elszigeteltségét a nemzetközi közösségtől" - nyilatkozott a Fehér Ház szóvivője, Gordon Johndroe.


A nyugati szakértők arra panaszkodnak, hogy Irán alig ad ki információt, amiből megállapítható lenne műszaki fejlettségük szintje. Szerintük Irán technikájának döntő hányadát a Kína, Észak-Korea és más nemzetek által szállított eszközök módosításai teszi ki. Beaver szerint ma már ez koránt sem jelenthető ki ilyen egyértelműen. Úgy véli Irán fejlődésnek indult, méghozzá igen gyors ütemben. Ezzel egy másik brit elemző, Andrew Brookes, a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének munkatársa is egyetért, bár szerinte a rakétateszt nem nevezhető jelentősnek, hiszen az ország már korábban is fejlesztett ballisztikus rakétákat, tehát semmi újat nem mutattak. Brookes úgy véli, az iráni kilövés csupán egy válaszlépés volt Izrael néhány héttel korábbi rakétatesztjére. Izraelről igen széles körben feltételezik, hogy rendelkezik nukleáris robbanófejekkel és rakétákkal, melyekkel csapást mérhet Iránra. "Ezzel Irán azt közölhette Izraelnek, hogy amit ti meg tudtok tenni, arra mi is képesek vagyunk" - összegzett Brookes.

Irán - amely nem hajlandó elismerni Izraelt - közepes hatótávolságú rakétákkal rendelkezik. A legnagyobb hatótávolságú rakétáik 2000 kilométert tudnak megtenni, ezekkel eredményesen támadhatják Izraelt és az öbölben található amerikai támaszpontokat. Ahmadinezsád gyakran beszél Izrael vesztéről, de állítása szerint az iszlám köztársaság egyetlenegy országra sem jelent veszélyt. A világ negyedik legnagyobb olajkitermelője azt hangoztatja, hogy nukleáris programjuk kizárólag az elektromos energiatermelést szolgálja, mellyel megőrizhetik olajukat és földgázukat az export számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #274
    Hír:

    Dátum: 2008-04-07 14:15:26

    "Izrael lerombolja Iránt, ha Teherán megtámadja

    Izrael "kemény választ" ad, és lerombolja Iránt, ha Teherán támadást intéz a zsidó állam ellen - jelentette ki Benjámin Ben Eliézer, az infrastruktúra ügyeinek minisztere.
    "Irán nem fog sietni a megtámadásunkkal, mert tudja, mit jelentene egy ilyen lépés" - idézték az izraeli rádiók a minisztert.
    Ben Eliézer minisztériumának egy tanácskozásán beszélt, amelyet Izrael történetének legnagyobb, vasárnap kezdődött polgári védelmi gyakorlata keretében szerveztek."
  • toto66 #273
    "Aki nem szavaz, az ne is reklamáljon"
    He-he!
    Te még hiszel a mesékben?
  • t0ma #272
    nem a legutobbi, hanem az azleotti valasztasokat nem hittek el, hogy nem nyerik meg. miutan lezajlot az 1. fordulo, akkor kaptak eszbe hogy, ho-ho, az amit csinalunk az nem tetszik az embereknek, fuggetlenul attol, hogy jo-e nekik vagy sem. aztan elkezdtek kampanyolni, igy a 2. fordulora elg szepn behoztak a lemaradast. osszesegeben nezve a fidesz volt az a part, amelyik a legtobb szavazatot kapta. mivel nem volt koalicios partner, igy a mszp-szdsz csapat kapta meg a kormanyalakitas jogat.
    arrol meg hogy mi tortent, illetve mi miert nem tortent a legutobbi valasztason, hallgsad meg az oszodi beszedet...

  • Pluskast #271
    Ne töllem kérdezd nem vagyok fityiszes....
  • babajaga #270
    Az Orbán kormány tízmilliárdokat dobott ki az ablakon országimázs központ néven. Ha olyan piszok jól kormányoztak miért vesztették el a választásokat?
  • babajaga #269
    Az eszedbe se jut hogy a több vasúti szakszervezetből miért csak egy sztrájkol? És miért teljesíthetelen követeléseket támaszt?
  • Pluskast #268
    Szerinted nem vezet. Amúgy meg az a vélemény ami állítasz pontosan azt a gondolkodásmódot tükrözi amit leírtam...
  • babajaga #267
    "mert nevetséges bérezést kapnak"

    És ki kap többet mint a vasutasok? Ezen az alapon az egész ország sztrájkolhatna. Csak azt is látni kellene hogy ez nem vezet sehová.
  • Pluskast #266
    Tudod mit? Pont az a baj ezzel az országgal, hogy beleverte az elmúlt 40 év az emberek gondolkodásába, hogy ne szólj semmit és kussolj. Ha soha senki nem fogja itt felemelni a szavát ebben az országban akkor a politikusok mindíg azt fognak csinálni amit akarnak mondván az emberek úgy sem szólnak semmit. Ezért tart itt ez az ország mert itt mindent meg lehet csinálni mert mindenki azt mondja úgy sem fognak szólni érte. Európához akarunk csatlakozni? Akkor talán nem ártan megvédeni az érdekeinket. Tudod franciaországban is volt vasutas sztrájk de az emberek 90%-a helyeselte mert tudják mi az az érdekképviselet! Meg talán tudjaák, hogy csak akkor lesz bárminek is eredménye ha kinyitod a szád és nem lapítasz mint szar a fűben.
    Inkább azért kellene aggódnod, hogy a politikusok ellopják pofátlanúl a pénzedet és nem azért mert a becsületesen dolgozó emberek kiállnak a jogaikért és felemelik a szavukat mert nevetséges bérezést kapnak.
  • babajaga #265
    "Tudod mit a vasutasoknak meg igazuk volt"

    Akkor fizesd a te pénzedből ki őket.