Gyurkity Péter

Újabb kínai rakéta zuhan le irányítatlanul

Egy fontos fellövés végrehajtása után ismét csak találgatni lehet ennek helyéről és időpontjáról.

A kínai űrprogram fontosabb fejleményeiről mi is folyamatosan beszámolunk, nemrég például arról írtunk, hogy három űrhajós érkezett a kínai űrállomásra. Most egy újabb fontos fellövést hajtottak végre, ezzel kiegészült az állomás, viszont a visszatérés kérdése ismét problémát jelent az illetékesek, valamint a lakosság számára.

A kínai források a napokban számoltunk be arról, hogy fellőtték a Wentian névre keresztelt labort, amely nem sokkal később meg is érkezett az állomásra, újabb modullal egészítve azt ki. Most első alkalommal voltak jelen ilyen bedokkolásnál az űrhajósok, akik végig figyelemmel követték a 400 km-es magasságba, vagyis alacsony orbitális pályára emelkedő egységet, a dokkolást követően pedig be is léptek a laborba. Ezzel az állomás egy egészen új, T-alakot vett fel, számunkra azonban ennél némileg fontosabb, hogy a Hosszú Menetelés 5B típusú rakéta ismét irányítatlanul közeledik a légkörhöz, ezt követően pedig egyelőre ismeretlen helyen és időpontban fog szétesni – és potenciálisan a fejünkre pottyanni.

Érdekes részlet, hogy egyes illetékesek szerint tettek lépéseket az irányított visszatérés érdekében, ehhez viszont arra is szükség lenne, hogy magát a rakétát is frissítsék, ami jelenlegi tudásunk szerint eddig nem történt meg. A nyugati források tehát most arra figyelmeztetnek, hogy a hétvége folyamán, esetleg annak legvégén fog lezuhanni a rakéta, azt pedig megjósolni sem lehet, hogy erre pontosan hol kerül majd sor. Emlékezhetünk arra, hogy tavaly az Indiai-óceánba csapódott egy másik példány, egy évvel korábban pedig Afrika nyugati partja mentén történt hasonló eset, szerencsére lakatlan területen.

A közvetlen veszély ugyan nem magas, ez viszont néhány szakértőt már arra késztet, hogy ismételten kritizálja Kínát annak nemtörődömsége miatt. Ők azt emelik ki, hogy a közvetlen balesetek esélye az elkövetkező évtizedben 10 százalékkal emelkedni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!