Gyurkity Péter

Az IBM felvásárolhatja az AMD-t

Egyelőre még csak pletyka, ám az ATI felvásárlása után sokan nagyobb hitelt adnak a piacon felbukkanó szenzációgyanús híreszteléseknek. Az elemzők egyelőre óvatosak, ám több cég is érdeklődik az AMD iránt.

Az IBM esetleges döntő lépéséről a Financial Times oldalán jelent meg egy érdekes cikk. Ebben arról írnak, hogy a Nagy Kék komolyan érdeklődik a kisebbik processzorgyártó iránt, és a tranzakcióhoz a mostani lenne a legkedvezőbb pillanat, mivel a komoly veszteségeket a részvényárak is megsínylették. Mások azonban kétkednek, kihangsúlyozva, hogy az IBM már jó ideje távolodik a hardvergyártástól.

Kétségtelen, hogy az AMD nem hasonlít korábbi önmagára, főleg az Athlon XP és az első Athlon 64 megjelenése utáni dinamikus időszakára. Már az ATI megszerzése előtt is anyagi gondokkal küszködtek, a meglehetősen ambíciózus összeolvadás pedig sokat rontott a cég helyzetén. A legutóbbi elemzői találkozón maga Hector Ruiz is elismerte, hogy elvetették a sulykot, és ez a jövőben nem mehet így tovább. A gyors architektúraváltás és a többszöri agresszív árcsökkentés az Intel részéről alaposan megingatták a vállalatba vetett bizalmat - valódi ellenszer nem nagyon akad, tekintve a két rivális közötti erőkülönbséget.

Az elemzők ugyanakkor kiemelik, hogy a Nagy Kék már jó ideje igyekszik eltávolodni a hardver- és a gyártói szegmenstől, hogy minél jobban a szoftverekre és új megoldásokra koncentráljanak. Saját merevlemezes részlegüket a Hitachi vette meg még 2002-ben, a PC-s csoport pedig a Lenovo tulajdonába került 2005-ben. Ebbe a felfogásba nem illene bele egy processzorgyártó felvásárlása, azt azonban a szakemberek sem mulasztották el megjegyezni, hogy a közelmúltban a Texas Instruments és a Freescale is jelezte érdeklődését az AMD iránt.

Az esetleges összeolvadás mellett szól, hogy a két cég már most is több területen együttműködik, elég ha csak a 45, 32 és 22 nanométeres gyártástechnológia közös fejlesztésére gondolunk. A felek tehát nem ismeretlenek egymás számára, és bár mindez egyelőre csak piaci pletyka, a lehetőséget vétek lenne elbagatellizálni.

Az AMD-hez kapcsolódó hír, hogy a TLB (translation lookaside buffer) hiba miatt csúszó Phenom 9700 processzort a 9100e és 9900 jelölésű változatokkal együtt a márciusi CeBIT alatt mutatnák be. A B3 stepping a friss hírek szerint már kijavítja a hibát, így megnyílt az út a gyorsabb példányok előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Eric992 #65
    Inkább már nVidia vagy IBM,Amd,Ati Graphics HD3870 X2
  • rigidus #64
    > Kérdés, ilyen kisebb piacrészek esetén foglalkoznak-e a dologgal.

    Bizony, hogy foglalkoznak vele. Nem csupan az ominozus piac forgalmaval, hanem az arra raepulo iparagakkal es mas strategiai kerdesekkel is.
  • dez #63
    Kérdés, ilyen kisebb piacrészek esetén foglalkoznak-e a dologgal. (Az eladott PC-k nagyobb részében integrált grafika van, mégpedig Intel.)
  • rigidus #62
    > És ha nem az USA-ban jön létre a fúzió?

    Erre irtam, hogy ENSZ. (Nemzetkozi Piaci Versenyfelugyeleti Bizottsag)
  • rigidus #61
    Monopoliumok letrejottet sehol sem toleraljak. Ha letrejonne akkor az egesz jatekkonzol es a kozep- felsokategorias (otthoni) asztali PC-k piaca egycsapasra alloviz lenne. Ha egy monopolium letrejon, az elso, hogy minden eszkozt megragad a pozicioja megorzesere/bebiztositasara, a piac manipulalasara.

    1. felemeli az arakat a szobanforgo piaci szektorban
    2. figyelmesen var a kicsi konkurrensek felbukkanasara
    3. amint megjelennek felvasarolja/ellehetetleniti, netan felhasznalja a technologiajukat szandekosan licenszeles nelkul, amivel
    a) tovabb erositi a sajat poziciojat
    b) perekbe kenyszeriti a kicsi, kevesbe tokeeros konkurrenciat amivel penzt es emberi eroforrasokat von el tole (lasd: pl. Transmeta). A vegeredmeny, hogy a tokeerotlen innovator elobb-utobb mozgaskeptelenne valik es kiarusittatja magat. Nana, hogy meg van mar a vevo is...
  • And01 #60
    IBM-AMD-ATI-Radeon Graphics hd3870
  • Abu85 #59
    Az USA nem engedné, hogy az AMD ne egy amcsi vállalathoz kerüljön. A Szaudiak és a Kínaiak is érdeklődnek a gyártó iránt.
    Elképzelhető, hogy az IBM csak az USA kérésére venné meg őket cserébe kapnak egy baromi szaftos állami rendelést IBM-AMD gépekre.
  • Abu85 #58
    A Call Of Juarez-ről volt szó csak, mert ez az egyetlen DX10-es játék jelenleg. Ha megnézed a HD3850 AF-fel veri a 8800GT-t, ami pont a Radeon gyengéje. Ez kb. előrevetíti DX10-ben milyen erőviszony várható.
  • NeoMaN #57
    Mit menne? Rommá van verve az összes tesztben. Meg hadd ne képzeljünk már el ilyíen VGA-kat aniso nélkül.
    :D
  • NeoMaN #56
    És ha nem az USA-ban jön létre a fúzió?
    :)